Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Vasilescu

14 Octombrie 2015
Vizualizari: 3411
Comentează add

Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Bals" lansează campania națională de testare, informare, comunicare și educare “H-Alert”.

Campanie națională de testare pentru hepatita B, C și HIV/SIDA

daniela-vasilescu

Foto: Arhivă. 

1 din 5 romani nu s-ar vaccina impotriva virusului hepatitei B chiar daca i-ar fi recomandat de un medic, iar aproape 60 la suta dintre acestia nu s-au testat niciodata pentru hepatita B sau C, arata un studiu realizat de Institutul National de Boli Infectioase "Prof.Dr Matei Bals" si dat publicitatii astazi.

Chiar daca romanii au inceput sa cunoasca din ce in ce mai multe lucruri despre HIV/SIDA,dar si despre hepatitele B si C, aceste infectii ramana in continuare o problema urgenta de sanatate publica.

In acest context, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Bals" lansează campania națională de testare, informare, comunicare și educare “H-Alert”.  

In cadrul acesteia, oamenii se pot testa gratuit pentru depistarea acestor boli, iar lista centrelor poate fi consultata pe h-alert.ro.  

"Cei interesanti de testare trebuie doar sa acceseze site-ul mentionat, sa isi identifice locul care este cel mai apropiat de locul de destinatie si sa mearga acolo. Testarea este gratuita,iar acolo va completa un chestionar,se recolteaza proba de sange si apoi cetateanul se informeaza de rezultat. Rezultatele se dau relativ repede,in doua,maxim trei zile.Dupa care, daca afla Doamne fereste,ca este pozitiv,evident se va indrepta prin medicul de familie catre  o sectie de boli infectioase unde sa fie preluat", a declarat managerul Institutului Materi Bals,profesorul universitar doctor Adrian Streinu-Cercel.

"Este foarte important ca oamenii să înțeleagă că testarea poate face uneori diferența dintre viață și moarte. Infecția cu HIV, precum și cea virusurile hepatitice B și C, evoluează de multe ori fără simptome sau poate fi confundată cu alte infecții, astfel că singura modalitate de a afla dacă o persoană este infectată sau nu, este testarea", a mai spus Adrian Streinu-Cercel.

Testarea  poate fi efectuată în unul dintre cele nouă centre din București și din țară, dar și în laboratoarele partenere.

Campania se va desfasura pana in luna aprilie 2016,include si actiuni de informare,educare,comunicare cu privire la prevenirea acestor infectii. 


Etichete Campanie națională de testare pentru hepatita BC și HIV/SIDAInstitutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Bals"

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live