Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE Sâmbătă, 21 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Stelian Radu-Cacuci, Oradea

30 Iunie 2014
Vizualizari: 1729
Comentează add

În Oradea primăria face controale în urma unor sesizări cu privire la posibile modificări pe care oamenii şi le-ar fi făcut în apartamente pentru a avea mai multă căldură.

Calorifere mai mari, întreţinere mai scumpă

stelian-radu-cacuci-oradea

Foto: arhivă.

În Oradea, au început controalele în blocurile fără repartitoare la calorifere.

Măsura vine după ce la Departamentul "Asociaţii de proprietari" al Primăriei au fost înregistrate mai multe sesizări cu privire la posibile modificări pe care oamenii şi le-ar fi făcut în apartamente pentru a avea mai multă căldură.

Unii dintre ei şi-au înlocuit caloriferele vechi cu modele mai noi şi mai mari, iar alţii şi-au montat instalaţia de încălzire în pardoseală, fără să anunţe pe nimeni

Practic, mulţi locatari fură de la vecini, plătind mai puţin facturile calculate după datele vechi existente, iar cei furaţi se simt nedreptăţiţi.

"Sfidează pe ceilalţi şi ei plătesc 70 de lei şi noi plătim 3 de milioane şi ceva", se plânge un locatar.

Începând din primăvară, doar 10 asociaţii de proprietari au început demersuri în vederea controlului în apartamentele fără repartitoare de căldură.

Reinventariere "a suprafeţelor radiante"

Mariana Tiurbe, consilier la Compartimentul asociaţii de proprietari al Primăriei Oradea, spune că trebuie făcută reinventarierea suprafeţelor radiante.

"Ca această energie termică să fie repartizată corect, sunt obligaţi să-şi facă această reinventariere a suprafeţelor radiante", spune Mariana Tiurbe.

Legea 230, a asociaţiilor de proprietari, este imperativă, dar nimeni nu a făcut-o de bunăvoie - spune Nicolae Briscu, preşedintele asociaţiei.

"Îi anunţăm cu cinci zile înainte, aşa cum spune legea, şi dacă nu vor să permită, îi încunoştiinţăm şi le aplicăm aceste prevederi, adăugăm suprafaţa modificată la calcul", spune Nicolae Briscu.

La Oradea, primăria preia anual peste 60 de sesizări. Sunt cazuri în care într-un bloc peste 90% dintre apartamente aveau instalaţiile de încălzire modificate.


Etichete căldurăîncălzireenergiecaloriferlocatarasociaţieMariana TiurbeNicolae Briscu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live