Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRILE DIMINETII Luni, 10 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

11 Decembrie 2019
Vizualizari: 1172
Comentează add

Calendarul privind angajarea răspunderii Guvernului, discutat în Palament

radiojurnal

 Foto cdep.ro

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 decembrie, ora 13:01) - Emisiunea: "Radiojurnal" - Realizator: Laurențiu Văduva - Birourile Permanente ale Parlamentului au programat peste o oră o şedinţă comună pentru a stabili calendarul privind angajarea răspunderii Guvernului.

Cabinetul Orban a trimis astăzi o solicitare pentru apelarea la această procedură pentru trei proiecte de lege care privesc amânarea pensionării anticipate a magistraţilor, abrogarea ordonanţei care împiedica transportul elevilor la şcoală şi cel privind stabilirea plafoanelor bugetare. Proiectele au fost aprobate aseară târziu de guvern şi sunt considerate esenţiale de liberali, după cum a explicat astăzi şeful Cancelariei Primului Ministru, Ionel Dancă. Reporterul RRA, Andrei Şerban, a urmărit conferinţa de presă de la Palatul Victoria şi vine acum cu detalii în "Radiojurnal".

Reporter: Guvernul vrea să amâne cu un an de zile, de la 1 ianuarie 2020 la 1 ianuarie 2021, posibilitatea pensionării anticipate a magistraților și creșterea de doi la trei magistrați a completelor de judecată. Executivul mai vrea și să elimine creșterea de la doi la patru ani de activitate a condiției de intrare în magistratură. Guvernul vrea să își angajeze răspunderea și pentru proiectul de lege a plafoanelor bugetare - după cum a anunțat șeful Cancelariei Premierului, Ionel Dancă.

Ionel Dancă: Este o necesitate absolută adoptarea acestui proiect de lege prin angajarea răspunderii, pentru că este absolut vital ca până la finalul anului în curs să avem proiectul de buget pentru anul 2020, de asemenea, pentru principalii beneficiari ai politicii bugetare, atât cei din sectorul public, cât și din serviciile publice, este foarte important ca aceștia să cunoască condițiile în care va avea loc execuția bugetară pentru anul viitor și condițiile în care vor fi asigurate resursele financiare pentru asigurarea acestor servicii.
Reporter: Un alt act normativ pentru care guvernul vrea să își angajeze răspunderea se referă la abrogarea Ordonanței de Urgență 51 și revenirea la transportul gratuit intern al elevilor, pensionarilor și al persoanelor cu dizabilități.

Realizator: Procedura asumării răspunderii înseamnă că proiectele de lege sunt adoptate fără dezbatere în Parlament. Opoziţia se poate opune însă, prin depunerea unei moţiuni de cenzură. Premierul Ludovic Orban are programată de la această oră o întâlnire cu liderii grupurilor parlamentare.

 


Etichete angajarea răspunderii Guvernuluiparlament

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live