Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Campanie de promovare a programelor transfrontaliere

Programele şi proiectele de cooperare apropie cetăţenii europeni, contribuind la diseminarea ideilor, dincolo de frontiere şi la găsirea unor soluţii la probleme comune.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 19 Septembrie 2013, 09:16

Comisia Europeană începe o campanie de promovare a programelor sale transfrontaliere.

Campania precede Ziua cooperării europene, sărbătorită la 21 septembrie.

Comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, şi-a exprimat speranţa că finanţarea propusă pentru proiectele de cooperare va fi confirmată.

El a făcut aceste precizări în condiţiile în care Parlamentul European şi Consiliul sunt cele care trebuie să aprobe actualul acord de finanţare a politicii regionale pentru perioada 2014-2020.

Propunerea Comisiei este o majorare a bugetului, până la 8,9 miliarde de euro.

Audio: Ziua cooperării europene, sărbătorită la 21 septembrie.

În context, Johannes Hahn a declarat că programele şi proiectele de cooperare apropie cetăţenii europeni, contribuind la diseminarea ideilor, dincolo de frontiere şi la găsirea unor soluţii la probleme comune.

Sute de astfel de proiecte îmbunătăţesc în mod activ viaţa de zi cu zi a cetăţenilor europeni, la nivel transfrontalier, prin crearea de locuri de muncă, protejarea mediului, consolidarea serviciilor de sănătate şi prin investiţii în infrastructura de transport şi energie - a mai spus Johannes Hahn.

El va fi prezent joi pe Twitter, între orele 14:00 şi 15:00, pentru a dezbate valoarea politicii regionale a UE la nivel transfrontalier.

Sharing borders,growing closer through #EU Regional Policy Join my twitter chat tomoro 14h #ecday#EUChathttp://t.co/STtnnTlNra

— Johannes Hahn (@JHahnEU) September 18, 2013

Paleta acestor proiecte este foarte largă, de la cele care asigură legături între persoane din Irlanda de Nord şi regiunea de frontieră a Irlandei, la activităţi comune care vizează apropierea dintre comunităţi, de exemplu din Austria şi Slovenia şi până la strategii de transport sau mediu mai ample, care reunesc eforturile mai multor state membre, de exemplu în Balcani.

Principiile de implementare ale acestor programe sunt cooperarea între statele participante - toate proiectele trebuie să fie dezvoltate şi implementate în comun; competitivitatea deschisă, în cadrul unor apeluri de propuneri de proiecte comune şi selecţia proiectelor în cadrul comitetelor de monitorizare selecţie, din care fac parte reprezentanţi din toate statele participante la program.

Ca regulă generală, rata de cofinanţare pentru programele din Fondul European de Dezvoltare Regională şi instrumentul de asistenţă pentru pre-aderare este 85% din fonduri comunitare şi 15% din fonduri naţionale.

Pentru schemele finanţate prin programele de cooperare transfrontalieră rata este de 90% din fonduri comunitare şi 10% din fonduri naţionale.

Beneficiarii eligibili sunt, în general, autorităţi publice locale şi regionale, ONG-uri, universităţi şi insititute de cercetare din zona de graniţă şi de la nivelul întregului teritoriu pentru programele de cooperare transnaţională şi interregională.