Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Carmen Bergmann, fotograful român care a cucerit Germania

Plecată din România la vârsta de 40 de ani, Carmen Bergmann a reușit să doboare barieră după barieră și să îi impresioneze pe nemți prin fotografiile ei pline de viață și culoare.

Carmen Bergmann. Foto: Arhivă personală

Articol de Luminiţa Voinea, 11 Septembrie 2018, 14:22

În Germania, o româncă talentată și ambițioasă – Carmen Bergmann - face marketing pentru fotografi germani, după ce a impresionat și a avut mare succes cu o afacere pornită de la zero în domeniul fotografiei de maternitate.

Carmen Bergmann a plecat din România la vârsta de 40 de ani și a început o viață nouă în Germania.

Și-a urmat pasiunea din facultate, fotografia, și a dovedit că aceasta se poate transforma în business.

Nu a fost deloc ușor. A spart bariere greu de doborât: distanța, limba germană pe care nu o stăpânea, o viață nouă printre străini, o afacere luată de la zero într-un domeniu în care nu profesase niciodată în România.

A muncit mult, a crezut în visul ei, a privit numai înainte, iar primul an a făcut fotografii gratis pentru a-și câștiga clientela.

Foto: Studioul foto “Carmen Bergmann din Munchen“

I-a cucerit pe nemți prin faptul că fotografiile ei erau mai mult decât imagini: aveau viață, emoție și transmiteau fericirea și puritatea maternității.

Așa s-a născut studioul ei foto, care s-a dovedit a fi un succes.

Fotografie realizată de Carmen Bergmann

Încurajată de succesul ideii sale și de anvergura pe care a luat-o studioul foto, a mers mai departe și acum face marketing pentru fotografii germani.

I-a cooptat în afacerea sa și pe români pentru că, spune ea, sunt ambițioși și determinați.

Emisiunea "Românii de pretutindeni" vă prezintă povestea de succes a lui Carmen Bergmann, fotograful român care a cucerit Germania, într-un interviu acordat în exclusivitate.

Audio: Interviu cu Carmen Bergmann

Realizator (Luminița Voinea): Orice poveste de succes are în spate ambiție, curaj, o doză destul de mare de imprevizibil și foarte multă muncă. Însă, când pleci din România la 40 de ani și îți construiești o viață nouă, de la zero, lucrurile se complică. Carmen Bergmann, povestea ta pe ce se clădește?

Carmen Bergmann: Se clădește, probabil, pe ceva imprevizil care a existat în viața mea, și anume că la 40 de ani am fost pusă în situația de mă muta din țară urmându-mi soțul, care a fost recrutat ca inginer în Germania și atunci a trebuit să găsesc o soluție de a mă dezvolta în continuare profesional. Eu în România făcusem marketing și comunicare și asta mi-a plăcut foarte mult, dar ecuația s-a complicat pentru că eu nu știam limba germană și așa că nu puteam să-mi practic meseria. Și uneori toate situațiile complicate sunt spre binele nostru în viață dacă știm să le luăm pozitiv, pentru că în acel moment am stat și m-am gândit, am avut un moment de răgaz de vorbă cu mine și am zis că ar fi bine dacă tot mi s-a întâmplat lucrul ăsta să-mi urmez o pasiune. Pasiunea mea era fotografia, în facultate studiasem patru ani de fotografie, așa că am zis de ce nu, eram proaspătă mămică și aș putea să fac fotografii ale viitoarelor mămici, ale graviduțelor și ale bebelușilor. Și așa am început eu să lucrez ca fotograf în Germania. Am început să lucrez afară, outdoor, pentru că nu-mi permiteam să am un studio, era foarte scump, după aceea la o pensiune rurală de lângă Munchen, oraș în care trăiesc și acum. L-am rugat pe proprietar să-mi dea o cameră, și vinerea o amenajam ca pe un studio, iar duminica băgam tot mobilierul la loc și devenea cameră de pensiune și de vineri până duminică făceam ședințe foto, mai mult gratuite, un an de zile am lucrat gratuit. Cam așa a fost începutul vieții mele de fotograf în Germania.

Realizator: Povestea merge mai departe, din toate aceste experiențe ale tale cât este marketing, cât este business și cât este feeling-ul tău, să nu uităm că erai venită de curând în Germania.

Carmen Bergmann: Cred că a fost câte puțin din toate. Eu ce văd este că noi, fotogafii din România venim cu un plus de emoție, parcă este mai multă trăire, sau un surplus de dorință de a ne exprima. Însă, știu eu, spriritul ăsta vulcanic care vine din țara noastră probabil că a rupt niște granițe și atunci foarte mult clienți nemți au început să rezerve în studioul meu.



Realizator: Este cunoscut faptul că nemții sunt mai reci, un popor care nu transmite foarte multe emoție....

Carmen Bergmann: Da, probabil că fotografiile lor erau mai tehnice, ale mele nu aveau atâta tehnică, dar erau foarte pline de vitalitate, de creativitate și așa am început să am clienți. Și când am început să am din ce în ce mai mulți clienți, fără să-mi dau seama, eu de fapt mi-am aplicat cunoștințele de marketing, de business, de vânzări, de ce făceam eu în România. Deci eu am început pe măsură ce am avut mai mulți clienți și nu mai era doar un hobby să-mi organizez eu însămi studioul și echipa și să-mi formez o echipă, aplicând involuntar, inconștient ceea ce știam din România.

Realizator:
După acest studio Carmen Bergmann în care ai făcut fotografii de maternitate ai trecut la "next level", la o altă etapă în cariera ta.

Carmen Bergmann: La începutul anului 2018, pentru că deja atinsesem niște limite, studioul meu ajunsese la o limită, m-am gândit că vreau să fac un pas înainte. Eu sunt membră într-un grup de fotografi din România de 300 de persoane și auzeam acolo că foarte mulți fotografi se plângeau că nu reușesc să-și organizeze businessul, nu reușesc să aibă clienți, fiind mai degrabă artiști. Și atunci mi-am dat seama că eu aș putea să fac pentru ei lucrul acesta. Am avut un mare noroc pentru că, chiar la începutul anului, o fotografă extraordinar de bună din România, foarte recunoscută, Larisa Tandem s-a mutat în Berlin și atunci pentru ea am început să replic prima dată businessul meu în Berlin. Mi-am lansat un nou brand care se numește Dona Bellini, l-am lansat în nouă orașe din Germania, plus în Viena. Iar primul oraș în care am deschis acest nou concept, Dona Bellini , a fost Berlin, asta și pentru că este cel mai mare oraș din Germania, are o populație de 3, 5 milioane de locuitori și îmi doream acolo, dar și pentru că, spre norocul meu, unul dintre cei mai buni fotografi se mutase acolo. Un fotograf, am descoperit în anii aceștia de când fac fotografie, își dorește de fapt doar să fie artist și nu să se ocupe de toate aceste lucruri, de business de marketing, de telefoane, de promovare...

Realizator: Și atunci vii tu, omul de marketing și faci toate aceste lucruri pentru ei.

Carmen Bergmann:Cumva așa m-am transformat și am reajuns să fac ceea ce făceam în România, fără să mă gândesc vreodată că voi ajunge aici, sau să-mi propun, deci așa m-a dus viața.

Realizator: În tot acest tumult, Carmen, ai reusit sa spargi niște bariere – faptul că erai din România, că nu știai limba germană, că nu aveai prea multe cunoștinte acolo. Te gândești într-un fel să-i cooptezi și pe românii din Germania sau din România în jurul afacerii tale? Lecția ta, exemplul tău, îi poate ajuta și pe ei?

Carmen Bergmann:Eu în momentul acesta colaborez cu cinci fotografi, dintre care patru sunt români. Deci, eu îmi doresc să colaborez foarte mult cu români și mă îndrept către grupurile de români.

Realizator: Cu români te-ai întâlnit și la Cluj de curând, unde ai împărtășit din experiența ta, la Prima Conferință a Fotografilor de Familie și Nou Născut din România. Este o nișă nouă în România, cum vezi dezvoltarea ei și cum pot colabora fotografii din România cu tine? Puterea exemplului funcționează încă foarte bine.

Carmen Bergmann:Pe site-ul meu, www.carmenbergmann.de, acolo am toate datele de contact și mă pot contacta direct prin intermediul site-ului. Oamenii de la Cluj care m-au impresionat prin interesul pe care l-au avut pentru ceea ce fac eu aici, bineînteles că vor putea să colaboreze și chiar există câțiva fotografi care vor să se mute în Germania. Ăsta este un pas care trebuie făcut cu chibzuință și nu încurajez pe nimeni să facă într-un mod priprit lucrul acesta.





Provocările unei românce care trăieşte în Geneva
Românii de pretutindeni 17 Iunie 2018, 09:06

Provocările unei românce care trăieşte în Geneva

În Geneva, românii sunt priviți drept oameni serioși și muncitori.

Provocările unei românce care trăieşte în Geneva
Ramona Bodescu, avocat de renume în Spania: Mă dedic cu intensitate comunității românești, de care sunt foarte mândră
Românii de pretutindeni 18 Martie 2024, 20:07

Ramona Bodescu, avocat de renume în Spania: Mă dedic cu intensitate comunității românești, de care sunt foarte mândră

Aflată de 24 de ani în Spania, Ramona Maria Bodescu are o legatura puternică cu România și se implică activ în problemele...

Ramona Bodescu, avocat de renume în Spania: Mă dedic cu intensitate comunității românești, de care sunt foarte mândră
EXCLUSIV Prof.dr.Dragoș Calma, românul care revoluționează cercetarea textelor medievale
Românii de pretutindeni 05 Martie 2024, 13:41

EXCLUSIV Prof.dr.Dragoș Calma, românul care revoluționează cercetarea textelor medievale

Cercetătorul Dragoș Calma reprezintă o forță în studiul și conservarea gândirii medievale, fiind recunoscut și premiat la...

EXCLUSIV Prof.dr.Dragoș Calma, românul care revoluționează cercetarea textelor medievale
Vlad Vizireanu, dirijor român stabilit în SUA : Întotdeauna muzica o dirijez mai bine acasă. Este ceva în sânge,  în aer, în public
Românii de pretutindeni 19 Februarie 2024, 13:42

Vlad Vizireanu, dirijor român stabilit în SUA : Întotdeauna muzica o dirijez mai bine acasă. Este ceva în sânge,  în aer, în public

Invitat la emisiunea Românii de pretutindeni, dirijorul român Vlad Vizireanu a vorbit despre pasiunea pentru muzică, despre...

Vlad Vizireanu, dirijor român stabilit în SUA : Întotdeauna muzica o dirijez mai bine acasă. Este ceva în sânge,  în aer, în public
Alexandru Lazăr, consulul onorific al României în Insulele Baleare: Dacă vrem să schimbăm ceva, trebuie să ne suflecăm mânecile și să facem pasul înainte
Românii de pretutindeni 12 Februarie 2024, 12:09

Alexandru Lazăr, consulul onorific al României în Insulele Baleare: Dacă vrem să schimbăm ceva, trebuie să ne suflecăm mânecile și să facem pasul înainte

Alexandru Lazăr este invitatul Românilor de pretutindeni, într-un interviu despre provocări, principii de viață și...

Alexandru Lazăr, consulul onorific al României în Insulele Baleare: Dacă vrem să schimbăm ceva, trebuie să ne suflecăm mânecile și să facem pasul înainte
Mihaela Tatu: Marea mea iubire în tot ceea ce înseamnă media este radioul
Românii de pretutindeni 05 Februarie 2024, 14:12

Mihaela Tatu: Marea mea iubire în tot ceea ce înseamnă media este radioul

Cunoscut om de media, Mihaela Tatu vorbește despre provocările carierei și proiectele pe care le are în acest moment pentru...

Mihaela Tatu: Marea mea iubire în tot ceea ce înseamnă media este radioul
Cercetătoarea Anca Voica-Bojar, între adâncurile oceanelor și vârfurile din Himalaya
Românii de pretutindeni 22 Ianuarie 2024, 19:19

Cercetătoarea Anca Voica-Bojar, între adâncurile oceanelor și vârfurile din Himalaya

Ana-Voica Bojar este o româncă plecată de 30 de ani în Austria pentru a-și împlini visul născut în copilărie, acela de a...

Cercetătoarea Anca Voica-Bojar, între adâncurile oceanelor și vârfurile din Himalaya
Codruța Liliana Filip: Românii îmbrăcați în straie tradiționale sunt cei mai frumoși ambasadori ai țării în lume
Românii de pretutindeni 22 Ianuarie 2024, 17:14

Codruța Liliana Filip: Românii îmbrăcați în straie tradiționale sunt cei mai frumoși ambasadori ai țării în lume

Codruța trăiește la Bruxelles din 2004 și militează în cadrul unor organizații non-profit, care luptă pentru combaterea...

Codruța Liliana Filip: Românii îmbrăcați în straie tradiționale sunt cei mai frumoși ambasadori ai țării în lume