Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Miercuri, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Sorina Man

5 Iulie 2018
Vizualizari: 5904
Comentează add

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri.

CALENDAR CULTURAL 30 iunie - 6 iulie 2018 CALENDAR CULTURAL 30 iunie - 6 iulie 2018 - Conține audio

sorina-man

 

 Emisiunea CALENDAR CULTURAL se difuzează sâmbăta, de la ora 6,05 la 7,00.

Ediția din data de 30 iunie 2018

*****

Aniversată anual pe data de 29 iunie, Ziua Internațională a Dunării este marcată prin felurite evenimente în toate statele considerate dunărene. În România, la Muzeul Dunării de Jos din Călărași, vineri a avut loc vernisajul expoziției Fluviul nemuritor. Sâmbătă, la Centrul Cultural "Nicăpetre" din Brăila , cu începere de la ora 11, va fi susținută o prelegere despre pictura și grafica din patrimoniul Muzeului Brăilei "Carol I" sub titlul "Brăila, portul și Dunărea". Și la Galați continuă sărbătoarea cu muzică, poezie și plimbări pe Dunăre.

Reporter Maria Măndiță

Sub motto-ul "Galați - capitala dunăreană a României" , sâmbătă și duminică, la mila 80 a Dunării se desfășoară o serie de evenimente culturale, sportive și sociale dedicate Zilei Dunării. De departe cel mai apreciat cadou făcut localnicilor de Primăria Galați este  posibilitatea plimbărilor pe Dunăre cu navele Borcea și Moldova care vor efectua mini-croaziere de câte două ore, începând cu ora 10 și până seara, la ora 21.  Nava Moldova îi aparține unui armator tulcean care  o folosește, de regulă, pentru cursele de turiști  din Tulcea în Deltă, în timp ce nava Borcea este un adevărat monument istoric plutitor, astăzi aparținând autorităților  locale din Brăila. Construită în urmă cu 107 ani și dată  la apă în 1914, nava Borcea este prima navă cu  zbaturi, realizată de inginerii români, servind drept yacht  regelui Ferdinand, drept navă de transmisiuni  în război și ca navă de pasageri  pe timp de pace. Cei care nu preferă mini-croazierele pe Dunăre  pot petrece altfel timpul liber, mergând la Complexul muzeal de științele naturii  Răzvan Angheluță din Galați, acolo unde tocmai s-a deschis expoziția Aero Galați III care cuprinde  fotografii făcute din avion  orașului și Dunării, imagini  inedite. Duminică, autoritățile locale au programat, atât pentru copii cât și pentru adulți,  diverse spectacole care vor avea loc în aer liber la Foișorul de pe faleza inferioară a Dunării.  Aici, de la ora 17, 30, artiștii Teatrului de păpuși  Gulliver îi vor  încânta pe copii cu un spectacol  animat iar de la ora 19, 30 adulții se vor  putea bucura de artiștii Teatrului muzical Nae Leonard, care  vor susține un spectacol de revistă, după care de la 20,30  va urma un mini-recital al trupei  gălățene Ned Groves.

AUDIO

La București, poate fi văzută până pe data de 22 iulie expoziția "Călătorie pe Dunăre - reprezentări grafice și cartografice din secolele 18-19", deschisă la Muzeul Național al Hărților și Hărții Vechi.

*****

Sâmbătă , 30 iunie, începe cea de-a noua ediție a Festivalului Musica Barcensis.

Organizatorii propun o excursie muzicală pe traseul Brașov-Homorod-Dacia-Meșendorf-Criț-Cloașterf-Brașov. Drumeția este moderată de muzicienii Ursula și Kurt Philippi.

Amatorii de vacanțe muzicale își pot îndrepta pașii și spre Piatra Neamț.

Reporter Gianina Buftea

AUDIO

*****

Ziua de 2 iulie este cea în care letopisețele anului 1504 scriu despre moartea domnitorului Ștefan cel Mare.

Actorii Teatrului "Mihai Eminescu" din Botoșani prezintă sâmbătă la Botoșani, duminică la Rădăuți și săptămâna viitoare la Soroca spectacolul Apus de soare de Barbu Ștefănescu Delavrancea - un spectacol cu o încărcătură emoțională aparte.

Reporter Gina Poenaru

AUDIO 1

AUDIO 2

*****

La Bacău s-a lansat cartea-album "Între oglinzi paralele. O istorie ilustrată a Bacăului 1918-2018".

Albumul și colecția sa de ilustrate, cu notațiile și poveștile aferente, reprezintă una dintre puținele surse în care se păstrează urmele - acum aproape dispărute - ale vechiului Bacău. Unul dintre autorii acestei istorii ilustrate este scriitorul  Adrian Jicu , director al Bibliotecii județene "Costache Sturdza" din Bacău.

Reporter Gabriel Pop

AUDIO

*****

Teatrul "Anton Pann" din Râmnicu-Vâlcea își încheie stagiunea cu o premieră. Este vorba despre o piesă de teatru scrisă de H. Ibsen în 1882, pe care conducerea teatrului o consideră foarte actuală. Spectacolul se va juca duminică în Sala Mare, de la ora 19,00.

Reporter AnaMaria Cârstea

AUDIO

*****

Teatrul "Andrei Mureșanu" din Sfântu-Gheorghe și-a încheiat stagiunea 2017-2018 cu un palmares bogat. Pentru stagiunea următoare, care va începe pe data de 1 septembrie, se anunță colaborări și evenimente importante. Între acestea se numără și cea de-a treia ediție a festivalului D-BUTAN-T care va fi dedicată tinerilor scenografi. Aceștia se pot înscrie în concurs până pe data de 1 august.

Reporter Oana Negrea

AUDIO

*****

Nume mari ale jazz-ului mondial se află în acest sfârșit de săptămână la Timișoara, la o nouă ediție a JAZZ TM.

Amănunte în interviul realizat cu directorul festivalului, Norbert Tako

Reporter Alina Bujancă

AUDIO

*****


Etichete exclusiv radiocalendar culturalZiua Internațională a DunăriiȘtefan cel MareteatruJAZZ TM

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live