Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100 DE MINUTE BUNE - continuare Miercuri, 23 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

10 Mai 2018
Vizualizari: 498
Comentează add

Rusia confirmă că a refuzat să anuleze regimul de arest la domiciliu pentru Kirill Serebrennikov pentru ca acesta să participe la Cannes 2018.

Cannes 2018 - Rusia confirmă că a menţinut arestul lui Serebrennikov

radu-dobritoiu

Autorităţile de la Kremlin au declarat joi că nu pot "să influenţeze justiţia" din Rusia şi au confirmat astfel că au refuzat o cerere a organizatorilor Festivalului de la Cannes de a-l elibera pe Kirill Serebrennikov, cineast aflat în arest la domiciliu, al cărui film "Leto" a fost selectat în competiţia oficială de pe Croazetă, informează AFP.

Thierry Fremaux, delegatul general al festivalului, a precizat într-o conferinţă de presă că organizatorii de la Cannes şi Guvernul francez au solicitat autorităţilor de la Moscova ca regizorul Kirill Serebrennikov să primească autorizaţia de a merge la Cannes pentru a asista la premiera filmului său.

Potrivit lui Thierry Fremaux, organizatorii au primit un răspuns personal din partea preşedintelui Vladimir Putin, care le-a reamintit faptul că "Serebrennikov are probleme cu justiţia" rusă. În acelaşi mesaj, preşedintele rus ar fi spus că "doreşte să îl ajute" pe cineast, dar că "tribunalele sunt independente".

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, a confirmat joi că a primit o astfel de cerere, însă a dezminţit informaţia potrivit căreia răspunsul provenea de la preşedintele Putin.

"Este adevărat că organizatorii Festivalului de la Cannes au trimis o scrisoare Ministerului Afacerilor Externe în care au cerut să asigure sosirea lui Serebrennikov la festival", a declarat Dmitri Peskov în faţa jurnaliştilor acreditaţi la Kremlin.

"Şi este adevărat că un răspuns a fost trimis de minister, care a explicat că, aşa cum se întâmplă în orice ţară din lume (...), nimeni nu are dreptul sau puterea de a influenţa în vreun fel decizia instanţelor judiciare şi de anchetă. Răspunsul nu a provenit direct de la Vladimir Putin", a precizat Dmitri Peskov.

Kirill Serebrennikov, directorul artistic al Centrului Gogol, un reputat teatru moscovit contemporan, a fost arestat în timpul filmărilor de la "Leto", al cărui montaj a trebuit să fie finalizat în reşedinţa cineastului. Kirill Serebrennikov este vizat de acuzaţia de deturnare de fonduri publice, pe care artistul a respins-o şi despre care a spus că este "absurdă".

Cu ocazia proiecţiei oficiale a filmului "Leto", ce a avut loc miercuri seară, producătorii şi actorii din distribuţia peliculei au urcat treptele din faţa Palais des Festivals et des Congres din Cannes purtând banderole cu fotografia cineastului şi afişând apoi o pancartă pe care era scris numele acestuia.

Filmul "Leto" prezintă debuturile unei legende a rockului sovietic, Viktor Ţoi, decedat într-un accident de automobil în 1990 la vârsta de 28 de ani.
 


Etichete Cannes 2018Kirill Serebrennikov

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live