Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Sâmbătă, 30 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioana Tănase

17 Septembrie 2014
Vizualizari: 1124
Comentează add

Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege privind ordonanţa de guvern care permite migraţia politică a aleşilor locali.

Camera Deputaţilor a respins legea privind migraţia aleşilor

ioana-tanase

Camera Deputaților. Foto: Arhivă.

Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege privind ordonanţa de guvern care permite migraţia politică a aleşilor locali.

Deputaţii au dezbătut, în procedură de urgenţă proiectul, după ce Comisiile juridică şi pentru administraţie publică au recomandat adoptarea actului normativ.

În favoarea OUG au votat 195 de deputaţi, împotrivă 109 şi 21 s-au abţinut, astfel că nu a fost întrunit numărul suficient de voturi de jumătate plus unu din parlamentarii prezenţi.

Membrii opoziţiei au criticat vehement această ordonanţă, invocând neconstituţionalitatea ei, dar şi faptul că social-democraţii ar încerca fraudarea alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

"Există patru decizii ale Curţii Constituţionale care au respins atacurile de neconstituţionalitate ale articolului care se referă la interzicerea migraţiei politice. De la octombrie, asupra primarilor PNL şi PDL a început prigoana. Le promiteţi alocări bugetare, faceţi presiuni, numai pentru a vă asigura că luaţi nişte primari ca să vă aducă numărul de voturi necesar", a spus liderul deputaţilor PNL, George Scutaru.

Pe de altă parte, reprezentanţii puterii afirmă că principalul motiv al emiterii ordonanţei a fost de a înlătura blocajele apărute în administraţia locală, după schimbările politice din ultima perioadă, şi nu ar avea nicio legătură cu alegerile prezidenţiale.

"Este cât se poate de adevărat că zona politică a ultimilor doi ani de zile a fost extrem de diversă, că s-au făcut şi s-au desfăcut o mulţime de alianţe, că s-au candidat într-un fel şi până la urmă ne-am trezit într-o altă componentă politică, de aşa fel încât la nivelul autorităţilor locale problema asta trebuia, într-un fel altul, soluţionată. Şi sunteţi şi dvs absolut convinşi de acest lucru, dar nu vreţi să o recunoaşteţi", a afirmat liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu.

Cu toate că acest for este prima cameră sesizată, for decizional este Senatul, aşa că această ordonanţă de urgenţă mai are o şansă.

Deputaţii vor da votul final şi asupra moţiunii simple iniţiată de PNL şi PDL pe tema politicii economice a guvernului. 


Etichete deputaţiOUGproiectlegemoţiunepoliticăPNLACLPDLmigraţiepoliticăvotparlamentguverncomisiiopoziţiePSD

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live