Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CALENDAR CULTURAL 18 - 24 noiembrie 2017

Agendă culturală - Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 18 - 24 noiembrie 2017

Articol de Sorina Man, 18 Noiembrie 2017, 11:37

(Emisiunea CALENDAR CULTURAL se difuzează sâmbăta, de la 6,05 la 7,00.)

Ediția din 18 noiembrie 2017

*****

ANIVERSARE

Duminică, 19 noiembrie, se împlinesc 640 de ani de la prima atestare documentară a Castelului Bran. Momentul este marcat printr-o serie de evenimente, concerte și ateliere de meșteșuguri medievale.

Reporter Nicolae Jalea

Ludovic I al Ungariei , la 19 noiembrie 1377, în Svolem (Slovacia) confirmă sașilor din Scaunul Brașovului dreptul de a ridica , pe cheltuiala și cu meșterii lor, o nouă cetate de piatră la Bran. Imediat în castel sunt aduși mercenari care să apere punctul de vamă al Branului iar briganții și balistarii englezi prezintă o primă descriere a cetății care , peste secole, va deveni una dintre principalele surse de inspirație pentru romanul "Dracula" al lui Brian Stocker. În 1920, castelul este făcut cadou reginei Maria de către brașoveni. Acestei perioade îi datorăm forma actuală a castelului.

Alexandra Cojanu, asistent de marketing la Bran:

"Ceea ce regina Maria și-a dorit pentru castelul Bran a fost să păstreze cât mai multe elemente de arhitectură medievală. A modernizat castelul, de exemplu, în 1932 a fost construită o uzină electrică pe râu. A fost adus mobilier nou, a fost instalat un lift . După ani și ani, au început lucrările de restaurare a tunelului liftului și de înlocuire a vechiului lift cu unul nou care va oferi vizitatorilor și un spectacol multi-media , unic pentru restul Europei. Sperăm ca lucrările să fie gata cât mai curând, în următoarele luni, ca să vă puteți bucura de acestă experiență. În 1926 a fost descoperit un pasaj secret care conecta inițial etajele unu și patru. Este foarte îngust, puțin înfricoșător, dar tocmai despre asta trebuie să fie vorba."

Liftul multi-media se va numi Tunelul timpului.

AUDIO

*****

EXPOZIȚII

La Muzeul Municipiului București a fost vernisată vineri, 17 noiembrie, expoziția Fizionomii unificatoare "Toți în unu" – Povestea unui proiect de țară. Expoziția oferă o genealogie a ideilor legate de proiectul unificării României. Galeria portretelor unificatoare, avându-i în prim plan pe Ferdinand I și Mihai Viteazul, include reprezentări ale mai multor personalități istorice cu diferite ambiții de independență, unificare și putere în spațiul românesc. De asemenea sunt expuse obiecte care oferă detalii despre stilul de viață al societății din spațiul românesc, costume, accesorii, obiecte decorative și arme. Expoziția poate fi văzută până pe data de 28 februarie 2019.

Iubitorii de lucruri vechi și inedite au șansa de a vedea expuse - în premieră în România – o seamă de hărți vechi japoneze. Actuala selecție cuprinde hărți ale vechilor provincii și prefecturi din arhipelagul nipon precum și hărți ale orașului Tokyo și împrejurimilor sale.

Hărțile datează din ultima perioadă a epocii Edo (1603-1867) și prima parte a epocii Meiji (1868 – 1912 ).

Sunt incluse și câteva exemplare ale așa-numitelor hărți INO, bazate pe cercetările și planurile cartografului Ino Tadataka, cel care la începutul secolului al XIX-lea a cutreierat țara pe jos, realizând hărți detaliate după metode moderne de măsurare topografică.

Vernisajul va avea loc miercuri, 22 noiembrie, la orele 18.00 , la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București. Expoziția face parte din seria de evenimente organizate de Ambasada Japoniei sub genericul LUNA CULTURII JAPONEZE și va rămâne deschisă până pe data de 24 decembrie 2017.

AUDIO

*****

PROIECTUL TASKIN

Marți, 24 noiembrie , la orele 19.00, la Muzeul Național de Artă va avea loc un tur ghidat în care va fi prezentat stadiul actual și intențiile proiectului de restaurare a clavecinului istoric Ruckers-Taskin, aflat la Muzeul Național Peleș Sinaia.

Evenimentul este inclus în programul Festivalului de muzică veche din București (eveniment în desfășurare până pe data de 28 noiembrie ).

Interviu cu Laurențiu Constantin, directorul Festivalului de Muzică Veche / Bucharest early-music festival

AUDIO

*****

TEATRU

În perioada 17-27 noiembrie are loc, la Teatrul Țăndărică din București, Festivalul Internațional al Teatrului Contemporan de Animație ImPuls. Programul cuprinde 32 de spectacole susținute de trupe din China, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Israel, Italia și România, dar și conferințe, ateliere și lansări de carte.

(programul festivalului www.teatrultandarica.ro/program/ )

Interviu cu regizorul Cristian Pepino, prezent la festival cu trei producții.

"Este vorba despre spectacolul "Frumoasa și bestia", pus în scenă la Teatrul Gulliver din Galați, o premieră recentă, despre premiera oficială a spectacolului "Migraaanți", după o piesă de Matei Vișniec, pusă în scenă la Teatrul Țăndărică, și "Furtuna" de Shakespeare, pusă în scenă la Teatrul Colibri din Craiova.

"Furtuna" este un spectacol în care rolul principal – Prospero – este deținut de către marele actor Marcel Iureș , care joacă alături de patru actori de la Teatrul Colibri. Ideea spectacolului este că Prospero îi povestește fiicei lui, Miranda, povestea vieții lui pe care Ariel o pune în scenă în fața Mirandei și, bineînțeles , a spectatorilor.

"Migraaanți" este o piesă care mi-a plăcut foarte mult de când am citit-o și mi-am dorit foarte tare să o pun în scenă. Este unul dintre cele mai frumoase texte ale lui Matei Vișniec, în care recunoaștem stilul lui, în același timp poetic, comic, grotesc, simbolic. Este o piesă de o foarte mare actualitate care prezintă problema migranților dintr-un unghi foarte interesant. E vorba aici nu atât despre drama migranților cât despre felul în care ei sunt priviți de către europeni, în diferite ipostaze, care mai de care mai comice sau mai grotești, chiar.

AUDIO

*****

ARTE PLASTICE

Râmnicu Vâlcea va găzdui pentru prima dată Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Evenimentul va avea loc pe data de 23 noiembrie, în incinta unui hotel-muzeu , unic prin specificul său în țară, și va fi transmis în direct de două din posturile televiziunii naționale.

Reporter Anamaria Cârstea

"Ar putea să fie evenimentul anului , un moment așteptat de breasla celor peste 5500 de artiști profesioniști din România, care reașează Râmnicu Vâlcea pe harta performanței culturale în România. Eu cred că putem să marcăm momentul zero , lnia de start pentru o renaștere a culturii vâlcene și a acestor locuri. Este o încercare de a atrage atenția opiniei publice asupra faptului că Vâlcea este un loc binecuvântat, cu o viață culturală activă, performantă.

Nu este deloc întâmplător faptul că Fundația Nicolae Sofianu găzduiește acest eveniment. Această fundație a produs de-a lungul timpului și alte evenimente culturale, mă refer la Salonul Național de Artă Contemporană din anul 2010, atunci când la Râmnicu Vâlcea a avut loc un eveniment de importanță națională, reunind lucrările a peste 400 de artiști, simpozioanele de creație organizate pe domeniul culturii cu artiști plastici, pictori care au creat un patrimoniu important ce va face obiectul unui muzeu de artă contemporană la Râmnicu Vâlcea.

(Gheorghe Dican, vicepreședinte al UAP din România și președinte al filialei locale )

AUDIO

*****

EVENIMENT CORAL

Brăila se pregătește de o nouă sărbătoare a cântecului coral. Sâmbătă, 18 noiembrie, de la orele 17.00, va începe cea de-a patra ediție a Festivalului Național ARMONIFEST . Evenimentul are loc la Teatrul Maria Filotti.

Reporter Gina Bahor

"Pe scena teatrului brăilean, vor susține recitaluri Corul de Cameră "Pastorala" a Ateneului Popular Gheorghe Pastia din Focșani, dirijat de Dumitru Săndulachi, Corala "D.G. Kiriac" a Casei de Cultură a Sindicatelor din Pitești, avându-i ca dirijori pe George Paraschivescu și prof. Silviu Deaconescu, Corala Camerală "Musicor Ploiești", dirijată de Cornel Mutu, Corala "Camerata Danubii" a Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași, Corala Camerata a Centrului Județean pentru concervarea și promovarea culturii tradiționale Brăila , dirijor profesor Paraschiva Moise, corul bărbătesc "Armonia" al Casei de cultură a municipiului Brăila, dirijor preot profesor Ioan Păvăloiu.

Festivalul Armonifest va fi încheiat de recitalul unuia dintre cele mai renumite ansambluri corale din România care, doar cu câteva zile în urmă, a sărbătorit într-un mare spectacol – desfășurat pe scena mare a Ateneului Român – 45 de ani de activitate. Este vorba despre Corul de Cameră "Preludiu", dirijat de maestrul Voicu Enăchescu , președintele Asociației Corale Naționale din România.

Să vă pregătiți de un regal coral! Nu uitați să faceți însă și vocalize înainte să veniți la spectacol, pentru că la intrarea în sală veți primi versurile "Va pensiero" , probabil cel mai iubit fragment muzical din opera "Nabucodonosor" de Giuseppe Verdi și veți cânta sub bagheta dirijorului Ioan Păvăloiu.

Iar la final, dacă veți mai putea, vom interpreta împreună , 230 de coriști și 350 de spectatori, "Voința neamului "de Ioan Nenițescu."

( Mircea Ciubașu, directorul Casei de Cultură a municipiului Brăila )

AUDIO

*****

CLASIC E FANTASTIC

Binecunoscutul proiect muzical-educativ pentru copii, CLASIC E FANTASTIC , aduce duminică, 19 noiembrie, pe scena Ateneului Român, sonorități medievale.

"Proiectul "Clasic e fantastic – Cum să înțelegem muzica" urmărește, așa cum arată și numele, o introducere pentru tineri în muzica clasică. Dar, atunci când pot (și asta se referă la finanțe!) reușesc să colorez puțin acest proiect invitând și formații mai speciale, unde noțiunea de "clasic" devine elastică. Așa se întâmplă acum când , pe scena mare a Ateneului Român, va veni formația de muzică medievală Lupus Dacus. Muzica pe care o fac este cu totul specială, este veche , mai mult sau mai puțin originală – pentru că trupa ia melodiile vechi și le prelucrează, păstrând totuși atmosfera de epocă, mai cu seamă datorită instrumentelor. Parte dintre acestea sunt copii după instrumente originale , altele sunt făcute de ei . Se vor putea vedea pe scenă: cimpoiul medieval, ocarina, tilinca, tulnicul, fluiere, toacă, drâmbă , o tobă mare , unică în țara noastră, făcută din pielea a două vaci, mult mai mare decât toba clasică a unei orchestre.

Pentru că este vorba despre un demers mai mare al Asociației pentru promovarea istoriei și artei medievale, din care face parte trupa Lupus dacus dar și o expoziție Medievalum, am încercat să folosesc această ofertă atât de bogată și să aducem pe scenă și costume , arme , zale, tot felul de instrumente, chiar și de tortură, pentru că expoziția Medievalum are peste 450 de exponate, fiind cea mai mare din țara noastră. Și vă mai dau un amănunt interesant, parte din recuzita regizorului Sergiu Nicolaescu, obiecte pe care le-a folosit în filmele "Dacii" , "Mihai Viteazul " sau "Nemuritorii " au fost cumpărate de Asociația pentru promovarea artei și istoriei medievale, recondiționate și acum expuse." (Cristina Sârbu, manager de proiect )

AUDIO

*****

CULTURĂ URBANĂ

Interviu cu Ioana Pătrășcoiu, Vânătoarea de comori arhitecturale

AUDIO

CALENDAR CULTURAL : 28 octombrie - 3 noiembrie 2017
Lumea noastră 28 Octombrie 2017, 13:13

CALENDAR CULTURAL : 28 octombrie - 3 noiembrie 2017

Agendă culturală - Recomandări. Știri, reportaje,interviuri

CALENDAR CULTURAL : 28 octombrie - 3 noiembrie 2017
CALENDAR CULTURAL 1 - 7 iunie 2019
Lumea noastră 02 Iunie 2019, 19:42

CALENDAR CULTURAL 1 - 7 iunie 2019

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 1 - 7 iunie 2019
LIRE LA FRANCE
Lumea noastră 28 Mai 2019, 10:53

LIRE LA FRANCE

O prezență specială a Franței la BOOKFEST 2019 în contextul Sezonului România-Franța

LIRE LA FRANCE
CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019
Lumea noastră 25 Martie 2019, 11:45

CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri.

CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019
CALENDAR CULTURAL 15 - 21 septembrie 2018
Lumea noastră 18 Septembrie 2018, 10:35

CALENDAR CULTURAL 15 - 21 septembrie 2018

Recomandări. Știri, reportaje,interviuri

CALENDAR CULTURAL 15 - 21 septembrie 2018
CALENDAR CULTURAL  8 - 14 septembrie 2018
Lumea noastră 12 Septembrie 2018, 10:32

CALENDAR CULTURAL 8 - 14 septembrie 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 8 - 14 septembrie 2018
CALENDAR CULTURAL 25 - 31 august 2018
Lumea noastră 27 August 2018, 18:53

CALENDAR CULTURAL 25 - 31 august 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 25 - 31 august 2018
CALENDAR CULTURAL 18 - 25 august 2018
Lumea noastră 19 August 2018, 10:13

CALENDAR CULTURAL 18 - 25 august 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 18 - 25 august 2018