Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO Duminică, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

11 Octombrie 2011
Vizualizari: 2522
Comentează add

După condamnarea fostului premier ucrainean la şapte ani de închisoare pentru "depăşirea atribuţiilor" la încheierea unor contracte cu Moscova, Rusia şi UE se declară "dezamăgite" de decizia tribunalului de la Kiev.

Caracter "vădit antirusesc" al procesului Timoşenko Caracter "vădit antirusesc" al procesului Timoşenko - Conține video

alexandru-beleavski-moscova

Fostul premier ucrainean, Iulia Timoşenko. Foto: Reuters.

Oficiali ai Uniunii Europene se declară dezamăgiţi de finalul procesului din Ucraina al fostului premier Iulia Timoşenko, iar în cazul în care situaţia nu se ameliorează, acest lucru riscă să aibă consecinţe importante, mai ales în ce priveşte un posibil acord de asociere Uniunea Europeană-Ucraina, document aflat în curs de negociere.

Declaraţia a venit chiar din partea Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, după ce un tribunal din Kiev a condamnat-o pe Iulia Timoşenko, la şapte ani de închisoare, într-un proces în care era acuzată de abuz de putere în cazul semnării unor contracte în domeniul gazelor cu Rusia, în 2009.

Şi Consiliul Europei critică sentinţa, apreciind că deciziile politice trebuie analizate de parlament, şi nu de tribunale.

La randul lor, oficiali de la vârful OSCE se declară îngrijoraţi de cele petrecute în Ucraina şi cer Kievului transparenţă şi imparţialitate în cazul în care fostul premier va face apel.

Video: Proteste în urma condamnării Iuliei Timoşenko.


Cât priveşte Rusia, un comunicat al ministerului de externe de la Moscova condamnă "caracterul vădit antirusesc al procesului".

Reacţia Rusiei este o reacţie din propria sa perspectivă şi vizează două aspecte: primul este cel practic legat de contractele la gaze, al doilea vizează faptul că aceste contracte au fost girate din partea rusă de către actualul prim-ministru şi viitorul preşedinte, fără îndoială, al Rusiei, Vladimir Putin.

Vladimir Putin, care a girat cu Iulia Timoşenko semnarea contractelor din 2009, a reacţionat, aflându-se la Beijing, în vizită oficială şi a spus că nu înţelege de ce Iulia Timoşenko a primit şapte ani de închisoare.

Premierul rus a spus că personal nici ea, nici el nu au semnat acolo, acordurile fiind încheiate, deci semnate pe hârtie de agenţii economici.

Contractele au fost semnate "în deplină conformitate cu legile Rusiei şi Ucrainei"

Vladimir Putin a avertizat Kievul că a pune sub semnul întrebării complexul de acorduri semnat atunci este periculos şi contraproductiv şi cel mai important lucru, a subliniat liderul rus, este că aceste contracte au fost semnate în deplină conformitate cu legile Rusiei şi Ucrainei, şi cu normele internaţionale.

Premierul rus a făcut pledoarie în favoarea lor, spunând că pentru prima dată contractele separă livrarea gazelor pentru Ucraina, de tranzitul spre Europa, ceea ce asigură independenţa tranzitului european, de disputele ruso-ucrainene, care se află şi acum în centrul relaţiilor dintre Moscova şi Kiev.

Declaraţia menţionată a ministerului rus de externe confirmă practic o deteriorare a relaţiilor ruso-americane.

Este prima dată după epoca Iuşcenko când aceste relaţii au ajuns foarte reci, când Moscova foloseşte în legătură cu relaţia cu Kievul termenul de "antirus".

De asemenea, în mod tradiţional, abătându-se la abordarea tradiţional-legalistă a acestor situaţii juridice, face apel la faptul că autorităţile din multe ţări şi comunitatea internaţională percep acest proces ca fiind motivate politice.

Şi această declaraţie susţine caracterul legal al acordurilor girate de Vladimir Putin şi Iulia Timoşenko, subliniază că ele nu au fost semnate de către acesta, Vladimir Putin subliniază că ele nu au fost semnate de către cei doi premieri şi se încheie fără echivoc cu fraza "acordurile trebuie respectate".

Problema gazelor, în centrul disputei dintre Moscova şi Kiev

Problema gazelor se află de câteva luni bune în centrul disputei dintre Moscova şi Kiev.

De altfel, după ce au fost semnate, atât preşedintele de atunci al Ucrainei, Viktor Iuşcenko, partenerul de guvernare portocalie al Iuliei Timoşenko, cât şi liderul de atunci al opoziţiei, Viktor Ianukovici, au condamnat aceste contracte.

Acum situaţia pe scena politică ucraineană s-a inversat, Viktor Ianukovici este preşedinte, dar poziţia faţă de contracte este aceeaşi.

Ucraina cere revizuirea lor, negocierile sunt blocate, nu se ştie din aceste motive când va avea loc următoarea întâlnire Medvedev-Ianukovici şi reuniunea comisiei interstatale dintre cele două ţări care trebuia să parafeze într-un fel compromisul de care se discută.

În momentul de faţă, însă, politizarea situaţiei practic exclude problema revizuirii, pentru că, în joc, este numele lui Vladimir Putin.

Viktor Ianukovici s-a pus practic pe sine însuşi într-o situaţie fără ieşire, închizând ambele uşi, atât spre Vest, cât şi spre Est, spre Rusia, a declarat politologul Alla Iaskova.

Rusia nu poate să dea înapoi sau va cere un preţ foarte mare Ucrainei pentru a scădea din preţul gazelor, pentru a revizui aceste contracte, tocmai pentru că în joc în momentul de faţă este chiar imaginea lui Vladimir Putin şi preţul va fi foarte mare.

Premierul rus, de altfel, a avertizat clar că este vorba de lucruri a căror revizuire este contraproductivă.

Viktor Ianukovici va trebui să găsească o soluţie.

Poate să evite printr-o manevră legislativă încarcerarea efectivă a Iuliei Timoşenko, dar ea, dacă va ieşi în libertate, dacă va reveni pe scena politică, va reveni cu aureola de martir şi de eroină naţională, ca lider fără concurenţă, lider incontestabil al opoziţiei şi poate cu statutul de cel mai puternic politician din Ucraina.


Etichete RusiaUcrainaIulia TimoşenkoUniunea EuropeanăVladimir PutinKievcontract

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live