Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 01 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

18 Ianuarie 2021
Vizualizari: 120
Comentează add

Campania de informare "Vaccin pentru viață" - Vaccinurile anti-COVID-19 pot influența celulele implicate în apărarea organismului?

Campania de informare "Vaccin pentru viață"

florin-lepadatu

 Foto arhivă

Emisiunea: "Obiectiv, România" - Realizator: Mirela Băzăvan

"Campania de informare "Vaccin pentru viață" vă prezintă la "Obiectiv, România" acum informații în legătură cu una dintre nelămuririle unor persoane, și anume dacă vaccinurile anti-COVID-19 pot influența celulele care sunt implicate în apărarea organismului și astfel să dăuneze acestuia.

Vine cu explicațiile specialiștilor colega mea, Adriana Turea: "Limfocitele T sunt implicate în apărarea organismului.

Acestea, în mod fiziologic, au capacitatea de a oferi protecție antitumorală și antivirală, a explicat președintele Colegiului Medicilor din România, profesor doctor Daniel Coriu, specialist în hematologie.

Daniel Coriu: "Intervenţia limfocitului T în apărarea imună este foarte bine cunoscută, atât în apărarea imună de tipul moral, prin anticorpi, cât și apărarea imună de tip celular.

Relația cu vaccinul aici nu poate să fie decât una benefică, pentru că limfocitul T va fi cel care va asigura atât memoria imună, cât şi un răspuns eficient.

Nu poate să fie vorba de o relație care să dăuneze organismului."

Iar președintele Centrului pentru inovație în medicină, dr Marius Geantă, a adăugat:"Sistemul imun e complex și are mai multe tipuri de celule și mai multe tipuri de răspuns imun.

Noi discutăm, în cazul vaccinurilor Pfizer-BioNTech şi Moderna, depre răspunsul imun bazat pe anticorpi, pe așa-numitul  răspuns umoral.

Nu avem date despre răspunsul imun de tip celular, adică cel care implică limfocitele T, însă sunt  vaccinuri care își propun să activeze şi această imunitate de tip celular despre care se știe că, o dată dobândită, persistă o perioadă lungă de timp și ar putea să asigure protecția.

Sunt câteva vaccinuri în lista Organizației Mondiale a Sănătății care au acest principiu."

În concluzie, limfocitele T nu interacționează cu vaccinul anti-COVID."


Etichete microfonRRA

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live