Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 21 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Victor Spirache

21 Aprilie 2012
Vizualizari: 5918
Comentează add

Ioan On, schior la 80 de ani

Care mai de care - 21 aprilie 2012 Care mai de care - 21 aprilie 2012 - Conține audio

victor-spirache

                   Ioan On - schior la 80 de ani

Ioan On e un bărbat subțirel, cu ochi strălucitori, și dacă-l vezi cu greu ai zice că se apropie de 80 de ani. E o legendă vie printre iubitorii muntelui din Valea Jiului, pentru că schiază de o viață și de peste trei decenii se ocupă an de an de organizarea Cupei Veteranilor din Straja. Ilie Pintea l-a întâlnit chiar la poale de munte și a aflat cum se schia cu peste 60 de ani în urmă, când Straja, acum cea mai căutată stațiune din Valea Jiului, se mândrea cu o singură cabană.

Dacă meseria ei nu ar avea un nume ştiinţific, entomolog, Anna-Bella Failloux ar putea fi numită simplu „doamna cu ţânţari”. Roxana Vasile a întâlnit-o la Institutul Pasteur. Este originară din Polinezia franceză şi este specialistă în ţânţari - principalele insecte prin care se transmit virusuri la om. Ce fac Anna-Bella Failloux şi echipa ei e ca să mimeze procesul infectării ţânţarilor, pentru a-i studia mai bine? Într-o primă fază, în laboratorul lor prind viaţă şi se dezvoltă ţânţari sănătoşi. Apoi, femelele-ţânţar, singurele vinovate de pişcături, sunt bine hrănite, cocoloşite, adormite, apoi infectate pe cale artificială, disecate şi studiate la microscop. Vă dați seama? Ţânţari … disecaţi…

În această ediție vorbim și despre poldere, acele suprafețe de teren pe care olandezii le-au revendicat de la mare. Le-au desecat și și-au construit … țara. Beemster, cel mai vechi polder din Regatul Țărilor de Jos, a împlinit luna aceasta 400 de ani. Claudia Marcu a fost acolo pentru a realiza un reportaj. Iată mai jos și câteva imagini cu polderul Beemster, primarul localității și corespondenta noastră aflată în sediul primăriei.Casa Debora de lângă Timișoara este singurul centru special pentru fetițe abuzate. El a fost înființat în urmă cu 10 ani, de către o fundație creștină, iar demersurile celor de aici au dus la adoptarea în Parlament a unei legi care stabilește în ce condiții poate fi constatat un abuz și care sunt măsurile care se iau în astfel de situații. Ascultați așadar un reportaj despre oameni care au un țel în viață și-i ajută și pe alții să-l găsească pe-al lor.

Playlist-ul ediției:

Ray T. Jones – Creedence Medley
Joe Dassin – Mosquitto
Zoia Alecu – Printre lupi
Bonnie Raitt – Take My Love With You
Chris de Burgh – Blue Bayou
Poesis – Creanga de aur
Blake Shelton – Get Some

Aștept opiniile și comentariile voastre pe facebook.com/vspirache
 


Etichete Ioan OnschiorschiStrajapoldereBeemsterRegatul Țărilor de JosCasa Debora.

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live