Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 20 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian

6 Mai 2011
Vizualizari: 1406
Comentează add

Pentru prima dată, un partid al românilor are liste proprii în patru localităţi din Spania. Mai mulţi români se află pe listele de candidaţi ale principalelor partide.

Candidaţi români la alegerile locale din Spania

annamaria-damian

Suporteri ai formaţiunii basce Bildu. Foto: Reuters.

Spania a intrat oficial în campania electorală care precede alegerile locale.

În cursa electorală intră şi formaţiunea bască Bildu, urmaşă a Batasuna, iar analiştii estimează că socialiştii aflaţi la guvernare vor pierde guvernele regionale şi locale deţinute în prezent, în vreme ce conservatorii îşi vor consolida poziţiile.

Între cele 35 de milioane de persoane cu drept de vot se află şi peste 100.000 de români, care, cu statutul de cetăţean european, pot vota numai pentru alegerile locale.

Pentru prima dată, un partid al românilor are liste proprii în patru localităţi şi tot pentru prima dată, compatrioţii noştri se află pe listele de candidaţi ale principalelor partide.

La Argada del Rey, unde 22% din populaţia oraşului este formată din români, Mariana Venec de la socialişti ocupă un loc eligibil, iar la Alcala de Henares, Ana Maria Roman se află pe listele conservatorilor.

"Ce m-a făcut să intru în politică - în primul rând, cred că fiind cetăţeni cu drepturi egale şi, mai ales, europeni, avem dreptul să votăm şi să fim aleşi în Spania. Mi se pare un pas înainte spre integrare", a spus Ana Maria Roman.

Deşi la Madrid românii şi alţi străini sunt încurajaţi să voteze şi au fost înscrişi pe listele marilor partide, în oraşe ca Badalona din Catalonia un candidat al conservatorilor, cunoscut pentru campaniile sale împotriva emigranţilor şi în special împotriva cetăţenilor români de etnie romă, continuă să ceară votul şi la alegerile din acest an în schimbul promisiunilor de "curăţare" a cartierelor de problemele sociale şi de siguranţă pe care le generează comunităţile de emigranţi.


Etichete SpaniaalegeripartideBilduBatasunaMadridCatalonia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live