Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINAL - continuare Marţi, 22 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Vlad Drăghicescu, Bonn

24 Mai 2018
Vizualizari: 384
Comentează add

Angela Merkel vizitează China într-un moment deosebit de dificil din perspectivă comercială

Cancelarul german Angela Merkel face o vizită oficială în China

vlad-draghicescu-bonn

 

La scurt timp după ce s-a întâlnit cu preşedintele rus, Vladimir Putin, la Soci, cancelarul german, Angela Merkel, face o vizită oficială în China. E de aşteptat să discute doamna Merkel cu oficialii chinezi atât despre soarta acordului internaţional cu Iranul, cât şi despre vitorul relaţiilor germano-chineze în contextul diferendului comercial cu Statele Unite. 

În marja deplasării cancelarului Angela Merkel la Beijing voci cu greutate din mediul de afaceri german au semnalizat un interes deosebit pentru această reuniune.

De pildă, şeful Camerei de Comerţ şi Industrie din Germania, Achim Dercks, care i-a sugerat doamnei Merkel să insiste pe lângă conducerea comunistă de la Beijing pentru o deschidere mai largă a pieţei chineze, astfel încât companiile germane să se bucure de acces la licitaţiile publice la fel ca firmele chineze.

Fapt este că şefa guvernului de la Berlin vizitează China într-un moment deosebit de dificil din perspectivă comercială, pe fondul diferendului cu Statele Unite care ameninţă cu impunerea de taxe vamale la importurile de oţel şi aluminiu. Deşi respinge abordarea abruptă a lui Trump în conflictul comercial, Angela Merkel împărtăşeşte totuşi îngrijorările privind limitarea accesului pe piaţa chineză, transferul de tehnologie şi încălcarea sistematică a drepturilor de autor în China.   

Pe fondul practicilor comerciale controversate ale chinezilor sau al intruziunii masive a conducerii comuniste în sfera privată a cetăţenilor chinezi, analiştii germani se întreabă însă, nu fără îngrijorare, cât de recomandabilă este consolidarea parteneriatului cu Beijingul. Nu cumva, atenţionează aceştea, din dorinţa de a-l contracara pe Trump, Germania să cadă pradă unor seducţii periculoase.   

Experţii germani în securitate evocă, la rândul lor, o prezenţă tot mai agresivă a serviciilor secrete chineze în Germania şi riscul reprezentat de creşterea fulminantă a numărului de companii germane preluate de investitori chinezi, al căror scop ar fi de fapt însuşirea know-how german. De altfel, plagierea invenţiilor germane de către chinezi irită tot mai mult oamenii de afaceri din Republica Federală.

Este, aşadar, foarte probabil ca vizita cancelarului să nu se concentreze pe crearea unei noi alianţe de liber schimb şi pe elaborarea unei strategii comune de apărare împotriva politicii de sancţiune a preşedintelui american Donald Trump, ci pe depăşirea problemelor existente cu China, care în ultimii doi ani a fost cel mai important partener comercial al Republicii Federale, volumul schimburilor comerciale atingând un nivel record de 186 de miliarde de euro.

Să amintim aici şi că o treime din profitul marelui constructor german de automobile Volkswagen este obţinut în China.

Pe măsură ce sporesc neînţelegerile comerciale cu SUA, creşte şi presiunea asupra guvernului german de a înlesni afacerile firmelor germane pe piaţa chineză. 

Un alt subiect sensibil pentru concelarul german priveşte acordul internaţional cu Iranul. Rămâne de văzut cât de clar îşi va asuma la acest capitol doamna Merkel poziţionarea alături de China şi Rusia împotriva principalului aliat occidental, Statele Unite.   

Există pericolul apariţiei unei echidistanţe faţă de America şi China, deşi America ne este mai dragă - a declarat un oficial german citat de cotidianul Die Welt.

În pofida atenţionărilor din trecut, formulate de Germania la adresa Chinei din cauza a ceea ce Guvernul Federal consideră a fi încălcările drepturile omului şi a suprimării societăţii civile, Berlinul şi Beijingul apără, oarecum paradoxal, poziţii comune atât în ceea ce priveşte acordul climatic de la Paris, denunţat de Trump, cât şi asumarea fără rezerve a comerţului multilateral şi a combaterii protecţionismului.

În atare situaţie, unii comentatori se aşteaptă ca Angela Merkel să semnalizeze deschidere faţă de China, evitând în schimb să se lase instrumentalizată în disputa între Beijing şi Washington. 


Etichete Angela MerkelChinaAchim DercksTrumpVolkswagenIran

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live