Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Marţi, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian

3 Noiembrie 2010
Vizualizari: 1655
Comentează add

Asociaţiile romilor din Spania se unesc într-o campanie pentru a aminti că ţiganii sunt cetăţeni europeni şi pentru a solicita ca drepturile lor să nu mai fie încălcate.

Campanie în Spania pentru sprijinirea romilor

annamaria-damian

Foto: Agerpres

Cele mai importante asociaţii de romi din Spania cer solidaritate, mai multă implicare în problema acestei etnii şi respingerea acţiunilor xenofobe şi rasiste ale guvernului francez.

Dacă în urmă cu doi ani, se striga la Madrid "Gitanos rumanos son nuestros hermanos"(ţiganii români sunt fraţii noştri), după ce guvernul Berlusconi a creat un adevarat fenomen de respingere din cauza campaniei de înregistrare a amprentelor ţiganilor români din Italia, în această toamnă, expulzarile din Franţa şi ecourile în Spania au fost urmărite şi amendate de asociaţiile de apărare a drepturilor romilor din Spania.

În scrisoarea transmisă cu ocazia lansării unei campanii, pe internet, printr-un blog special creat şi pe reţeaua socială Facebook, liderii Fundaţiei "Secretariado Gitano" şi confederaţiei "Union Romani", din care fac parte peste 90 de asociaţii de romi, atrag atenţia asupra faptului că situaţia actuală, descrisă ca “împotriva ţiganilor totul e permis”, trebuie să înceteze.

E nevoie de o barieră socială, creată din valori simple, ca egalitatea, demnitatea tuturor persoanelor şi respectarea drepturilor cetăţenilor, spun semnatarii scrisorii.

Insigne, afişe, abţibilduri în culorile albastru şi verde, care amintesc de steagul etniei, toate cu o lozincă simpla: ŢIGANI egal CETĂŢENI.

Campania este un răspuns la expulările din Franţa, ale căror victime au fost şi sunt în continuare ţiganii români şi bulgari şi are ca scop să ajungă în toată Europa.

Ca o ironie parca, expulzările din Franţa au loc exact în anul în care Europa şi-a propus să lupte impotriva sărăciei şi a excluziunii sociale.

De aici şi gândul filosofului Fernando Savater, care este şi moto în campania lansată la Madrid: "Trist este că nu se luptă împotriva sărăciei, ci împotriva săracilor!"


Etichete Etnia romăromiSpaniacampanieintegrareromânibulgari

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live