Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Luni, 27 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Sorina Man

7 Iunie 2018
Vizualizari: 4901
Comentează add

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 2 - 8 iunie 2018 CALENDAR CULTURAL  2 - 8 iunie 2018 - Conține audio

sorina-man

 

 Emisiunea CALENDAR CULTURAL se difuzează sâmbăta, de la ora 6,05 la 7,00.

Ediția din data de 2 iunie 2018

*****

Cele mai bune și mai scurte producții cinematografice recente din întreaga lume peste o sută la număr, pot fi văzute până pe data de 10 iunie în cadrul Festivalului Internațional de film de foarte scurt metraj, ajuns la cea de-a XX-a ediție. Festivalul se derulează simultan în 80 de orașe din peste 20 de țări. În România este coordonat de Institutul francez din Cluj și va ajunge în 15 orașe și în câteva comunități rurale.

Pe lângă secțiunea de competiție internațională, care reflectă tendințe din creația cinematografică de pe cinci continente, există și o secțiune dedicată producțiilor românești. Tematica de anul acesta este strâns legată de actualitatea socio-politică în care trăim. În București, festivalul se va desfășura în zilele de 2 și 3 iunie la Sala Elvire Popesco a Institutului Francez.

*****

Clujul a intrat în ultimul weekend de TIFF. Evenimentul central al acestor ultime două zile este Gala de Închidere care va avea loc sâmbătă seara la Teatrul Național Român. Douăsprezece filme se află în competiție pentru Marele Premiu. În aceste zile sunt de asemenea programate mai multe proiecții speciale.

Reporter Claudiu Pădurean

AUDIO

*****

La Târgu Jiu are loc sâmbătă, 2 iunie , un festival de dans dedicat copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani.

Reporter Răzvan Stoichițoiu

AUDIO

*****

Burg transilvan de pe malul Târnavei, Mediașul este menționat în vechile hrisoave încă din 1267. Documentul, datat 3 iunie 1267, reprezinntă actul prin care Stefan, regele Ungariei și ducele Transilvaniei la acea vreme, îi înapoia supusului său Nicolae Jula moșiile ce îi aparținuseră bunicului acestuia, Jula cel Mare, în chip de răsplată pentru credința și slujbele din serviciul regal. Mediașul marchează duminică împlinirea a 751 de ani de la prima atestare documentară, cu o serie de evenimente, între care o paradă medievală, ateliere de creație. artă medievală, dansuri precum și spectacole de reconstituire istorică. Despre acestea din urmă am discutat cu Nicolae Lupu, de la Ordinul Cavalerilor de Mediaș.

AUDIO

*****

Și orașul Craiova este îăn sărbătoare. Se împlinesc 543 de ani de la prima atestare documentară. Până pe data de 9 iunie vor fi numeroase spectacole pentru public de toate vârstele. Din program face parte și un proiect muzical de anvergură, pregătit de Opera Română Craiova.

Reporter Florin Firu

AUDIO

*****

Vineri, 8 iunie, se dă startul celui mai mare eveniment din România dedicat artelor spectacolului. Este vorba despre Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

Reporter Carmen Vulcan 

AUDIO

*****

"Cultură'n șură" revine în Sălaj cu piese de teatru jucate în șura unor localnici din trei localități. prima reprezentație a avut loc joi seara în șura unui localnic din Ortelec, a continuat vineri și se va încheia sâmbătă.

Reporter Adrian Lungu

AUDIO

*****

Peste 600 de case, castele și alte spații de patrimoniu aflate în proprietate privată, din 18 țări europene  - între care și România , pot fi văzute până duminică 3 iunie, porțile fiind deschise vizitatorilor în cadrul  programului "Casa noastră - patrimoniul tău" - o inițiativă a Asociației European Historic Houses.

Iată lista celor șapte edificii din România participante la program: Casa Costa-Foru și Hanul lui Manuc din București, Domeniul Cantacuzino de la Florești, Domeniul Ion Ghica de la Ghergani, Cula de la Curtișoara - Gorj, Biserica fortificată de la Alma Vii - Sibiu și Casa Breb 333 din Breb - Maramureș.

*****


Etichete exclusiv radiocalendar culturalTIFF 2018scurt metrajFITS 2018"Cultură-n șură"

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live