Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Campanie pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană

Politicieni, oameni de afaceri şi nume cunoscute din presa din Marea Britanie fac de luni campanie pentru rămânerea ţării în Uniunea Europeană.

Articol de Mihaela Mihai, 13 Octombrie 2015, 09:22

Opinia publică britanică este încă divizată în privinţa intenţiilor premierului David Cameron de a organiza un referendum pe această temă.

Marea Britanie este mai puternică în Europa, este argumentul celor care susţin de astăzi în mod public rămânerea ţării în spaţiul comunitar.

Şi-au anunţat participarea la această campanie nume sonore din toate domeniile şi din cele trei partide importante – Conservator, Laburist şi Liberal democrat.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Printre aceştia, potrivit BBC, trei foşti premieri, John Major, Gordon Brown şi Tony Blair, un fost comisar european pentru comerţ şi fost ministru al muncii, Peter Mandelson, un fost şef al statului major, Sir Peter Wall, importanţi oameni de afaceri şi din sectorul bancar, profesori universitari ,dar şi nume importante din televiziunea britanică.

Şi-a asumat rolul de conducere un apropiat al Partidului Conservator, Lordul Stuart Rose, fost şef al unuia din cele mai mari lanţuri comerciale de vestimentaţie şi produse de lux din Marea Britanie.

Cu toţii spun că o ieşire a ţării din Uniunea Europeană ar pune în pericol prosperitatea ţării şi ar reduce influenţa Londrei în lume atât politic, cât şi economic.

În opinia lor, cei care vor ca ţara să părăsească spaţiul comunitar nu pot garanta securitatea locurilor de muncă şi nici că nu va avea loc o creştere a preţurilor.

În paralel de aproape o săptămână a început şi o campanie a celor care şi-ar dori ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Şi această tabără are susţinători impotanţi din partidele conservator şi laburist, care cred că o Marea Britanie în afara Uniunii ar câştiga în prestigiu.

Până acum, constată Reuters, opinia publică este extrem de divizată în privinţa ieşirii sau rămânerii în blocul comunitar. Sunt motive de îngrijorare pentru britanicii de rând deschiderea pieţei muncii pentru lucrătorii est-europeni şi actuala criză a refugiaţilor.

Confruntat în ultima perioadă cu ascensiunea formațiunii anti-europene, UKIP, premierul britanic David Cameron a promis încă de anul trecut organizarea unui referendum privind apartenenţa ţării la Uniunea Europeană.

Consultarea ar urma să aibă loc în 2017. Cancelarul german, Angela Merkel, şi-a exprimat dorinţa ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană.

Cred că Marea Britanie trebuie să rămână o parte centrală a Uniunii Europene, a spus încă din februarie anul trecut fostul comisar european pentru justiţie, Viviane Reding.