Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Sâmbătă, 19 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Purcaru

15 Iunie 2020
Vizualizari: 302
Comentează add

Camera Deputaților a hotărât prelungirea mandatelor aleșilor locali

catalin-purcaru

  Foto: Arhivă.

Mandatele aleșilor locali se prelungesc până la 1 noiembrie - a hotărât, astăzi, Camera Deputaților, în calitate de for decizional.
 
În favoarea proiectului s-au pronunțat PSD USR, UDMR și PMP, în timp ce PNL s-a abținut.
 
Documentul va fi transmis preşedintelui României pentru promulgare.
 
Reporter: Cătălin Purcaru: Liberalii au criticat respingerea propunerii potrivit căreia executivul să stabilească în continuare data alegerilor cu cel puțin 60 de zile înainte de votare. Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a susținut că stabilirea datei alegerilor prin lege organică este neconstituțională și încalcă unele prevederi ale Codului administrativ.
 
Florin Roman: Se deschide din nou Cutia Pandorei, în care o majoritate parlamentară, la un moment dat, care poate fi conjuncturală, ia din atribuțiile președintelui, ia din atribuțiile guvernului şi începem o chestie care încalcă separația puterilor în stat.
 
Reporter: Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a atras atenția că proiectul trebuie adoptat de parlament, în contextul în care mandatele aleșilor locali expiră la 21 iunie.
 
Marcel Ciolacu: Din ceea ce cunosc eu, și am citit motivarea Curţii Constiţionale, eu am dedus faptul că atât guvernul, cât și parlamentul pot, și unii, și alții, să dea data alegerilor.
 
Reporter: În favoarea inițiativei legislative s-au pronunțat: PSD, USR, PMP, UDMR, în timp ce PNL s-a abținut de la vot. Documentul prevede că mandatele aleșilor locali se prelungesc până la 1 noiembrie, data alegerilor locale se stabilește cu cel puțin 60 de zile înaintea votării prin lege organică, se permite depunerea electronică a candidaturilor, precum și reducerea la jumătate a semnăturilor de susținere necesare.
 
(PH)
 
 

Etichete Camera Deputațilormandate alesi localiprelungire(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live