Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 17 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Valică

3 Decembrie 2011
Vizualizari: 1697
Comentează add

Aproximativ 50 de mii de persoane au participat în Bruxelles la un marş de protest faţă de măsurile de austeritate pe care urmează să le ia viitorul guvern din Belgia.

Capitala Belgiei, blocată de proteste

carmen-valica

Proteste în Bruxelles. Foto: Carmen Valică.

După Londra, Atena, Sofia şi Bruxelles-ul a avut parte vineri de proteste de stradă ale cetăţenilor, nemulţumiţi de faptul că guvernele încearcă să atenueze efectele crizei economice prin măsuri de austeritate .

Aproximativ 50 de mii de persoane au participat la un marş de protest faţă de măsurile de austeritate pe care urmează să le ia viitorul guvern din Belgia. 

Transportul public a fost grav perturbat în mai multe regiuni, dar în special în capitală, unde au circulat vineri doar câteva linii de metrou, autobuz şi tramvai, iar traficul rutier a fost închis mai multe ore în zona centrală.

Majoritatea staţiilor de metrou din Bruxelles au încheiat ziua de vineri cu uşile închise, iar petardele folosite de sindicalişti în timpul marşului s-au auzit pe străzile din centrul capitalei Belgiei până târziu după-amiază.

Proteste în Bruxelles. Foto: Carmen Valică.

Marşul a fost descris de presa belgiană drept amplu şi zgomotos.

Sindicatele se opun măsurilor de austeritate pe care partidele belgiene au căzut de acord să le ia în momentul ajungerii la o înţelegere care anunţă să deblocheze şi criza politică a ţării.

Belgia are una dintre cele mai mari datorii publice din Europa, iar presiunea pieţelor financiare face ca viitorul guvern, pe cale de formare, să nu poată evita încercarea de reducere a deficitului bugetar.

În opinia sindicatelor, proiectul de buget pe 2012 ar sluji doar celor care au provocat criza - marile companii, patronatele sau băncile aşa că sindicatele  “refuză” măsurile de austeritate.

La protestul de vineri au participat reprezentanţi ai sectoarelor public şi privat deopotrivă, sindicalişti din transporturi, administraţie publică sau metalurgie care susţin că soluţia pentru ieşirea din criză nu e austeritatea, ci aplicarea unor măsuri active de creştere economică şi de protejare a locurilor de muncă.

Proteste în Bruxelles. Foto: Carmen Valică.

Reprezentanţi ai patronatelor, citaţi de presa din Belgia, au criticat mişcarea de vineri, spunând că refuzul austeristăţii ar fi iresponsabil, iar politicienii au ajuns la un acord cu privire la bugetul pe 2012.

Belgia ar urma sa aibă un nou guvern săptămâna viitoare, aplicarea măsurilor de austeritate e una din principalele provocari ale viitorului executiv.


Etichete BruxellesBelgiaprotestbugetguvern

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live