Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CALENDAR CULTURAL 21 - 27 aprilie 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri.

CALENDAR CULTURAL 21 - 27 aprilie 2018

Articol de Sorina Man, 24 Aprilie 2018, 12:40

Emisiunea CALENDAR CULTURAL se difuzează sâmbăta, de la ora 6,05 la 7,00.

Ediția din data de 21 aprilie 2018

*****

În urmă cu 91 de ani, pe data de 21 aprilie 1927, apărea primul volum de versuri al lui Tudor Arghezi. Pentru a rememora acest moment, am ales un fragment dintr-o conferință radiofonică pe care a susținut-o Arghezi în anul 1967, intitulată "De ce ... Cuvinte potrivite?"

AUDIO

*****

Scrierea de texte este adeseori asemănată cu o țesătură, după cum și despre țesături se spune uneori că pot fi citite ca niște texte sau că au în spate o poveste.

Ana Maria Cârstea și interlocutorul său, Gheorghe Dican, vicepreședinte al UAPR, ne invită să descoperim povestea din spatele expoziției TEXTILISME, găzduită de Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea.

Lucrările pe care le expun studenții sunt colaje textile, intervenții pe diferite materiale textile, compoziții de dimensiuni mai mari sau mai mici, compoziții care au și aplicabilități practice cum ar fi gentuțe sau piese de cărat diverse obiecte de uz casnic dar și lucrări care pot oricând să decoreze orice spațiu , atât al unei locuințe sau în cadrul unei firme sau al unei instituții. Sunt propuneri pe care tinerii artiști, studenți de la Facultatea de Arte din Timișoara, le fac publicului de artă, extrem de variate și de colorate, sub formă de colaje, cusături, tapiserii și imprimeuri.

Este o expoziție de o mare complexitate, cu un număr impresionant de lucrări care se întind din curtea interioară a casei Simian până la Galeria Subsol a casei Simian. Este o invitație pentru toți cei care își doresc să vadă până unde ajunge creativitatea tinerilor artiști dar este o invitație și pentru învățători și pentru copiii care încearcă să facă lucruri la cercurile aplicative din școli.

- Se poate spune că prin intermediul acestei expoziții se pune într-un fel accent pe reîntoarcerea noastră , a tuturor, către textile, către materiale naturale?

- Se pune accent pe întoarcerea la obiect, la această prețiozitate a obiectului realizat manual. In ultima perioadă, prin folosirea noilor tehnologii, a apariției printurilor și a unor suporți de altă natură , foarte moderni, ne-am îndepărtat de aceste tehnici tradiționale. In această expoziție o să vedeți că studenții reînvie inclusiv cusătura manuală. Mie mi se pare că este o reîntoarcere la tradiție, prin conceptele contemporane.

- Cei interesați vor putea vedea această expoziție până aproape spre finele lunii mai.

- Sunt invitați la Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea toți cei care își doresc să vadă niște obiecte de artă care pot fi și utile în casele lor, iar cei care sunt interesați să execute ei înșiși acest gen de artă pot să vină pentru că aici găsesc o sursă de inspirație extraordinară.

AUDIO

*****

Centrul de Cultură George Apostu din Bacău organizează luni, 23 aprilie 2018, o nouă ediție a programului "Ziua Centrului George Apostu", eveniment prilejuit an de an de prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe - Purtătorul de biruință.

Gabriel Pop a aflat detalii de la Geo Popa, secretar de stat în Ministerul Culturii, fost manager al centrului timp de 26 de ani.

AUDIO

*****

"Mai aproape de cer" este titlul expoziției de icoane pe care au realizat-o elevii Seminarului teologic ortodox Sf.Gheorghe din Botoșani și care poate fi văzută la Secția de Etnografie a Muzeului Județean.

Aflăm povestea din reportajul realizat de Gina Poenaru.

AUDIO

*****

Începând din acest an, Festivalul Filmului Francez se organizează primăvara, împrospătându-și și regândindu-și secțiunile binecunoscute.

Iată ce am aflat despre acesstă nouă ediție, al cărei cuvânt de ordine este schimbare, de la Lucie Guerin - selecționer al FFF2018.

S.M. - Cunoscut ca un eveniment de referință organizat de Institutul Francez, Festivalul Filmului Francez - ajuns la cea de-a 22-a ediție - își deschide porțile săptămâna viitoare în mai multe orașe din România. Ați ales o temă anume pentru această ediție?

L.G. - Având în vedere că anul acesta se împlinesc 50 de ani de la Mișcarea din 68, ne-am gândit să includem o secțiune dedicată cu filme documentare și de ficțiune prin care să reînviem spiritul acelui mai 1968. Tema aceasta se răsfrânge și asupra celorlalte secțiuni dar și a imaginii generale a festivalului de anul acesta. Este ideea pe care o susținem mai cu seamă în secțiunea de competiție, despre o nouă generație care este îndrăzneață, căreia îi place să experimenteze, care este creativă. Regăsim această idee și în secțiunea Cahiers du cinema, centrată anul acesta pe tema cinema și teatru, știut fiind că în perioada respectivă din 68 revista Cahiers du cinema era foarte prezentă.

S.M. - Să vorbim despre selecția de filme. Ce putem vedea la această ediție?

L.G. - Sunt multe lucruri de văzut. Încep prin a menționa filmul de deschidere, Madame Hyde, în regia lui Serge Boson. O vedem aici pe Isabelle Huppert jucând rolul unei profesoare timide care este luată peste picior de către elevii săi și care, din motive pe care nu le voi dezvălui acum, ajunge să capete super-puteri. Avem de-a face cu un fel de Dr.Jeckyl și Mr.Hyde, în varianta Isabelle Huppert.

S.M. - Ați amintit de două secțiuni ale festivalului. Ce alte lucruri interesante pot fi urmărite?

L.G. - Preferatele mele sunt filmele incluse în secțiunea de competiție. Mi-a făcut o deosebită plăcere sa fac selecția filmelor. Sunt realizatori mai puțin cunoscuți dar care vin cu filme inovatoare. Aș aminti unul care mie îmi place în mod deosebit, intitulat En attendant les hirondelles / În așteptarea rândunelelor. Este un film franco-algerian a cărui acțiune de petrece în Algeria și care prezintă o succesiune de povești. Este un film plin de poezie care a fost anul trecut în selecția de filme de la Cannes și pe care sper să vină multă lume să-l vadă .

Mai este apoi secțiunea Cahiers du cinema, amintită deja, unde selectia de filme a fost realizată împreună cu jurnalistul Joaquin Lepastier. Va fi și el prezent la București. Vor fi prezentate filme recente dar și filme de patrimoniu. Ar fi de pildă filmul La bande des quatre / Cele patru prietene, de Jacques Rivette, un realizator mai puțin cunoscut de către români. Tot în această secțiune este inclus filmul L' Esquive / Jocul dragostei și al întâmplării, de Abdellatif Kechiche. Este cel de-al doile film realizat de el. Avem apoi filmul Pour le reconfort / Confort și consolare , de Vincent Macaigne, actor, realizator și regizor de teatru care va fi prezent pe 28 aprilie la București pentru a vorbi despre filmul său, unul foarte original.

S.M. - Ați menționat deja doi dintre invitații ediției. Vor fi și alții?

L.G. - În perioada 24-27 aprilie va fi prezentă la festival și realizatoarea filmului Le Semeur / Semințe, Marine Francen dar și una dintre actrițele care joacă în filmul Comme des garcons și care va fi prezentă la Cluj și Timișoara, în perioada 3-6 mai. Trebuie să vă spun că Festivalul Filmului rancez se va desfășura nu doar la București ci și la Timișoara, iași, Cluj, Arad, Brașov, Buzău, Constanța și Sfântu Gheorghe.

S.M. - Publicul are și el un rol de jucat?

L.G. - Da, la secțiunea de competiție, publicul are întreaga responsabilitate, oferind note de la 1 la 4 filmelor prezentate. Filmul care adună cel mai mare punctaj va obține Premiul Publicului, urmând ca acesta să fie apoi distribuit în rețeaua de cinematografe.

S.M. - Ar mai fi și un alt mesaj de transmis?

L.G. - Aș sublinia că anul acesta selecția este foarte variată și oferă o imagine foarte bună despre ceea ce reprezintă cinematografia franceză în prezent, mai puțin centrată pe ea însăși și mai deschisă influențelor din alte țări.

AUDIO

*****

Pe data de 23 aprilie se împlinesc 454 de ani de la nașterea marelui dramaturg și poet englez William Shakespeare. Este și data începerii unei noi ediții a Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova.

Reporter Florin Firu

AUDIO

*****

Duminică, 22 aprilie 2018, se încheie la Teatrul Bacovia din Bacău cea de-a 22-a ediție a BacăuFest-Monodrame. In această zi vor fi decernate premiile festivalului, Premiul pentru Monodramă, Premiul pentru dramaturgie Valentin Nicolau, Premiul Actor pentru actor Dinu Apetrei și Premiul publicului Ștefan Iordache.

În acest sfârșit de săptămână se incheie și Festivalul Internațional de Teatru pentru tineret Apollo de la Alba-Iulia.

Reporter Andreea Bogdan

În aceste zile, la Alba-Iulia, se desfășoară cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de teatru pentru tineret Apollo. În acest an șapte din cele treisprezece grupuri care susțin spectacole la Alba-Iulia au venit de peste hotare din țări precum Columbia, Egipt sau Rusia. Organizat în fiecare primăvară, festivalul reprezintă o invitație deschisă, adresată trupelor și companiilor de teatru tinere din toată lumea, de a se întâlni, de a învăța prin schimb de experiență și de a oferi spectacole diverse publicului. Festivalul a început joi și se va desfășura până luni, 23 aprilie. Spectacolele susținute de către cele treisprezece grupuri participante sunt puse în scenă atât la Casa de Cultură a Studenților cât și în aer liber, în locuri precum Piața Cetății sau Muzeul Principia.

AUDIO

*****

TRASEE CULTURALE DE WEEK-END

Trei propuneri de tururi ghidate pietonale împreună cu istoricul de artă Oana Marinache

Am reluat tururile ghidate pe urmele unor renumiți arhitecți dar și pe unele străzi frumoase din București. In acest sfârșit de săptămână avem mai multe povești de spus. În primul rând ne întâlnim cu comunitatea evreiască, cu Federația comunităților evreiești din București, pe data de 21 aprilie, de la ora 12,00. Propunerea la care am răspuns și pentru care m-am pregătit prin cercetarea de arhivă se referă la zona străzii Dionisie Lupu, care din loc în loc se intersectează și cu alte străzi foarte interesante precum fosta stradă Mercur - actuala stradă Arthur Verona și fosta stradă a Clemenței - strada C.A.Rosetti de astăzi. Povestea este cam de pe la jumătatea secolului al XIX-lea. Pe vremuri aveam în această zonă unul din pârâiele Bucureștioarei. o zonă destul de marcată de umiditate și un teren mlăștinos dar iată că locuitorii de altădată au hotărât să lase de o parte grădinile, livezile și zonele verzi și să înceapă să construiască și în această zonă, cu precădere în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea când apar locuințe somptuoase, devenind una dinre cele mai atractive zone ale Bucureștiului.

Duminică, de la ora 12,00, este un periplu care începe în fața Bibliotecii Centrale Universitare, de la statuia regelui Carol I , ne poartă pe strada C.A.Rosetti cu o istorie a arhitecturii secolului al XIX-lea, cu anumite intervenții asupra unor clădiri moderniste din perioada interbelică. De la ora 16,00, vă dau întâlnire în fața Palatului Cercului Militar, în Piața Tricolorului, cum se numește astăzi, pentru a porni pe urmele arhitectului român , de origine franceză, Ernest Doneaud. Este un periplu interesant care ne va purta atât pe bulevardul Magheru, la binecunoscuta sa lucrare - Hotelul Lido, care în prezent se află în reparație și modernizare, dar vom merge și către strada Episcopiei unde arhitectul a avut un imobil foarte elegant, atât locuință proprie cât și apartamente de închiriat sau de vânzare.

AUDIO

*****

CALENDAR CULTURAL 24 - 31 martie 2018
Lumea noastră 24 Martie 2018, 13:24

CALENDAR CULTURAL 24 - 31 martie 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 24 - 31 martie 2018
CALENDAR CULTURAL 17 - 23 martie 2018
Lumea noastră 17 Martie 2018, 11:37

CALENDAR CULTURAL 17 - 23 martie 2018

Recomandări. Știri , reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 17 - 23 martie 2018
CALENDAR CULTURAL 10-16 martie 2018
Lumea noastră 17 Martie 2018, 11:36

CALENDAR CULTURAL 10-16 martie 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 10-16 martie 2018
CALENDAR CULTURAL 17 - 23 februarie 2018
Lumea noastră 18 Februarie 2018, 23:43

CALENDAR CULTURAL 17 - 23 februarie 2018

Recomandări. Știri, interviuri, reportaje

CALENDAR CULTURAL 17 - 23 februarie 2018
CALENDAR CULTURAL 1 - 7 iunie 2019
Lumea noastră 02 Iunie 2019, 19:42

CALENDAR CULTURAL 1 - 7 iunie 2019

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 1 - 7 iunie 2019
LIRE LA FRANCE
Lumea noastră 28 Mai 2019, 10:53

LIRE LA FRANCE

O prezență specială a Franței la BOOKFEST 2019 în contextul Sezonului România-Franța

LIRE LA FRANCE
CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019
Lumea noastră 25 Martie 2019, 11:45

CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri.

CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019
CALENDAR CULTURAL 15 - 21 septembrie 2018
Lumea noastră 18 Septembrie 2018, 10:35

CALENDAR CULTURAL 15 - 21 septembrie 2018

Recomandări. Știri, reportaje,interviuri

CALENDAR CULTURAL 15 - 21 septembrie 2018