Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Marţi, 31 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulia Gherman

18 Martie 2015
Vizualizari: 862
Comentează add

Legea privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale a fost adoptată decizional de Camera Deputaţilor.

Campaniile electorale vor fi finanţate "exclusiv de la bugetul de stat"

iulia-gherman

Camera Deputatilor. Foto: Arhivă. 

Legea privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale a fost adoptată decizional de Camera Deputaţilor, cu 262 de voturi pentru, 8 împotrivă şi 20 de abţineri. 

Dacă documentul va fi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis, campaniile electorale vor fi finanţate exclusiv de la bugetul de stat, existând însă şi posibilitatea ca partidele să poată împrumuta bani de la persoanele fizice şi juridice pe bază de acte autentificate notarial. 
 
Deputatul PSD Mircea Drăghici, iniţiator al documentului legislativ, a declarat că viitoarele campanii electorale vor fi mult mai transparente.  
 
"Banii primiţi de candidaţi vor merge doar către anumite tipuri de cheltuieli: publicitate electorală la televiziune, radio, presă scrisă, mediul on line, sondaje, pliante şi broşuri. Va fi interzisă distribuţia de bunuri cu însemne electorale. Pentru a creşte transparenţa, s-a introdus obligativitatea încasării donaţiilor prin conturi bancare", spune  Mircea Drăghici.  
 
Preşedintele Comisiei de Cod Electoral, deputatul PNL Mihai Voicu a subliniat că prevederile legii rup legăturile de finanţare dintre candidaţi şi partidele politice, pe de o parte, şi persoanele care îi sprijină campania electorală, de cealaltă parte, persoane care ulterior pot condiţiona sprijinul acordat de anumite avantaje.  
 
"Faptul că transpunem într-o lege adoptată în România toate recomandările, fără nicio excepţie, ale grupului de ţări pentru luptă împotriva corupţiei reprezinţă, în opinia noastă, un mare pas înainte. Salut consensul grupurile politice, pentru că s-a degajat o voinţă comună de a ne elibera de toate aceste nereguli", spune Mihai Voicu. 
 
Legea de finanţare a patidelor politice şi a campaniilor electorale a fost criticată de deputatul Grupului parlamentar popular  şi democrat, Tudor Ciuhodaru, care a susţinut că şi în continuare campaniile electorale vor fi finanţate ilegal. 
 
Semne de întrebare legate de tasnparenţa banilor primiţi prin donaţii de candidaţii la alegeri a ridicat şi deputatul UDMR Márton Árpád.

Etichete Legea privind finanţarea activităţii partidelor politicecampanii electoralepreşedinteleKlaus IohannisDeputatul PSDMircea DrăghiciPNLMihai VoicuTudor CiuhodaruUDMRMárton Árpád

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live