Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ROMANIA – STARE DE ALERTĂ Miercuri, 08 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alin Şerbănescu

7 Iulie 2016
Vizualizari: 1410
Comentează add

Set de măsuri pentru aplicarea ordonanţelor de urgenţă referitoare la reorganizarea, simplificarea şi debirocratizarea administraţiei centrale.

Cancelaria Primului Ministru devine "coordonator pentru tehnologie şi IT"

alin-serbanescu

Şeful cancelariei prim-ministrului, Dragoş Tudorache. Foto: captură youtube.com.

Guvernul Dacian Cioloş a adoptat un nou set de măsuri care pune în practică ordonanţele de urgenţă adoptate săptămâna trecută referitoare la reorganizarea, simplificarea şi debirocratizarea administraţiei centrale.

Redactorul nostru, Alin Şerbănescu, a asistat la conferinţa de presă care a urmat reuniunii Cabinetului şi detaliază.

Reporter: Cancelaria Primului Ministru va fi reorganizată. Iar printre măsurile luate se numără inclusiv crearea unei funcţii de coordonator pentru tehnologie şi IT, care se va ocupa de monitorizarea contractelor în domeniu ale administraţiei centrale, dar şi de interconectarea tuturor sistemelor IT existente în instituţiile statului.

Şeful Cancelariei Primului Ministru, Dragoş Tudorache, a precizat că decizia a fost luată în urma constatării că o mare parte din sistemele IT achiziţionate nu au o utilitate clară şi nu sunt armonizate.

Dragoş Tudorache: La acest moment, fiecare minister, fiecare agenţie au câte o structură IT. Însă ceea ce noi am constatat în aceste şase luni este că chestiuni esenţiale, de bază, pe care te aşteptai să le ai într-o organizaţie de genul unui guvern nu există. Nu există un e-mail comun la nivelul guvernului şi, de asemenea, sprijinul serviciilor IT din interiorul administraţiei, sunt fragmentate.

Reporter: Pentru scurt timp, şeful Cancelariei Primului Ministru, Dragoş Tudorache, desemnat să conducă, interimar, şi Ministerul Comunicaţiilor, va îndeplini inclusiv rolul de coordonator pentru Tehnologie şi IT. Tot astăzi, Executivul a revizuit normele de aplicare a Legii 544/2001, privind accesul la informaţiile publice. Ar urma, astfel, ca informaţiile de interes public să fie afişate, proactiv, pe site-urile instituţiilor, răspunsurile să fie transmise cetăţenilor inclusiv în format electronic, dacă aceştia solicită, iar termenele de răspuns să fie de cinci zile calendaristice pentru un refuz, zece zile pentru confirmarea unei informaţii şi 30 de zile pentru trimiterea unui răspuns care necesită o documentare mai aprofundată. Inclusiv costul unei pagini printate din documentele solicitate a fost stabilit clar: 0,05% din salariul minim pe economie. Ministrul pentru consultare publică şi dialog civic, Violeta Alexandru, a explicat motivul pentru care a fost luată inclusiv această decizie.

Violeta Alexandru: Mă uitam pe câteva date centralizate la nivelul anului 2014, constatând consilii locale care cereau 18 lei pe pagina documentului, 4 lei pe pagină, 5 lei pe pagină, ceea ce, în mod evident, atunci când se strângea un număr consistent de pagini în cererea de informaţii, ridica o problemă majoră şi făcea ca întreg sensul acestei legi, care este despre acces la informaţii, un drept constituţional al cetăţeanului, să fie pus în pericol.

Reporter: După şedinţa de guvern, şeful Cancelariei, Dragoş Tudorache, a anunţat că săptămâna viitoare va avea loc la Bruxelles o nouă rundă de discuţii pe tema vizelor, inclusiv între reprezentanţii Guvernelor României şi Canadei. El a afirmat că nu doreşte să se pronunţe asupra unei eventuale soluţii privind relaxarea regimului de vize pentru cetăţenii români care călătoresc în Canada, dar partea română priveşte cu optimism aceste discuţii.


Etichete Set de măsuri pentru aplicarea ordonanţelor de urgenţă referitoare la reorganizareasimplificarea şi debirocratizarea administraţiei centraleCancelaria Primului Ministrucoordonator pentru tehnologie şi IT

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live