Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Vineri, 20 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Sorina Man

12 Iunie 2018
Vizualizari: 4609
Comentează add

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri.

CALENDAR CULTURAL 9 - 15 iunie 2018 CALENDAR CULTURAL 9 - 15 iunie 2018 - Conține audio

sorina-man

 

 Emisiunea CALENDAR CULTURAL se difuzează sâmbăta , de la ora 6,05 la 7,00.

Ediția din data de 9 iunie 2018

*****

Teatrul "Elvira Godeanu" din Târgu Jiu aniversează luni, 11 iunie, 25 de ani de existență.

Răzvan Stoichițoiu ne invită să pășim , împreună cu interlocutorii săi, dincolo de cortină și să-i descoperim istoria și oamenii.

În 1993 , Consiliul Județean a hotărât ca orașul Târgu Jiu să aibă un teatru iar de atunci sala de spectacole a devenit din ce în ce mai neîncăpătoare. 

" Dacă ne referim la ziua în care s-a înființat teatrul,  11 iunie 1993,  putem vorbi de o hârtie. După aceea au apărut toate, actorii, trupa, spațiul în care aceștia și-au desfășurat activitatea, mai întâi la Casa de Cultură a Sindicatelor și ulterior, în 2002-2003, s-au mutat în sediul pe care îl avem acum, este vorba despre fostul cinematograf 23 August. Putem spune că odată cu înființarea trupei și apariția primelor spectacole, a apărut și publicul nostru. Astăzi putem vorbi de faptul că Teatrul dramatic Elvira Godeanu a  intrat cumva la nivel de conștiință și este un bun al cetății. De la o hârtie până la ceea ce suntem astăzi a fost cale lungă. Ne bucurăm că am ajuns în acest punct și pentru asta trebuie să le mulțumim tuturor celor care au contribuit și au zidit , fiecare după puterea lui, unii cu pietre la temelie, alții cu cărămizi, alții cu câte un firicel de nisip iar alții cu tot ceea ce a însemnat nivelarea asperităților. Ca număr de locuri, vorbim doar de un număr de 200. Am avuto cerere atât de mare , cel puțin la spectacolele titrate, la  spectacolele care au beneficiat și de vedete, încât acestea au depășit de două sau de trei ori numărul locurilor disponibile. Orașul mai are nevoie de cel puțin o sală de spectacole , mai încăpătoare, unde să se poată desfășura  evenimente de anvergură. "

(directorul teatrului, Cosmin Brehuță)

AUDIO

*****

În acest sfârșit de săptămână "Festivalul Artelor " de la Timișoara se împletește frumos cu un alt festival intitulat  "La un moment dat în parc". Primul se desfășoară în patru piețe publice din centrul istoric, al doilea în cel mai vechi parc al orașului.

Reporter Alina Bujancă

Arta se face pe caldarâm, în marile piețe ale orașului dar și în parcuri la acest sfârșit de săptămână , când continuă atelierele meșteșugărești și dansul stradal,  muzica diversă, happening-urile de artă plastică, fotografia la secundă și filmele bune din cadrul Festivalului Artelor timișorene și al frățiorului său mai mic - "La un moment dat în parc".

Festivalul Artelor a început încă de luni și va culmina astăzi cu basme și povești populare, cu teatru, un incubator de artă pentru tineri, music-hall, film și o seară latino. Animați de atmosfera de sărbătoare din oraș, timișorenii au căzut de acord că în fiecrae se ascunde un suflet de artist.

AUDIO

*****

La Sibiu a început cea de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru. Timp de zece zile, până pe data de 17 iunie, orașul va găzdui peste 500 de spectacole și alte evenimente culturale, toate incluse în această ediție ce are ca temă"PASIUNEA".

Reporter Carmen Vulcan

AUDIO

*****

La Botoșani are loc sâmbătă, 9 iunie 2018, cea de-a parta ediție a Festivalului-concurs coral de cântece patriotice vechi românești. Premiile vor fi acordate de către un juriu de specialiști în domeniul artelor și culturii, președinte fiind compozitorul, dirijorul și profesorul Sabin Păutza. Gala laureaților este prevăzută să înceapă la ora 17,00.

Tot sâmbătă, 9 iunie, se desfășoară în județul Hunedoara o nouă ediție a unui tradițional concert coral multiconfesional.

Formații corale din Petroșani, Orăștie și Reșița vor evolua într-un cadru inedit.

Reporter Ilie Pintea

AUDIO

*****

Volumul "Modă și mondenitate în spațiul românesc - Epoca modernă", proaspăt ieșit de sub tipar sub semnătura istoricului de artă Maria-Camelia Ene, oferă publicului larg o imagine completă atât asupra istoriei vieții urbane prin vestimentație cât și prezentarea uneia dintre cele mai bogate colecții de profil din România, aceea a Muzeului Municipiului București.

" Cartea este o frescă a  epocii moderne în București , în spațiul românesc. Am prezentat toată situația socială , economică, politică și toată starea artelor în perioada modernă, începând cu 1848 și până la Primul Război Mondial.

Este o carte pe care am scris-o cu mare dragoste. Am avut material la dispoziție pentru  că mă ocup de colecția de costum a MMB, o colecție foarte bogată și am avut îndrumători foarte buni, doamna Adina Nanu, domnul Adrian Silvan Ionescu, istoricul Georgeta Filitti, oameni care m-au încurajat în permanență.

Aflăm povești, aflăm care erau magazinele din București din secolul XIX, care erau jurnalele de modă, când purtau doamnele pălării  și când trebuiau să le dea jos. Pălăria se purta doar la plimbare, în niciun caz la baluri  când  trebuia să se vadă coafura. Sunt multe alte detalii. Am fost încântată de felul în care moda s-a perpetuat ,  de felul în care a fost influențată și de  culori. Dac[ ]n a doua jum[tate a secolului al XIX-lea avem  foarte multe rochii colorate și un costum masculin rigid , negru și cu cămașa albă, la un moment dat  - după Primul Război Mondial  -  rochia elegantă devine cea neagră .

Este foarte mult de spus. Cartea poate fi procurată de la standul MMB sau poate fi consultată în biblioteci. Istoria însă continuă. La sfârșitul lunii noiembrie va fi o altă carte care se va intitula Modă și mondenitate în Bucureștiul interbelic." 

 

(Maria-Camelia Ene)

AUDIO

*****

Marți, 12 iunie 2018, are loc la București vernisajul primei expoziții din România de stampe japoneze provenind dintr-o colecție privată. Selecția de stampe face parte din colecția George Șerban și aduce în fața publicului român artă japoneză de secol 18 și 19, având ca temă actori și scene de teatru KABUKI. Expoziția este organizată de Societatea de Avocați Șerban & Asociații în parteneriat cu Teatrul Național București , în foaierele Sălii Studio.

Interviu cu curatorul expoziției, Cosmin Nasui

" Este o premieră în acest sens, este o expoziție care reflectă o temă precisă, tema actorilor și a teatrului kabuki.

Altfel, firește, s-au mai făcut și alte expoziții foarte interesante la MNAR sau la Biblioteca Academiei Române, cele două instituții publice care mai au colecții în această zonă a artei orientale. Aici însă vorbim despre o colecție privată de artă care începe să se arate ca și structură cu acest focus pe arta orientală - teatrul kabuki dar vor mai fi în viitor și expoziții pe alte teme, curtezane, femei frumoase ș.a.m.d. 

La TNB vor putea fi văzute , în această selecție, peste 140 de stampe originale, care se încadrează - ca perioadă de timp - între secolul XVII și secolul XIX. Vorbim despre perioada cea mai interesantă atât a teatrului kabuki cât și a acestor școli de artiști. "

AUDIO

*****

 În spațiul Galeriilor de artă "Ștefan Luchian" din Botoșani poate fi văzută, până pe data de 13 iunie 2018, o expoziție tematică ce-i este dedicată  lui Mihai Eminescu, cel despre cae filozoful Constantin Noica spunea că este " omul deplin al culturii românești ".

Reporter Gina Poenaru

AUDIO

*****


Etichete exclusiv radiocalendar culturalstampe japonezeFITS 2018Zilele Teatrului Elvira Godeanuconcert coralPeștera Bolii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live