Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gabriel Bucur

24 Decembrie 2018
Vizualizari: 1123
Comentează add

O scurtă retrospectivă a acestui an, printr-o incursiune în evenimentele din canotajului românesc.

Canotajul românesc, în 2018

gabriel-bucur

  Sursa foto: F.R. de Canotaj / Facebook

A fost un an cu adevărat plin pentru canotajul românesc. Aglomerat atât în privința calendarului, cât și, din fericire, în ceea ce privește vitrina cu medalii obținute de sportivii români. Zeci de clasări pe podium au venit, rând pe rând, în toate competițiile de anvergură posibile: Campionatele Mondiale și cele Europene la juniori, la tineret și la seniori, precum și Jocurile Olimpice de vară pentru tineret din Argentina.

Gianina Beleagă și Ionela Cozmiuc, medaliate cu aur în proba de dublu vâsle categoria ușoară, la Mondialele din toamnă, au fost desemnate canotoarele anului de către Federația Română de profil. Reușita lor de la Plovdiv, în Bulgaria, este cu atât mai interesantă cu cât cele două și-au apărat, de fapt, medaliile câștigate în urmă cu un an, în Florida.

La sfârșitul lunii mai, în micul orășel francez Gravelines  au avut loc Europenele pentru juniori, unde România s-a clasat pe poziția a doua în topul celor mai multe medalii, după ce a luat aur (la patru rame feminin), cinci rânduri de medalii de argint (la dublu rame feminin, opt plus unu feminin, dublu rame masculin, patru rame fără cârmaci masculin și patru vâsle masculin), plus bronz (la patru vâsle feminin).

Ultimele zile ale lunii iulie au adus Campionatele Mondiale de tineret de la Poznan, din Polonia, cu cinci concursuri pe care „tricolorii” le-au încheiat pe podium. Echipajele de patru vâsle feminin și patru rame masculin au cucerit aurul, argintul le-a revenit bărcilor de patru rame feminin și dublu rame masculin, în vreme ce echipajul de opt plus unu masculin a primit bronzul.

La Europenele de seniori de la Glasgow, din primele zile ale lunii august, Ştefan-Constantin Berariu, Cosmin Pascari, Ciprian Huc și Mihai-Vasile Ţigănescu au dominat proba de patru rame (urcând pe prima treaptă a podiumului). Tot la masculin, românii s-au impus în cursa de dublu vâsle (cu argint la piept), precum și în cursele de dublu rame și opt plus unu (unde au fost medaliați cu bronz). La feminin, România a obținut două seturi de medalii de aur, la dublu rame, prin Mădălina Bereș și Denisa Tâlvescu, și la opt plus unu, dar și argint la patru rame. De altfel, sportivii nostri au terminat pe prima treaptă în ierarhia clasărilor pe podium cumulate și pe prima poziție în topul celor mai multe medalii de aur.

După aproape o săptămână, juniorii s-au întrecut la Campionatele Mondiale din Cehia, unde Tabita Maftei a cucerit aurul la simplu, aceeași performanță pe care au izbutit-o și Alexandru Laurențiu Danciu și Florin Arteni Fîntînariu la dublu rame, în timp ce barca de opt plus unu a luat bronzul.

În primele două zile ale lunii septembrie, s-au consumat Campionatele Europene pentru tineret, la Brest, în Belarus, unde delegația României a fost aproape de o dominație absolută. Nu mai puțin de opt rânduri de medalii , toate de aur, în 13 probe. Succesul a venit la dublu vâsle feminin, patru rame feminin, patru vâsle feminin, simplu masculin, dublu rame masculin, patru plus unu masculin, patru rame masculin și opt plus unu masculin.

Dar luna septembrie a venit și cu cea mai importantă competiție a anului: Campionatele Mondiale pentru seniori, organizate în Bulgaria, la Plovdiv. Acolo, Ionela-Livia Cozmiuc și Gianina Beleagă au triumfat pentru medaliile de aur la dublu vâsle, depășind bărcile Statelor Unite și Olandei. O altă veste impresionantă a venit din cursa de dublu rame masculin, unde Marius Vasile Cozmiuc și Ciprian Tudosă au văzut medaliile de argint.

De-a lungul anului, Cupa Mondială de canotaj a influențat pe cât posibil diversitatea calendarului, dar și palmaresul „tricolorilor”, care au câștigat câteva medalii.

Iar în luna octombrie, tocmai la Buenos Aires, s-au desfășurat ultimele întreceri care ne-au ținut cu sufletul la gură. Vorbim despre Jocurile Olimpice de vară pentru tineret, unde, din cele opt clasări pe podium, două au fost la canotaj, respectiv un loc doi la dublu rame masculin, prin Florin Arteni Fîntînariu și Alexandru Laurențiu Danciu, și un loc trei la dublu rame feminin, prin Alina Maria Baletchi și Tabita Maftei.


Etichete canotajromaniaretrospectiva

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live