Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 04 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Sorina Man

19 Mai 2018
Vizualizari: 4328
Comentează add

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri.

CALENDAR CULTURAL 19 - 25 mai 2018 CALENDAR CULTURAL 19 - 25 mai 2018 - Conține audio

sorina-man

 

 Emisiunea CALENDAR CULTURAL se difuzează sâmbăta, de la 6,05 la 7,00.

Ediția din data de 19 mai 2018

*****

Eveniment cultural de amploare dedicat circuitului muzeal și evenimentelor conexe, NOAPTEA MUZEELOR invită publicul să descopere și anul acesta o bogată ofertă culturală. Noi am ales să poposim la Bistrița-Năsăud împreună cu Cristiana Sabău și interlocutorul său, Alexandru Gavrilaș, managerul Complexului muzeal Bistrița-Năsăud.

" La noi în județ avem deschise secțiile muzeului atât la Bistrița - locația din centru  și Casa Argintarului  cât și la muzeul de la Năsăud și cel de la Sângeorz-Băi. Vom ține deschis până în jurul orei 24,00, în funcție și de fluxul de vizitatori. 

La Bistrița avem un concert de jazz, începând cu ora 20,30. Este un spectacol special cu o artistă care vine din Africa de Sud.

Avem și un joc interactiv, Questo, gândit pentru Muzeul Bistrița. Sunt peste treizeci de muzee din toată țara care au făcut această aplicație, fiecare muzeu având o parte dedicată. Vizitatorii vor descoperi pe un smartphone lucruri despre muzeu pe care altfel nu le-ar sesiza. 

Avem și expoziții, un târg care va fi deschis de la ora 12,00 până la miezul nopții aici, la sediu. La Casa Argintarului vom avea un atelier de creație și o vizionare de filme documentare cu imagini din Bistrița veche. La Năsăud vom avea deschise expozițiile de bază  și câteva expoziții speciale cu fotografii vechi. La Sângeorz sunt două expoziții noi.

Toți cei care ne vor trece pragul vor avea ce să vadă și sunt așteptați cu foarte mult drag. " (Alexandru Gavrilaș)

AUDIO

 

 

*****

Cei care vor ajunge sâmbătă, 19 mai,  la  Muzeul Național Cotroceni, pe la ora 18,30, vor avea parte de surpriza reconstituirii din punct de vedere istorico-militar a perioadei Marelui Război, un moment realizat cu sprijinul Asociației Tradiția Militară.

Participanții la eveniment vor putea totodată să admire decorații, obiecte de vestimentație feminină și accesorii din colecția "Valentin și Raluca Partenie", într-o micro-expoziție deschisă la Muzeul Național Cotroceni.

Craiovenii vor avea și ei parte de evenimente deosebite cu ocazia Nopții Muzeelor . In plus, ei au șansa de a descoperi, în acest sfârșit de săptămână, și elemente de cultură medievală în cadrul "Zilelor Mihai Viteazul".

Reporter Florin Firu :

Parada costumelor și ceremonia militară cu depunerea de coroane de flori la monumentul domnitorului, din centrul orașului, sunt  cele două evenimente care marchează debutul " Zilelor Mihai Viteazul" - festival organizat de Casa de cultură "Traian Demetrescu " din Craiova. 

"În prima zi a festivalului, la ora 10,00, avem organizată o paradă a costumelor la care sunt invitați să participe, alături de artiștii costumați în straie de epocă, personalități locale și chiar publicul larg, oferind în acest fel evenimentului o atmosferă de sărbătoare.

Avem animații stradale, păpuși uriașe, ateliere de pielărie, bijuterie, fierărie, prezentare de arme, coregrafii și dans medieval, demonstrații de tehnici de luptă cu arme medievale, jonglerii , concurs de tir cu arcul, concursuri de costume medievale, spectacole demonstrative cu secvențe de luptă. " ( Remus Vlăsceanu , managerul instituției)

Unul din reperele importante ale festivalului de la Craiova este proiecția filmului " Mihai Viteazul" , în regia lui Sergiu Nicolaescu, eveniment programat sâmbăta, la ora 21,00.  

 

AUDIO

*****

MEMENTO ANIVERSAR 

Într-o zi de 20 mai, în anul 1907, se năștea la București Niki Atanasiu. Absolvent al Conservatorului de artă dramatică din București, în 1928, la clasa "Lucia Sturza-Bulandra", Nicki Atanasiu a avut o bogată activitate teatrală dar și de cinematografie.

Am ales pentru acest memento aniversar un fragment din montarea radiofonică a piesei O scrisoare pierdută, de I.L.Caragiale, unde interpretează rolul prefectului Ștefan Tipătescu, alături de partenera sa de scenă, Elvira Godeanu, în rolul lui Zoe Trahanache.

 AUDIO

*****

La Târgu-Jiu are loc, până în data de 11 iunie 2018, festivalul "Zilele Elvira Godeanu", cu spectacole de teatru și nu numai.

Reporter Răzvan Stoichițoiu

Sunt zile de sărbătoare pentru Teatrul dramatic "Elvira Godeanu" din municipiul Târgu Jiu. Instituția de cultură împlinește 25 de ani de activitate și va marca evenimentul prin manifestări ce se vor întinde până în luna iunie.

Festivalul a debutat în ziua de 13 mai și aduce în reședința Gorjului mari artiști ai scenei românești.

"Avem foarte mulți invitați în cadrul festivalului de teatru "Zilele Elvira Godeanu", de la Teatrul ACT, Teatrul Constantin Tănase, Teatrul ODEON, Teatrul de Nord Satu-Mare, teatrul din Turda, Teatrul Nottara, o grămadă de capete de afiș, Marcel Iureș, Pavel Bartoș, Horațiu Mălăele, Maia Morgenstern, George Mihăiță, Florin Piersic jr., Alexandru Arșinel, Ștefan Bănică jr. Ne bucurăm că suntem  împreună  la acest eveniment.

Festivalul a debutat cu spectacolul "Sărutul" în regia lui Horațiu Mihaiu și coregrafia Mălinei Andrei, un spectacol dedicat patronului nostru spiritual, Constantin Brâncuși, un spectacol extraordinar la care a vibrat toată sala și pe care îl vom relua în data de 27 mai, la cererea publicului. Vom mai juca piesa "Avioane de hârtie" dar vom avea și spectacole pentru copii, dat fiind că între cele două "coperți " - 13 mai și 11 iunie , două zile foarte importante pentru teatrul nostru , respectiv ziua de naștere a doamnei Elvira Godeanu și ziua în care s-a înființat teatrul - sunt și acele câteva zile pe care  trebuie să le dedicăm copiilor. Un eveniment foarte important, pe data de 1 iunie, va fi un spectacol în aer liber  la Teatrul de vară, în colaborare cu Școala populară de artă . Vor fi  multe alte surprize în intervalul 30 mai - 3 iunie."

(Cosmin Brehuță, managerul teatrului)

Pe lângă spectacolele de teatru, Festivalul "Zilele Elvira Godeanu" mai cuprinde vernisaje de fotografie, expoziții, concerte și lansări de carte.

AUDIO

*****

La Ploiești se dă startul la "IMAGINARIUM", un festival de teatru pentru copii, cu multe spectacole frumoase dar și ateliere de creație și workshopuri adresate celor mici și mari deopotrivă.

Reporter Simona Uță 

AUDIO

*****

Apropo de Ploiești, să nu uităm că primele ediții ale Festivalului Național de Jazz  au avut loc aici, înainte de a fi mutat la Sibiu, acolo unde a devenit, de-a lungul timpului, un reper cultural, fiind considerat cel mai important eveniment de gen din România.

Reporter Carmen Vulcan

Peste 65 de muzicieni din paisprezece țări participă la această ediție a Festivalului Internațional de Jazz de la Sibiu, oferind publicului ritmuri dintre cele mai diverse, spune directorul festivalului, Simona Maxim : " Ca în fiecare an, Sibiu Jazz festival își fidelizează publicul  cu multă muzică bună, un jazz divers, colorat, extrem de creativ, incitant, mai multe stiluri, un colaj fermecător, plin de culoare cum este dealtfel și sigla Sibiu Jazz festival. Avem ca invitați muzicieni din Europa - Elveția, Franța , Spania, Ungaria - dar  extindem granițele și spre Africa - Senegal, SUA și Mexic."

"Am obișnuit deja publicul care vine la Sibiu cu ritmuri latino-americane dar anul acesta nu vor domina scena sibiană de jazz. Ne îndreptăm mult spre funk , soul, bob.

Toate concertele se țin anul acesta în Piața Mare a orașului Sibiu, pe care nu am mai folosit-o din anul  1995. 

O prezență deosebită în festivalul de anul acesta  oa re pianistul și compozitorul  mexican  Alex Mercado.

Sâmbătă este una din zilele cele mai dinamice ale festivalului, cu multă muzică bună, vor fi patru formații. Vă recomand să nu pierdeți  ultimul concert , este vorba despre No Jazz, o formație franceză care abordează un jazz extrem de dinamic.

Este al treilea an când avem un eveniment conex dedicat copiilor Jazz for kids. De data aceasta îl avem ca invitat și principal  protagonist pe Andrei Marcovici, percuționistul sibian. El va fi cel care va iniția copiii în arta muzicii. "

AUDIO

*****

DISTRICT 40 este numele unei inițiative care își propune să reactiveze și să dinamizeze Cartierul Icoanei din București prin interconectarea întregului potențial cultural și creativ din zonă. Proiectul este inițiat și curatoriat de Svetlana Cârstean și Edmond Niculușcă. Sâmbătă, 19 mai, începând cu orele 20,00 și până la după miezul nopții, cinci locuitori ai districtului - Școala Centrală, Rezidența BRD Scena 9, Institutul francez, Librăria Cărturești Verona și CINETic își deschid porțile pentru un program comun, plin de experiențe vizuale și auditive, ateliere, expoziții și dezbateri.

INSTITUTUL FRANCEZ din București va fi deasemenea gazdă, în perioada 21-24 mai, a proiecțiilor celor mai apreciate pelicule din cadrul Festivalului Internațional de film istoric PESSAC, selectate de renumitul cineast francez Pierre-Henri Deleau, care va fi prezent la București cu această ocazie.

Festivalul Filmului European își continuă periplul prin țară, la Târgu-Mureș și Râmnicu-Vâlcea, până duminică 20 mai.

Vineri, 25 mai 2018, se deschide la Cluj-Napoca și Festivalul Internațional de film Transilvania - TIFF 2018, o ediție care anul acesta își propune să pună în valoare într-o manieră deosebită cinematografia din România, după cum aflăm din reportajul semnat de Claudiu Pădurean.

AUDIO

*****

Timp de trei zile, începând de vineri 25 mai, are loc la Roman cea de-a doua ediție a festivalului dedicat scriitorului Max Blecher "Blecher Fest".

Iată ce am aflat de la Vasile Gherghel, coordonatorul principal al actualei ediții :

"Încep cu un foarte scurt istoric al acestui festival. A fost inițiat anul trecut, ca primă ediție, de Irina Mihălcuț, alături de Alina Donosă, Andreea Olivia Farcaș, Ciprian Fechetă și Sebastian Hrib, colaborator direct. S-a realizat această primă ediție la impulsul Irinei de a face ceva în oraș ( ea fiind romașcancă, a fost plecată peste hotare și s-a întors anul trecut), cu colaborarea și parteneriatul Primăriei care a fost destul de deschisă la proiect și a făcut posibil acest lucru. Doris Mironescu s-a ocupat de partea literară a festivalului. Apoi Irina a trebuit să plece, e implicată într-un alt proiect și m-a rugat pe mine , noi fiind vechi prieteni, să preiau. Anul acesta (25-27 mai) o să-i avem ca invitați literari pe Bruno Mazzoni, Fernando Clabin, Jan Myskjin, Doina Ioanid, Joanna Kornas, Doris Mironescu. Lista tuturor invitaților se găsește pe website.

Pe partea de evenimente cultural-artistice îl avem  pe actorul Ionuț Caras cu un performance "Urletul "de Alain Gingsberg, dar și pe Ferenc Segercz din Sfântu Gheorghe - un instrumentist ce vine cu un trio și  trupa Trei Parale. "

Doris Mironescu, coordonator literar al festivalului, critic literar, autor al volumului "Viața lui M. Blecher. Împotriva biografiei ":

"Festivalul marchează începutul unei revedicări. Orașul  Roman începe să-l revendice pe Max Blecher într-un foarte mare târziu, pentru că trebuie spus, nu-i vorba că romașcanul de rând nu știa mare lucru despre acest scriitor care s-a născut într-o familie romașcană, care a trăit și a murit la Roman, care și-a scris la Roman toată opera dar  nici oficialitățile, oamenii de cultură nu se împiedicau prea des de numele acestui scriitor. Dar de la centenarul nașterii sale încoace, începe o activitate la care am participat atât eu cât și presa locală dar și tinerii entuziaști care fac acum festivalul,  pentru redeșteptarea unei conștiințe publice legate de vecinătatea  spirituală cu acest scriitor.

Citind cărțile lui, poți să cunoști cumva orașul într-o lumină și o atmosferă pe care în alte părți nu le mai poți desprinde.

Cam asta este și miza acestei cărți  pe care am lansat-o recent, o biografie a lui Max Blecher care nu vorbește doar despre evenimentele biografice propriu-zise ci și despre haloul  biografic al literaturii lui, despre ceea ce e viață a lui  Blecher în opera lui. 

Vom discuta cu  traducătorii lui Blecher din patru țări străine, traducători foarte buni și foarte buni vehiculatori de cultură românească . În același timp vom avea ca invitați  critici literari importanți care abia așteaptă să ajungă la Roman să vorbească despre Blecher, să intre în dialog unii cu alții,  să participe și ei  la evenimentele de tip performance pe care le vom avea în cadrul festivalului.  

Acest festival are o latură de  recuperare și celebrare a  unei moșteniri literare  dar are și o latură de exploatare a deschiderii artistice pe care opera lui Blecher deja o cuprinde.  Este o operă avangardistă,  o operă plină de promisiuni, de îndrăzneli, de provocări . Ei bine, aceste îndrăzneli și provocări  pot fi continuate, actualizate  în acte de performance , în intervenții artistice, în concerte de muzică  și sper că toate aceste lucruri se vor aduna laolaltă într-un eveniment frumos."

" Ceea ce am numit în program "GPS literar " e un eveniment în cadrul festivalului nostru conceput ca o plimbare literară prin Roman, o încercare de a fixa pe harta actuală a orașului locurile în care Blecher își fixează câteva scene din romanele lui. 

E ceva ce poate să-i ajute pe romașcanii care nu-l cunosc încă pe Blecher să-l cunoască pe acest autor pe o cale la îndemână și lor, poate mai la îndemână decât literatura experimentală și intelectualizată, foarte isteață și inteligentă care ar putea să pună unele rezistențe. Blecher poate fi experimentat, iată, și la pas, la picior, eventual prin toate simțurile, pentru că e vorba și de parfumul locurilor și de imaginile pe care locurile respective ni le oferă și care , desigur, nu mai sunt aceleași cu cele de acum optzeci de ani când Blecher le experimenta și le scria dar ne pot crea niște interesante emoții arheologice prin plimbările acestea recuperative."

Asociația Anima Intelligentia  a pus la cale și un concurs de creație dedicat debutanților din țară și străinătate. Amănunte interesante se regăsesc pe adresa de web www.blecherfest.ro și pe pagina de Facebook asociată.

AUDIO

****


Etichete exclusiv radiocalendar culturalNoaptea muzeelorSibiu jazz festivalBlecherfestZilele Elvira GodeanuZilele Mihai Viteazulfestivalul Imaginarium

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live