Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Joi, 01 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

4 Noiembrie 2017
Vizualizari: 1367
Comentează add

Justiţia spaniolă începe să pună în aplicare deciziile guvernului de la Madrid pentru restabilirea ordinii în Catalonia.

Carles Puigdemont refuză să fie judecat în Spania

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont. Foto: Agerpres/EPA.

Justiţia spaniolă începe să pună în aplicare deciziile guvernului de la Madrid pentru restabilirea ordinii în Catalonia, după tentativa de proclamare unilaterală a independenţei.

După ce practic, întreg  guvernul regional demis a fost trecut sub arest preventiv, pe numele liderului separatist, Carles Puigdemont, a fost emis vineri un mandat de arestare european.

Puigdemont se află în continuare în Belgia, unde încearcă să evite extrădarea într-un proces pe care îl consideră incorect.

Un procuror spaniol a respins solicitarea acestuia de a depune mărturie prin videoconferinţă.

Singurul acuzat care a ieşit de la închisoare a fost Santi Vila, în schimbul unei cauţiuni de 50.000 de euro, dar i-a fost retras paşaportul şi este obligat să se prezinte în faţa autorităţilor de două ori pe lună.

Ceilalţi şapte foşti miniştri sunt în continuare în arest preventiv, iar Carles Puigdemont şi patru colaboratori ai săi se află în Belgia.

Decizia Tribunalului Audienţa Naţională de a-i trimite la închisoare pe toţi membrii fostului guvern catalan a trezit reacţii de protest la Barcelona, dar şi la Madrid, unde susţinătorii Unităţii Spaniei cred că poate favoriza mişcarea de independenţă.

Foştii miniştri par acum nişte victime, iar secesioniştii îi consideră deţinuţi politici.

Dacă joi seară, într-un mesaj înregistrat de la Bruxelles, Carles Puigdemont, erijându-se în liderul legitim al guvernului catalan cerea eliberarea colaboratorilor săi, vineri, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Madrid, Íñigo Méndez de Vigo, nu a dorit să comenteze decizia judecătorului.

El spune că alegerile din 21 decembrie, din Catalonia, trebuie să pună capăt perioadei de incertitudine din regiune.


Íñigo Méndez de Vigo: Separarea puterilor în Spania, în vigoare de la Constituţia din Cadiz, de la 1812, implică şi separarea responsabilităţilor, aşa că ceea ce are loc în aceste zile ţine de domeniul puterii judecătoreşti, care, aşa cum ştiţi, într-un stat de drept ca al nostru, este independentă, autonomă şi nu este sub influenţa statului spaniol. Ceea ce trebuie să asigure guvernul şi o va face este să garanteze că alegerile din Catalonia, din 21 decembrie, să fie "cu", pentru că acea consultare de la 1 octombrie a fost "fără", adică să participe toate partidele care doresc şi care au o ofertă pentru societatea catalană. Guvernul speră ca această etapă de instabilitate socială, economică şi convieţuire deteriorată să se încheie odată cu rezultatul acestor alegeri.


Reporter: Între timp, la Barcelona, partidele secesioniste iau în calcul prezentarea la alegeri pe o listă unică.

În această listă, a spus coordonatoarea partidului lui Puigdemont, PDeCAT, trebuie să fie cuprinşi toţi cei care acum se află la închisoare. Ei ar putea fi candidaţi din partea formaţiunilor politice, chiar dacă sunt inculpaţi.

Până la o condamnare definitivă, legea nu le interzice să participe la scrutin în această calitate.

Arestarea preventivă a majorităţii membrilor fostului guvern catalan a determinat asociaţiile secesioniste să anunţe pentru 12 noiembrie un miting de proporţii, în semn de protest faţă de acţiunile justiţiei spaniole


Etichete mandat european de arestarecarles puigdemontcataloniaspania

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live