Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CALENDAR CULTURAL 2 - 8 decembrie 2017

Agenda culturală - Recomandări. Știri, interviuri, reportaje.

CALENDAR CULTURAL  2 - 8 decembrie 2017

Articol de Sorina Man, 03 Decembrie 2017, 13:30

Emisiunea CALENDAR CULTURAL se difuzează sâmbăta, de la 6,05 la 7,00.

Ediția din 2 decembrie 2017

*****

După mai bine de 25 de ani, publicul poate admira o bună parte din impresionanta și foarte valoroasa colecție " Maria și dr. George Severeanu".

Demersul echipei de specialiști de la Muzeul Municipiului București, susținut de Primăria Capitalei, de punere în valoare într-o manieră modernă și atractivă a unui procent semnificativ din renumita colecție, a adus din nou casa-muzeu de pe strada Henri Coandă 26 pe traseul cultural de excepție al Bucureștiului.

"Eu mă bucur pentru că am apucat începutul unui proces asemănător când eram tânăr, prin anii '60. Se începuse atunci cu un efect extraordinar de bun pentru educația tinerei generații. În fața Palatului Șuțu era o hartă cu principalele case memoriale și cu colecțiile și îndrumările necesare pentru a le căuta și vizita. Pentru tineri, era excitant să facă asemenea excursii. În fața fiecărei case memoriale te întâmpina un plan cu explicații. Era o modalitate de a atrage tineretul și în acest joc de a descoperi orașul cu bogățiile sale. Din păcate s-a întrerupt iar în anii 80 a fost și acea idee , nefericită din unele puncte de vedere, de a aduna colecțiile de artă într-un singur loc , lăsând fără răspuns întrebarea : Unde este sufletul donatorului? Unde este ambianța? Iată însă că Muzeul Municipiului București , din ceea ce a mai păstrat, inclusiv Casa Severeanu, reușește să facă această reparație și recuperare culturală."

(Eugen Nicolae, directorul Institutului de Arheologie Vasile Pârvan)

Vizitatorul descoperă aici un concept expozițional inedit.

"Casa se bucură de elemente decorative extraordinar de frumoase pe care am încercat să nu le masacrăm prin aducerea unor vitrine clasice , folosite în cea mai mare parte a muzeelor. Am optat în schimb pentru niște vitrine centrale cu foarte multe dulapuri cu sertare pe care vă invit să le deschideți și să vă bucurați de obiectele etalate în interior.

Am avut la dispoziție o colecție foarte bogată, constituită din piese arheologice, de o rară frumusețe, preistorice, egiptene , cele de perioadă geto-dacică, greco-romană și medievală. Dar , în completarea lor , avem și o importantă colecție de monede, cca 9000. Provocarea a fost care să fie ponderea obiectelor în etalarea noastră. Eu consider că este o îmbinare a acestor două categorii de artefacte care reconstituie mediul istoric din fiecare perioadă pe care noi o prezentăm"

(Dan Pârvulescu, director adjunct MMB, coordonatorul proiectului)

AUDIO

*****

De la București, proiectul "Exposing movement" al Asociației Developing Art a ajuns la Cluj-Napoca.

Până pe data de 9 decembrie, în Galeria Pilot de la Fabrica de pensule, poate fi văzută o expoziție ce prezintă rezultatul unui experiment fotografic, realizat de Hermina Stănciulescu, Sabina Surum Lavinia Pollak și Alina Ușurelu, împreună cu trei coregrafe : Simona Deaconescu, Ioana Marchidan și Andreea Novac.

Echipa aduce în atenție o anumită experiență vizuală despre corp și mișcare , punând în același timp accent pe valoarea și farmecul unor tehnici fotografice aproape date uitării. Ideea a fost accea de a înregistra mișcările de dans în diferite spații, de la cel bine controlat al studioului până la cel al străzii, intervenind ulterior prin diverse procedee în procesul de developare a imaginii pe hârtie, pentru a obține elemente noi în compoziția fotografică.

În plus, publicul -asistat de echipa Exposing Movement -poate experimenta felurite tehnici în camera obscură, special amenajată.

Informații concrete, atât pentru începători cât și pentru avansați , rețete tradiționale de developare dar și experimentale, se regăsesc în cartea "Exposing movement", lansată cu acest prilej .

AUDIO

*****

Muzeul Județean Botoșani prezintă până pe 7 decembrie, în spațiul Galeriilor de Artă Ștefan Luchian, cea de-a șasea ediție a Salonului Național de Arte Vizuale INTERFERENȚE.

Evenimentul cultural, dedicat artistului Constantin Piliuță, nume binecunoscut în creația artistică românească, este organizat de Societatea Culturală Expo-Art.

Reporter Gina Poenaru

" Avem pictură, sculptură, grafică, tapiserie, foto și instalație. Fiecare autor a venit ce ce a crezut el că este mai reprezentativ. Avem autori din Timișoara, Constanța, Suceava, Sibiu, Brașov, Brăila, Cluj-Napoca, București, Bistrița, Iași, Botoșani, plus doi invitați speciali. Este vorba de Viorica Colpaci de la New York și Robert Cobuz, care trăiește și lucrează în Marea Britanie. "

( Pictorul Liviu Șoptelea, curatorul expoziției )

AUDIO

*****

Apariții și dispariții misterioase, iluzionism, prestidigitație, levitație, stand-up comedy, clovnerie, animație, teatru de umbre, ateliere de creație dau tonul anotimpului magic la Sibiu.

Sibiu Magic Show are loc în perioada 6 - 10 decembrie 2017.

Reporter Carmen Vulcan

Vor fi cinci zile pline de magie pentru cei mai mici sibieni care sunt invitați împreună cu părinții și bunicii lor la Sibiu Magic Show, un festival unic în România la care sunt prezenți mari artiști din străinătate.

" Ediția din acest an reunește artiști magicieni din Australia, Argentina, Cuba, Franța, România, Ucraina și Spania. Este un cadou pe care îl facem orașului în ajunul sărbătorilor de iarnă.

Ediția din acest an debutează pe 6 decembrie, la ora 11,00, cu un spectacol în premieră în România. Unul din cei mai în vogă artiști ai momentului , Ernesto Planas, vine pentru prima dată la noi pentru a-și prezenta numărul de magie cu umbrele, număr care i-a adus de două ori titlul Merlin pentru cel mai bun act internațional al Hollywood Magic House.

Îl aducem pentru prima dată în România pe Ivan Ojeda , unul dintre cei mai cunoscuți magicieni spanioli ai momentului. Acesta a făcut senzație la emisiunea "Spania are talent".

Aducem și spectacole de clovnerie și circ într-un număr exploziv, cu farse și glume . Nino Costrini, de origine argentiniană, vine pentru a doua oară în România .

Aducem în premieră națională și pe artistul rus Alex Krasnoperov. A lucrat cu mai multe trupe importante, printre care și Cirque du Soleil.

Încercăm să prezentăm și teatrul de animație și de umbre ca o zonă spectaculoasă, în care cei mici vor putea descoperi poveștile lui Aladin, Alice în Țara Minunilor, Frozen...

De la trei până la o sută de ani, cu toții sunt bineveniți să descopere magia, să încercăm să facem din imposibil posibil , aducând sărbătorile mai aproape de bucurie și de sufletele noastre!"

( Adrian Tibu, directorul teatrului pentru copii și tineret GONG )

AUDIO

*****

Un spectacol-eveniment la Teatrul de Stat din Constanța, care a avut premiera pe data de 1 decembrie 2017, încheie seria proiectelor culturale din Anul Ovidius.

Până la sfârșitul lunii decembrie vor mai fi încă șase reprezentații ale spectacolului "Ovidiu in love" , în regia lui Alexander Hausvater.

Reporter Mona Constantinescu.

" E un spectacol care trebuie văzut din punctul de vedere al relecției și al gândirii de sine. Împreună cu un grup de actori, care vin din mai multe teatre din țară, visăm la un proiect care îmbină toate genurile teatrale, muzică, mișcare, imagine pentru a povesti "în cioburi" , într-un mod diferit o poveste diferită. Teatrul trebuie să spună că există în noi, în țara românească , oameni buni, oameni inteligenți, cu imaginație, oameni care pot să iubească.

Piesa "Ovidiu in love" este despre necesitatea schimbării, a ieșirii din acest moment de paralizie totală.

Este un Ovidiu imaginat ca un exemplu al capacităților umane de a se schimba, de a evolua. Este un om rafinat , aristocrat, care a scris despre dragoste fără să o cunoască, care ajunge într-o lume numită Tomis unde întâlnește o sălbatică absolut superbă care îl transformă în poetul geților. "

( Alexander Hausvater, regizor )

AUDIO

*****

La Bacău a avut loc vernisajul unui proiect al cărui scop a fost acela de a încuraja elevii din școlile gimnaziale și din licee de a afla numele și poveștile străbunicilor eroi, căzuți la datorie în războaie. Expoziția poate fi văzută până în luna februarie a anului 2018.

Un reportaj semnat de Gabriel Pop.

AUDIO

*****

Joi, 7 decembrie 2017, la Muzeul Național al Literaturii Române, va avea loc o nouă întâlnire de excepție, ce data aceasta cu actorul Constantin Codrescu.

AUDIO

*****

Duminică, 3 decembrie 2017, Ansamblul Cameral de muzică veche Anton Pann lansează dublul CD intitulat Cantemir Melo, cu o muzică ale cărei sonorități vor răsuna și pe scena Sălii Radio, începând cu ora 19,00.

L-am invitat pe muzicianul Constantin Răileanu să ne spună povestea acestui proiect excepțional.

" Proiectul Cantemir Melo s-a născut ca intenție acum mulți ani. Am înregistrat prima piesă din Colecția Cantemir în anul 2005, după care am ales să așteptăm un moment prielnic pentru a înregistra ceva mai mult de atât. Unul dintre motive era și nevoia de timp pentru a cerceta în amănunt acest subiect. Am decis în urma cercetărilor să înregistrăm integrala compozițiilor atestate ca fiind ale lui Cantemir, vorbim de cele de paternitate certă. A fost foarte greu, într-un timp relativ scurt, să înregistrăm 18 piese, fiecare având o durată medie de 10 minute.

În momentul în care am luat contact în mod profund cu muzica compusă de Principele Cantemir, am ajuns la concluzia că și suportul pe care cele două cd-uri vor fi prezentate publicului trebuie să fie unul de calitate.

Am ales să facem o cărticică având o grafică specială. Ea s-a transformat într-o carte de o sută și ceva de pagini. Este cu foiță de aur pe ambele coperți, peste care vine o folie de plastic pentru a nu se exfolia, cu un timbru embosat cu model de inspirație orientală, în interior având o structură mult mai sobră pentru a contrabalansa efectul. "

AUDIO

*****

CALENDAR CULTURAL 11 - 17 noiembrie 2017
Lumea noastră 11 Noiembrie 2017, 09:43

CALENDAR CULTURAL 11 - 17 noiembrie 2017

Agendă culturală - Recomandări . Știri, reportaje, interviuri.

CALENDAR CULTURAL 11 - 17 noiembrie 2017
CALENDAR CULTURAL  4 -10 noiembrie 2017
Lumea noastră 05 Noiembrie 2017, 07:20

CALENDAR CULTURAL 4 -10 noiembrie 2017

Agendă culturală - Recomandări. Știri, interviuri, reportaje.

CALENDAR CULTURAL 4 -10 noiembrie 2017
CALENDAR CULTURAL : 28 octombrie - 3 noiembrie 2017
Lumea noastră 28 Octombrie 2017, 13:13

CALENDAR CULTURAL : 28 octombrie - 3 noiembrie 2017

Agendă culturală - Recomandări. Știri, reportaje,interviuri

CALENDAR CULTURAL : 28 octombrie - 3 noiembrie 2017
CALENDAR CULTURAL 1 - 7 iunie 2019
Lumea noastră 02 Iunie 2019, 19:42

CALENDAR CULTURAL 1 - 7 iunie 2019

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 1 - 7 iunie 2019
LIRE LA FRANCE
Lumea noastră 28 Mai 2019, 10:53

LIRE LA FRANCE

O prezență specială a Franței la BOOKFEST 2019 în contextul Sezonului România-Franța

LIRE LA FRANCE
CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019
Lumea noastră 25 Martie 2019, 11:45

CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri.

CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019
CALENDAR CULTURAL 15 - 21 septembrie 2018
Lumea noastră 18 Septembrie 2018, 10:35

CALENDAR CULTURAL 15 - 21 septembrie 2018

Recomandări. Știri, reportaje,interviuri

CALENDAR CULTURAL 15 - 21 septembrie 2018
CALENDAR CULTURAL  8 - 14 septembrie 2018
Lumea noastră 12 Septembrie 2018, 10:32

CALENDAR CULTURAL 8 - 14 septembrie 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 8 - 14 septembrie 2018