Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 21 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Victor Spirache

31 Martie 2012
Vizualizari: 6397
Comentează add

La herghelia de la Izvin mai sunt 198 de cai, din peste 700 câți erau în vremurile de glorie

Care mai de care - 31 martie 2012 Care mai de care - 31 martie 2012 - Conține audio Care mai de care - 31 martie 2012 - Conține video

victor-spirache

       Herghelia de la Izvin (foto: Liliana Nicolae)

Încă din 1855, în jud. Timiş existau depozite de cai la Pădureni, Liebling, Deta şi Orţişoara, iar la Izvin erau ţinuţi armăsarii armatei austro-ungare. În 1967 au fost mutaţi caii de la Pădureni la Izvin şi de atunci aici a funcţionat herghelia.

În prezent aceasta este printre cele mai mari din ţară şi include manejul de pe Calea Lugojului din Timişoara. Aici se cresc caii din rasa Nonius, Ardenez şi Pur-sânge englezesc.

Liliana Nicolae a fost la herghelia de la Izvin, într-o zi cu soare, când caii fuseseră scoși din grajduri și alergau fericiți prin padocuri. A făcut fotografii, filmulețul de mai jos și, firește, un reportaj.

Patronul restaurantului londonez Namaaste Kitchen se numește Sabbir Karim, este indian și... ne zâmbește frumos într-un costum elegant dintr-o fotografie alăturată.
Însă nu pentru asta a devenit el subiect la „Care mai de care”. Și nici pentru faptul că micuțul lui restaurant este elegant și liniștit, ca mai toate din acea zonă. Ci pentru că Sabbir Karim s-a gândit să profite de pe urma Jocurilor Olimpice care vor fi găzduite la vară de Londra. Și a venit cu ideea unui meniu global, care să cuprindă câte o rețetă din fiecare țară care va fi reprezentată la Olimpiadă. De la noi a ales să prepare pârjoale românești. Reporterul, Dan Vasiliu, a fost încântat.  
Al 5-lea oraș ca mărime al Franței, Nisa are 350 de mii de locuitori, 10 km. de litoral și cel mai important aeroport al țării după cel de la Paris. Și tot după capitala Franței, Nisa este prima destinație turistică din Hexagon. Are primul parc hotelier și cea mai mare aglomerație de muzee. Ce n-are, în schimb, Parisul și are Nisa este, firește, portul de croazieră, în apropierea căruia Roxana Vasile a stat de vorba cu Florence Lecointre. Despre ce altceva decât despre… Nisa!
Fiecare oraș are poveștile lui. Bineînțeles, unele adevărate, altele doar...  povești. De-aici până la minuni nu este decât un pas. Sau, uneori, mai multi. Nu știm exact câți, cum nici numărul minunilor nu este prea sigur. Știm însă numele orașului pe care l-a străbătut, la pas, Simona Șerbănescu: Caracal.

            

Playlist-ul ediției:

King Charles - Mississippi Isabel
Alexandru Andrieș - Mici și bere
Louis Armstrong with Bing Crosby - Gone Fishin'
Raul Cârstea și Constantin Neculae – Cai în genunchi
KT Tunstall – Black Horse and The Cherry Tree
The Puppini Sisters - Moi Je Joue
Daniele Silvestri - La Paranza
Eagles - It's Your World Now

Aștept opiniile și comentariile voastre pe facebook.com/vspirache 


Etichete Izvinherghelia IzvinNoniusArdenezNamaaste KitchenSabbir KarimCaracal.

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live