Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 28 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

5 Iunie 2019
Vizualizari: 536
Comentează add

Călin Popescu-Tăriceanu: Declaraţie după consultările de la Cotroceni

radiojurnal

Călin Popescu Tăriceanu. Foto: Agerpres.

La Palatul Cotroceni s-au încheiat consultările președintelui Klaus Iohannis cu reprezentanții ALDE. Il ascultăm pe liderul formațiunii, Călin Popescu-Tăriceanu.

Călin Popescu-Tăriceanu: Bună ziua! Am încheiat cu câteva clipe mai înainte consultările iniţiate de preşedinte pe tema întrebărilor de la referendum şi i-am comunicat domnului preşedinte care este poziția Alianței Liberalilor și Democraților din România.

Așadar, i-am spus că suntem de acord cu interzicerea amnistierii și grațierii faptelor de corupție, element care a constituit prima întrebare la referendum. În privința celei de-a doua întrebări, privind interzicerea adoptării prin ordonanță de modificări în ceea ce privește pedepsele și infracțiunile, precum și reforma justiției, i-am spus că și aici suntem de acord şi am explicat că avem rezerve foarte serioase în privința extinderii dreptului de a ataca la Curtea Constituțională ordonanțele emise de guvern, dintr-un motiv simplu - și vă explic, cu experiența pe care o am, în perioada în care am fost atât viceprim-ministru și ministru al industriei și comerțului, cât și prim-ministru: ceea ce ar rezulta ar fi un guvern extrem de slăbit, care nu ar mai putea să exercite funcția de legislativ delegat de către parlament și, evident, și mai grav, transformăm și mai mult Curtea Constituțională într-un arbitru politic.

I-am explicat președintelui că la referendum noi nu am fost împotriva întrebărilor, ci am fost împotriva modalității în care s-a organizat referendumul - simultan cu ținerea alegerilor pentru Parlamentul European. Deci nu împotriva temelor - v-am explicat care e poziția noastră în legătură cu temele abordate la referendum -, şi vreau să se înțeleagă foarte bine că ne-am opus acestei șmecherii de a organiza simultan referendumul cu alegerile europene. Pentru că, evident, rezultatul a fost o lipsă de dezbatere cronică pe temele europene, care sunt foarte importante. Noi suntem un partid proeuropean și am fi considerat extrem de necesar ca aceste teme să fie susținute, dezbătute în public, pentru a trimite cei mai buni oameni în Parlamentul European.

Acum, în ceea ce privește organizarea procedurilor care urmează acestor consultări, după cum știți bine, în parlament vor trebui dezbătute care sunt modificările ce urmează a fi adoptate. Atenție, nu toate soluțiile la întrebările de referendum necesită o legiferare de rang constituțional Ele pot fi modificate și prin legi. Dacă unele dintre ele vor necesita o soluționare constituțională, atunci sigur că ele vor trebui adoptate după regula constituțională, cu câte trei pătrimi în fiecare cameră - dar nu intru în detalii -, urmată de un referendum. Un referendum care, așa cum a spus domnul președinte, trebuie organizat imediat. Deci imediat după ce parlamentul rezolvă această problemă, imediat, nu cu ocazia altui rând de alegeri, pentru că nu vreau să se înțeleagă că această șmecherie care a funcționat o dată o mai trecem cu vederea. Deci nu vrem să folosim referendumul iarăși pentru distorsionarea rezultatului alegerilor Punctul nostru de vedere este că referendumul pentru aprobarea acestor modificări, dacă vor fi de rang constituțional, trebuie făcut imediat după adoptarea lor de către parlament, în termenele legale care sunt prevăzute de lege.

În final, vreau să vă mai spun încă ceva: la referendum au votat împotrivă un milion de oameni; încă 1,4 milioane nu au votat. Deci sunt 2,5 milioane de cetățeni români cu drept de vot care au dezavuat referendumul fie printr-un vot clar împotrivă, fie neparticipând la referendum. Acestor cetăţeni, precum şi tuturor cetăţenilor din România, vreau să le transmit următorul mesaj din partea noastră: problemele cu care se confruntă justiția din România - ascultarea pe scară largă a telefoanelor, protocoalele secrete dintre servicii, procuratură, Înalta Curte, CSM, abuzurile din justiție ale procurorilor, deja celebre, presiunile făcute de servicii și de procurori asupra judecătorilor -, aceste probleme rămân în continuare să fie rezolvate; ele nu se au rezolvat prin aprobarea referendumului cu majoritate. Ele vor trebui în continuare să fie rezolvate. Nu ne putem imagina că ele se rezolvă de la sine, nu ne putem imagina că dacă acum referendumul s-a aprobat trebuie să închidem ochii la aceste probleme și să ne facem că ele nu există. Acesta este punctul nostru de vedere foarte clar pe acest subiect.


Etichete Călin Popescu-TăriceanuconsultariCotroceni

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live