Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 06 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Purcaru

24 Aprilie 2019
Vizualizari: 581
Comentează add

Camera Deputatilor a votat cu majoritate de voturi proiectele de modificare a Codului Penal şi a celui de Procedură Penală în forma adoptată adoptată de Senat.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de modificare a Codului penal

catalin-purcaru

Foto: Agerpres.

Modificările la legislaţia penală au fost adoptate, astăzi, de Camera Deputaţilor ca for decizional, după ce proiectele fuseseră avizate favorabil, ieri, în Comisia specială pentru legile Justiţiei.

Deputaţii PNL, ai USR şi PMP au criticat, în plen, aceste schimbări şi au anunţat că le vor contesta din nou la Curtea Constituţională, pe motiv că favorizează corupţia în acte publice.

Reporterul nostru, Cătălin Purcaru a urmărit dezbaterile şi transmite.


Reporter: Opoziţia a acuzat că unele articole din Codurile Penale pun în pericol siguranţa cetăţenilor şi protejează infractorii. Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan a atras atenţia că modificările nu au nicio legătură cu deciziile Curţii Constituţionale sau cu directivele europene şi a anunţat că liberalii vor depune o nouă sesizare la CCR.


Raluca Turcan: Astăzi, transmiteţi un mesaj usturător Comisiei de la Veneţia, partenerilor noştri internaţionali şi le spuneţi că nu vă pasă, că de fapt dumneavoastră sunteţi singuri în ţara aceasta şi faceţi doar ce doriţi, doar în interesul celor care au capturat inclusiv decizia politică în partidele dumneavoastră.


Reporter: În replică, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Eugen Nicolicea, care a reamintit că cele două acte normative conţin doar articole care au trecut de filtrul Curţii Constituţionale, toate prevederile declarate neconstituţionale fiind eliminate.

Eugen Nicolicea a explicat că judecătorii CCR verifică constituţionalitatea unui act normativ, ţinând cont de legislaţia în vigoare, jurisprudenţa CEDO şi tratatele internaţionale la care România a aderat.


Eugen Nicolicea: Din jurisprudenţa Curţii face verificare cu privire la concordanţa cu rapoartele întocmite de către Comisia de la Veneţia. Acest proiect de lege, care este şi practic avizat pozitiv de către Curtea Constituţională, va fi un caz care nu mai poate să fie criticat nici măcar de cei mai răuvoitori din exterior.


Reporter: În favoarea modificărilor la Codurile Penale s-au pronunţat prin vot şi deputaţii UDMR.

Un alt proiect legislativ controversat  privind statutul BNR a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizonal, chiar dacă UDMR a anunţat în cadrul dezbaterilor generale că nu va vota iniţiativa parlamentarilor social-democraţi, Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae, prin care să se limiteze rezervele de aur ale României în străinătate.


Etichete Camera DeputațiloradoptatCodurile Penale

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live