Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 14 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adriana Turea

22 Mai 2013
Vizualizari: 1756
Comentează add

Campania împotriva hepatitei "Alături de pacienţi" este un proiect pilot de screening care se va desfăşura în Bucureşti, Prahova, Bacău, Mureş, Gorj, Buzău şi Braşov.

Campanie împotriva hepatitei "Alături de pacienţi"

adriana-turea

Foto: Arhivă Agerpres.

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, în colaborare cu Societatea Naţională de Medicină a Familiei, au lansat miercuri campania împotriva hepatitei "Alături de pacienţi".

Peste două miliarde de persoane din toată lumea sunt infectate cu virusul hepatic B, din care 240 de milioane au infecţia activă.

Prevalenţa în România este apreciată de căre specialişti ca fiind una medie, însă comparativ cu celelalte ţări europene, este mare.

Studiile făcute în România au evidenţiat o prevalenţă de 4 până la 6%, ceea ce înseamnă peste un milion de persoane infectate.

Campania împotriva hepatitei "Alături de pacienţi" este un proiect pilot de screening care se va desfăşura în Bucureşti şi alte şapte judeţe - Prahova, Bacău, Mureş, Gorj, Buzău şi Braşov.

"Fiind un număr mic de teste, e vorba de nouă mii de teste, am încercat să acoperim şi cât mai multe colţuri ale ţării. Ne-am axat pe persoanele care au făcut transfuzii înainte de 1992, cele care au făcut proceduri medicale stomatologice, persoanele care prin natura profesiei sunt expuse riscului de a se infecta, utilizatorilor de droguri, celor care au piercinguri sau tatuaje, persoanelor care ştiu că au avut contacte sexuale întâmplătoare, dar şi femeilor însărcinate", explică Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Marilena Debu.

Profesor doctor Adrian Străinu Cercel atrage atenţia că particularitatea virusului hepatitic B este aceea că moare la 120 de grade, ori fierberea apei se face la 100 de grade. Deci nu se poate vorbi de o sterilizare.

"În momentul de faţă, nu avem un tratament care să vindece această infecţie, ci avem tratamente care pot să ţină numai sub control evoluţia infecţiei cronice cu virusul hepatitic. Ca atare, nu este de glumă, iar persoanele care sunt găsite ca nefiind purtătoare de virus hepatic B, recomandarea noastră cât se poate de clară este să se vaccineze din cauza acelor riscuri şi, anume, hepatita cronică şi cancerul hepatic. Mesajul acesta este: căutaţi-vă, testaţi-vă şi atunci când sunteţi găsiţi că nu aveţi treabă cu virusul hepatic B, vaccinaţi-vă indiferent de vârstă", a declarat Adrian Străinu Cercel.

Mai trebuie spus că prin vaccinare se reduce riscul răspândirii virusului hepatitic B, iar virusul hepatitic C moare la 65 de grade, în prezent fiind aproximativ opt sute de mii de persoane infectate cu virusul C.


Etichete Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din RomâniahepatităMarilena DebuAdrian Străinu Cercelvaccinare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live