Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CALENDAR CULTURAL Sâmbătă, 29 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

RADOR

20 Iunie 2015
Vizualizari: 918
Comentează add

Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu susține că prin adoptarea Strategiei de Apărare a Țării sunt create premisele unei 'treceri către o republică prezidenţială'.

Călin Popescu Tăriceanu: Ne îndreptăm spre o republică prezidențială

rador

Calin Popescu Tariceanu. Foto: Arhivă. 

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susţine că Strategia naţională de apărare a ţării pentru perioada 2015 - 2019 transmisă Parlamentului spre aprobare de preşedintele Klaus Iohannis cuprinde o serie de concepte preluate de la fostul preşedinte Traian Băsescu duce la 'golirea de conţinut a activităţii Guvernului' şi 'trecerea către o republică prezidenţială', scrie agenția de presă Agerpres. 

'Strategia naţională de securitate cuprinde, pe lângă conceptele tradiţionale, o serie de concepte preluate de la preşedintele Băsescu, potrivit cărora în securitatea naţională intră toate celelalte domenii: mediu economic, energie, dezvoltare durabilă, sănătate, educaţie, protecţie socială, agricultură, tot', a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, potrivit stenogramei şedinţei comune a Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor din data de 15 iunie.

El a adăugat că se face transferul unor atribuţii care aparţin Guvernului către Preşedinţie.

'Prin urmare, avem de-a face cu două lucruri care se întâmplă simultan: transferul acestor atribuţii, care sunt de resortul Guvernului, la Preşedinţie, în cadrul Strategiei de securitate naţională, şi, evident, golirea de conţinut a activităţii Guvernului, cu alte cuvinte trecerea către o republică prezidenţială.

'Adică, dincolo de problema de securitate naţională, faţă de care am toată sensibilitatea, într-un mod 'subtil', se merge pe această idee de consolidare a puterii prezidenţiale, spuneam, trăsătură de bază a mandatului preşedintelui precedent', a spus Tăriceanu.

În opinia sa, documentul nu poate fi votat în forma actuală.

'Din acest punct de vedere, eu vă spun că aşa, în forma asta nu putem să votăm, chiar dacă a făcut obiectul unor discuţii şi consultări la Cotroceni, şi sigur că vă asumaţi o responsabilitate politică majoră dacă acceptaţi ca strategia să fie aprobată în aceşti termeni', a punctat Tăriceanu.

Preşedintele Klaus Iohannis va vorbi luni în plenul reunit al Parlamentului despre Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2015 - 2019. 

Comisiile de apărare din Camera Deputaţilor şi Senat au avizat favorabil pe 17 iunie Strategia Naţională de Apărare, mai scrie Agerpres.


Etichete strategia nationala de apărarerepublica prezidentialacalin popescu tariceanutraian basescuklaus iohannis

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live