Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Calitatea mediului, esenţială pentru sănătatea şi bunăstarea oamenilor

În perioada 2014-2020, cel puţin 20% din bugetul european va fi alocat politicilor climatice.

Calitatea mediului, esenţială pentru sănătatea şi bunăstarea oamenilor

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 13 Noiembrie 2015, 09:14

Consiliul UE pentru economie şi finanţe reafirmă hotărârea statelor membre de a finanţa în continuare lupta pentru combaterea încălizirii climatice.

Calitatea mediului este considerată esenţială pentru sănătatea şi bunăstarea oamenilor.

Încă din anii '70, UE a introdus legi pentru a asigura utilizarea cu grijă a resurselor naturale, a reduce la minimum impactul negativ al producţiei industriale şi consumului asupra mediului şi a proteja biodiversitatea şi habitatele naturale.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Ulterior, Uniunea a devenit lider mondial în finanţarea politicilor climatice.

Din 2009, când s-a anunţat la Conferinţa de la Copenhaga angajamentul ca ţările dezvoltate să furnizeze în comun anual 100 de miliarde de dolari, Uniunea şi statele membre au oferit mai mult de jumătate din totalul finanţării publice pentru politici climatice la nivel mondial.

În perspectiva Conferinţei mondiale pentru climă din decembrie, de la Paris, Consiliul ECOFIN, ce reuneşte miniştirii economiei şi finanţelor din ţările membre, a decis continuarea investiţiilor în activităţile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi de adaptare a societăţii umane la consecinţele schimbărilor climatice.

Obiectivul Conferinţei de la Paris este semnarea unui acord internaţional ambiţios şi obligatoriu asumat de toate ţările lumii privind limitarea încălzirii globale la cel mult 2 grade Celsius după 2020.

Pentru atingerea acestui obiectiv, este nevoie de investiţii serioase, iar statele membre au anunţat că sunt dispuse să majoreze bugetele dedicate combaterii schimbărilor climatice în următorii ani.

Consiliul ECOFIN a propus ca viitorul acord, ce se aşteaptă să fie încheiat la conferinţa de la Paris, să transmită un semnal puternic sectorului privat privind reorientarea către investiţii cu emisii scăzute de carbon şi rezistente la modificarea climei şi, totodată, să încurajeze participarea sectorului privat la acest efort.

Pe lângă măsurile luate pe teritoriul său, UE a furnizat anul trecut 14,5 miliarde de euro sub formă de sprijin pentru cele mai sărace ţări ale lumii pentru a-şi reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi a se adapta la consecinţele schimbărilor climatice.

În perioada 2014-2020, cel puţin 20% din bugetul european va fi alocat politicilor climatice.