Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Luni, 23 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Sorina Man

30 Iunie 2018
Vizualizari: 5188
Comentează add

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 23 - 29 iunie 2018 CALENDAR CULTURAL 23 - 29 iunie 2018 - Conține audio

sorina-man

 

 Emisiunea CALENDAR CULTURAL se difuzează sâmbăta, de la ora 6,05 la 7,00.

Ediția din data de 23 iunie 2018

*****

 Actor de comedie, una dintre figurile fabuloase ale teatrului românesc, Alexandru Giugaru s-a născut într-o zi de 23 iunie, în urmă cu 121 de ani, la Huși. A interpretat magistral roluri din dramaturgia românească și universală, atât în teatru cât și în cinematografie, care au încântat generații de spectatori și au rămas ca puncte de reper în istoria noastră culturală. 

Pentru a marca acest moment aniversar, am ales un fragment din piesa "Bădăranii", de Carlo Goldoni, o montare radiofonică în regia lui Sică Alexandrescu, unde Alexandru Giugaru le are alături pe Cella Dima și Eugenia Popovici.

AUDIO

*****

De 26 de ani, comunitatea românească din județul Covasna organizează în luna iunie Zilele Andrei Șaguna. Este omagiat în acest fel cel care a jucat un rol providențial în edificarea culturală și națională a poporului român atât prin tipăriturile sale cât și prin implicarea în actul de învățământ.  Pe data de 28 iunie se împlinesc 145 de ani de la trecerea în veșnicie a Sfântului ierarh Andrei Șaguna, fost mitropolit al Ardealului, canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 2011.

AUDIO

*****

În fiecare an, în preajma solstițiului de vară, se sărbătoresc Sânzienele. Obiceiul , care își are originile într-un străvechi cult solar, este cunoscut în diferite zone etnografice drept Dardaica, Împărăteasa, Stăpâna Surorilor, Regina Holdelor, Mireasa, Sânziana sau Drăgaica. Despre Drăgaică și semnificațiile acestei sărbători aflăm amănunte din reportajul Cristinei Moise.

AUDIO

****

La Piatra-Neamț continuă până duminică, 24 iunie, Zilele Orașului. În suita de manifestări figurează și canonizarea Sfântului Gheorghe Pelerinul, cel care și-a petrecut ultimii 20 de ani ai vieții sale la Biserica Sfântul Ioan Domnesc, acolo unde își avea drept loc de odihnă o cămăruță din turnul clopotniței. Sâmbătă , 23 iunie, se împlinesc de altfel 520 de ani de existență a acestei biserici care, împreună cu Turnul lui Ștefan, reprezintă un simbol al orașului Piatra-Neamț.

Reporter Gianina Buftea

AUDIO

*****

Sibiul găzduiește Festivalul de Film Transilvania. Este al 12-lea an în care organizatorii TIFF de la Cluj aduc festivalul și la Sibiu.

Reporter Carmen Vulcan

AUDIO

*****

La Cluj , seria festivalurilor continuă cu o nouă ediție a Jazz in the Park.

Jazz în Parc aduce timp de 11 zile ritmuri diverse și sute de muzicieni în mai multe locuri din oraș : la Opera Maghiară, în curtea Muzeului de Artă, pe malul Someșului, în stradă - pe bd. Eroilor și în fața casei Matei Corvin, la Pata Rât și în Parcul Central.

Festivalul a fost deschis cu un concert de gală susținut de formația Afro-Cuban All Stars, condusă de celebrul muzician Juan de Marcos.

Reporter Claudiu Pădurean

AUDIO

*****

Institutul Francez din România continuă seria evenimentelor care pun lupa asupra momentului Mai '68.

Marți, 26 iunie, la Sala Elvire Popesco a Institutului Francez din București, de la ora 18,30, va putea fi văzut în premieră în România filmul documentar "Benny Levy sau revoluția imposibilă", film realizat pentru televiziunea ARTE în 2008 de Isy Morgensztern.

Realizatorul documentarului este invitatul special al IFB și va participa la dezbaterea care va avea loc după proiecția filmului, împreună cu istoricul și eseistul Sorin Antohi și Andrei Țărnea, diplomat, comisarul român al Sezonului Franța-România.

AUDIO

*****

 Vineri, 22 iunie, au avut loc primele proiecții în cadrul Festivalului de film despre mediu și oameni PELICAM. Sunt patru secțiuni de concurs: Lungmetraj, Black Sea docs - documentare realizate în țări învecinate Mării Negre, Fresh perspectives - documentare care propun soluții alternative pentru un viitor durabil și Scurtmetraj. Sâmbătă și duminică vor fi cele două zile în care filmul se va împleti cu experimentul muzical. Festivalul de la Tulcea provoacă de trei ediții trupe de artiști să aducă sunetul pădurii între proiecțiile de film.

Reporter Irinel Călin

AUDIO

*****


Etichete exclusiv radiocalendar culturalAlexandru GiugaruZilele Andrei ȘagunaTIFF SibiuJazz ClujFestival PelicamInstitutul Francez

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live