Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Sâmbătă, 05 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ani Sandu, Washington

22 Octombrie 2012
Vizualizari: 1401
Comentează add

Candidatul republican Mitt Romnez şi cel democrat Barack Obama se află la egalitate în sondaje înaintea ultimei confruntări televizate.

Candidaţii la preşedinţia SUA dezbat politica externă

ani-sandu-washington

Mitt Romney (st) şi Barack Obama (dr). Foto: Reuters.

Cu două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din Statele Unite cei doi candidaţi, democratul Barack Obama şi republicanul Mitt Romney, se întâlnesc luni în ultima confruntare televizată.

Organizată în localitatea Boca Raton din statul Florida, dezbaterea va aborda teme de politică externă şi se anunţă crucială, în condiţiile în care sondajele sunt mai strânse ca oricând.

Egalitate între cei doi candidaţi în preferinţele americanilor care probabil vor merge la vot; 47% spun că ar vota cu Barack Obama şi tot atâţia cu Mitt Romney, potrivit unui sondaj Wall Street Journal NBC News, prezentat duminică.

Acesta indică o creştere a sprijinului pentru Mitt Romney după prima dezbatere televizată, al cărei câştigător a fost dat în mod covârşitor candidatul republican.

Având în vedere saltul obţinut de atunci de Mitt Romney în sondaje, ultima dezbatere televizată poate fi una dintre ultimele şanse ale candidaţilor de a se desprinde.

La confruntarea anterioară Mitt Romney a ieşit şifonat din duelul cu Barack Obama privind violenţele de la Benghazi.

Impactul dezbaterilor, important

Afirmaţia sa că Barack Obama n-ar fi desemnat atacurile drept un act de teroare a fost corectată inclusiv de moderatoarea dezbaterii.

Echipa de campanie a lui Mitt Romney a dat de înţeles că acesta va fi mult mai combativ pe tema politicilor preşedintelui în Orientul Mijlociu şi a securităţii diplomaţilor americani din regiune în dezbaterea de luni.

Kyle Kondik, analist politic la Universitatea din Virginia, spune că americanii sunt mai degrabă interesaţi de situaţia economică a ţării decât de politică externă, dar crede că forţa confruntărilor televizate nu trebuie subestimată.

Mulţi au crezut că impactul acestor dueluri va fi mic, dar prima dezbatere a dovedit că n-au avut dreptate, spune Kyle Kondik.

"Ar putea intra în istorie drept cea mai de impact dezbatere, dacă Romney câştigă alegerile sau cel puţin ar fi în Top 3.

"E posibil şi ca astăzi să se întâmple ceva important, dar bănuiala mea e că, până la urmă, cursa va continua aşa ca acum, cu procente foarte strânse", a mai spus analistul politic.  

Un alt aspect care va fi urmărit cu atenţie va fi felul în care va modera dezbaterea Bob Schieffer de la postul CBS.

Moderatorii de până acum au fost criticaţi fie pentru că nu s-au implicat destul, fie pentru că au intervenit prea mult şi ar fi ţinut partea democraţilor.


Etichete Alegeri prezidenţiale SUA 2012Barack ObamaMitt Romneydezbaterepolitică externă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live