Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CALENDAR CULTURAL 17 - 23 martie 2018

Recomandări. Știri , reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 17 - 23 martie 2018

Articol de Sorina Man, 17 Martie 2018, 11:37

Emisiunea CALENDAR CULTURAL se difuzează sâmbăta, de la ora 6,05 la 7,00.

Ediția din data de 17 martie 2018

*****

În urmă cu 135 de ani, pe data de 17 martie 1883, se năștea la Curtea de Argeș cel care avea să rămână în literatura română sub pseudonimul URMUZ. Scriitor de avangardă, pe numele său adevărat Demetru Demetrescu-Buzău, a fost considerat un rebel și un profet al absurdului, un personaj care și-a croit propria sa existență ca un fel de manifest literar.

Urmuz a lăsat în urma scurtei sale vieți (40 de ani) puține scrieri, dar acestea au cunoscut o glorie postumă care nu a încetat să crească. Am ales pentru acest memento aniversar un fragment dintr-o adaptare radiofonică a uneia dintre povestirile sale, în viziunea regizorală și interpretarea lui Gavriil Pintea.

AUDIO

*****

Marți, 13 martie 2018, s-au împlinit 111 ani de la nașterea celebrului scriitor, profesor și istoric al religiilor, Mircea Eliade. Cu acest prilej, a fost deschisă la Craiova o expoziție omagială de carte, manuscrise, corespondență și fotografii.

Reporter Florin Firu.

Viața, opera și personalitatea lui Mircea Eliade pot fi descoperite și studiate la expoziția deschisă în cadrul secției "Biblioteca exilului românesc din Paris - Basarab Nicolescu" a Bibliotecii Județene din Craiova.

"Toți cei care vor ajunge la bibliotecă vor avea ocazia să descopere cărți scrise de Mircea Eliade dar și cărți scrise despre Mircea Eliade. Vorbim deasemenea despre o corespondență cât se poate de savuroasă, purtată între Mircea Eliade și Vintilă Horia, care ne-a parvenit în urmă cu mai bine de un an la bibliotecă. Vorbim deasemenea despre un document inedit , jurnalul editat de Mircea Eliade pentru intervalul anilor 1959 - 1962, material aflat în manuscris, scris de Mircea Eliade și corectat ulterior de soția domniei sale. Avem și o serie de fotografii cu Mircea Eliade." (Purtătorul de cuvânt al BJC, Alexandru Ionicescu)

Lucrările și toate materialele donate, care fac parte din secția "Biblioteca exilului românesc din Paris - Basarab Nicolescu", vor fi păstrate alături de multe altele într-o nouă instituție de cultură care se va înființa la Craiova.

Este vorba despre "Muzeul cărții și exilului românesc".

"Proiectul acesta s-a născut în toamna anului 2016. Treptat, aici au fost aduse multe alte colecții , pe lângă cea donată de Basarab Nicolescu. Vorbim despre colecții și donații de carte, documente, înscrisuri dar și fotografii care ne parvin de la nume mari ale exilului românesc, vorbim despre Mircea Eliade, Vintilă Horia, Cicerone Poghircă , Paul Barbăneagră. În curând se vor alătura și alte personalități, fie din Franța, din Europa Occidentală, fie din Canada. Toate colecțiile reunite aici se vor regăsi într-un timp nu foarte îndepărtat în cadrul Muzeului cărții și exilului românesc, o instituție fanion - sperăm noi - a Olteniei și a României. Tot acolo se vor regăsi și alte fonduri de carte și documente care au intrat de-a lungul anilor în colecțiile noastre." (Purtătorul de cuvânt al BJC, Alexandru Ionicescu)

"Expoziția omagială de carte, manuscrise și corespondență Mircea Eliade" poate fi vizitată la Biblioteca Județeană din Craiova în intervalul orar 9-16,30.

AUDIO

*****

Ambasada Japoniei în România și Japan Foundation, în colaborare cu Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității București și Muzeul Satului Dimitrie Gusti invită publicul interesat de cunoașterea culturii și civilizației nipone să participe la o serie de prelegeri și ateliere demonstrative de ORIGATA - arta japoneză a împachetării.

Cei care vor susține demonstrațiile de Origata sunt Nobuhiro Yamaguchi, fondatorul Origata Design Institute din Tokyo, și Midori Yamaguchi, doi designeri care sunt cunoscuți pentru realizările speciale din domeniu și încercarea de a îmbina tradiția cu cerințele esteticii contemporane.

Evenimentele au loc miercuri, 21 martie, la Casa Universitarilor și joi, 22 martie, la Muzeul Satului, cu începere de la ora 14,00. Participarea este liberă, pe baza unei înregistrări prealabile.

*****

La Râmnicu Vâlcea are loc sâmbătă, 17 martie 2018, premiera unui spectacol de teatru ce are ca temă digitalizarea și impactul acesteia asupra vieții umane. Iată ce a aflat Anamaria Cârstea de la Adrian Roman, directorul teatrului Anton Pann.

"Ne pregătim pentru o premieră națională.

Teatrul Anton Pann lansează multe texte noi, în principal din spațiul britanic, trebuie să recunosc. Este vorba de un text pe care eu l-am propus unei tinere echipe de actori, "Fata din mașinărie".

Este un text scris de o tânără care nu are încă 30 de ani, Steph Smith, din Scoția, care a primit prestigiosul Premiu Olivier pentru activitatea sa teatrală.E un text care a prilejuit unui tânăr debutul regizoral pe o scenă a unui teatru profesionist , Norbert Boda, absolvent al secției de actorie a Universității Babeș Balyai din Cluj , în prezent student la secția de regie. Este și o tânără actriță care debutează pe scena Teatrului Anton Pann, Denis Moise , care a tradus textul pe care eu l-am propus și a făcut și scenografia. Alături de unul dintre actorii consacrați ai teatrului, Olimpiu Blaj, oferim acest nou spectacol care prezintă o viziune foarte interesantă despre impactul noilor tehnologii asupra vieților noastre.

Este vorba despre un misterios dispozitiv , un gadget care, sub pretextul că ne ușurează viața și ne rupe de cotidianul cenușiu, ușor-ușor se infiltrează în viața noastră și ne propune, nici mai mult nici mai puțin, viața veșnică dar într-un cloud, într-un spațiu virtual. Dacă nu mai suntem mulțumiți de viața noastră de pe acest pământ, noi am putea, folosind acest dispozitiv, să trăim veșnic în spațiul virtual. Este o propunere extraordinară și posibilă într-un viitor nu foarte îndepărtat, care ne oferă ceva ( nu știm exact ce !) iar cum dorința noastră este de a trăi veșnic, iată că apare această posibilitate. Vedem cum cele două personaje reacționează la această propunere. "

AUDIO

*****

Muzeul Național al Literaturii Române reîncepe luni, 19 martie 2018, de la ora 19,00, la sediul său de pe Calea Griviței 64-66, seria conferințelor de istoria artei, având șapte invitați de seamă.

Tot la MNLR, joi 22 martie, continuă seria întâlnirilor de colecție, avându-l ca oaspete pe actorul Vladimir Găitan, care va primi la Gala Premiilor GOPO 2018 Premiul pentru întreaga carieră.

*****

Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu prezintă în perioada 21-25 martie o nouă micro-stagiune, cu opt dintre cele mai noi producții ale sale. Carmen Vulcan a aflat amănunte de la directorul teatrului, Constantin Chiriac.

Cinci zile, opt spectacole - așa va arăta micro-stagiunea de primăvară pe care o pregătește Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu. Este un eveniment organizat în fiecare an, la care sunt invitați atât critici de teatru cât și publicul larg, spune directorul teatrului, Constantin Chiriac.

"Stagiunea va avea loc în perioada 21-25 martie. Am încercat să adunăm cât mai multe spectacole, în așa fel încât criticii, oamenii interesați de spectacolele noastre să poată să vină într-un număr cât mai mare. "

"De veghe la Taj Mahal", un spectacol în regia lui Radu Alexandru Nica, va deschide această micro-stagiune miercuri seara, 21 martie, la ora 19,00, la Sala Teatrului Radu Stanca. A doua zi sunt programate două spectacole. La Studioul Cavas se va juca "Iubirea la oameni", în regia lui Bogdan Sărătean, iar pe scena teatrului un spectacol al secției germane, "Scene dintr-o căsnicie" , după Ingmar Bergman, în regia luxemburghezului Charles Muller.

"Avem o coproducție . În distribuție avem una dintre cele mai importante actrițe ale Europei, Christa Bichner, prim-actrița de la Berliner Ensemble. Avem "Omul cel bun din Sichuan", un proiect pe care l-am gândit împreună cu "Drumul mătăsii", cel mai mare proiect al Ministerului Culturii din China. Prezentăm pe 10 un spectacol care face parte dintr-un proiect european pe care l-am dezvoltat cu vreo douăsprezece structuri din Europa. Se focalizează pe cele zece porunci. Spectacolul va fi văzut și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

"Avioane de hârtie" este un spectacol în două distribuții. Nu în ultimul rând "Heda Gabler", un spectacol care cuprinde un număr important din actorii teatrului, aflați la maturitatea lor profesională."

Constantin Chiriac a anunțat că din data de 27 martie vor fi puse în vânzare primele bilete pentru 55 din spectacolele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Cea de-a 25-a ediție a acestui cel mai mare festival al artelor spectacolului din România se va desfășura în perioada 8-17 iunie. Vor fi 525 de spectacole, susținute de peste 3300 de artiști din 73 de țări.

AUDIO

*****

La București a început o nouă ediție a "Festivalului internațional de documentare și drepturile omului One World Romania". Sunt nouă zile pline de proiecții, dezbateri, expoziții, lansări de carte, concerte și un spectacol de teatru. În program sunt incluse 70 de documentare, cu un total de 180 de proiecții. Anul acesta a fost creată o nouă secțiune, dedicată artiștilor activiști, sub titlul "Arta care mișcă lumea".

Și la Târgu Jiu începe un sezon al documentarului. Începând de joi 22 martie, vor fi proiectate câteva dintre cele mai importante realizări din domeniu, în cadrul unei caravane Docuart.

Reporter Răzvan Stoichițoiu

AUDIO

*****

Joi , 22 martie 2018, se împlinesc 75 de ani de la premiera filmului "O noapte furtunoasă", în regia lui Jean Georgescu, considerat a fi cea dintâi bijuterie cinematografică românească.

Să ne reamintim un articol în care criticul de film Dumitru Ion Suchianu relatează momentul antologic când Jean Georgescu ajunge la directorul Oficiului Național al Cinematografiei, Ion Cantacuzino.

AUDIO

*****

Ziua de 20 martie este sărbătorită în întreaga lume drept Ziua Francofoniei.

Pentru al patrulea an consecutiv, Institutul Francez din România, Grupul Ambasadelor, delegațiilor și Instituțiilor francofone din România și Organizația Internațională a Francofoniei (prin Biroul pentru Europa Centrală și de Est) îi invită pe toți francofonii și francofilii români să sărbătorească frumusețea și diversitatea limbii franceze în școli sau la locurile lor de muncă, în cadrul unei noi ediții a Picnicurilor poetice, sub genericul Haikunoi 2018. Titlul este un joc de cuvinte între propoziția din limba română Hai cu noi și denumirea tipului ancestral de poem japonez, foarte scurt, Haiku.

Miercuri, 21 martie 2018, este Ziua Mondială a Poeziei dar și Ziua Europeană a Muzicii Vechi. Cu acest prilej au loc în toată Europa concerte și conferințe, în organizarea Rețelei Europene de Muzică Veche.

Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc se alătură seriei de evenimente europene din data de 21 martie 2018 cu un program special de dans și muzică pentru clavecin, ce poartă titlul Baroq'eMotion.

Coregrafia îi aparține dansatoarei Csilla Juhasz iar conceptul muzical clavecinistei Raluca Enea. Regia este semnată de Laurențiu Calomfirescu.

Ideea programului este aceea de a transfera în contemporam rafinamentul artistic al omului din secolele XVII-XVIII,suprapunându-l peste așa-numita evoluție tehnică a secolului XXI.

AUDIO

*****

Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani prezintă sâmbătă, 17 martie 2018, piesa "În largul nostru", după un text de Slawomir Mrozek.

Reporter Gina Poenaru

AUDIO

*****

CALENDAR CULTURAL 10 - 16 februarie 2018
Lumea noastră 10 Februarie 2018, 10:23

CALENDAR CULTURAL 10 - 16 februarie 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 10 - 16 februarie 2018
CALENDAR CULTURAL 3 - 9 februarie 2018
Lumea noastră 03 Februarie 2018, 09:47

CALENDAR CULTURAL 3 - 9 februarie 2018

Recomandări. Știri, interviuri, reportaje

CALENDAR CULTURAL 3 - 9 februarie 2018
CALENDAR CULTURAL 27 ianuarie - 2 februarie 2018
Lumea noastră 28 Ianuarie 2018, 10:51

CALENDAR CULTURAL 27 ianuarie - 2 februarie 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 27 ianuarie - 2 februarie 2018
CALENDAR CULTURAL 20 - 26 ianuarie 2018
Lumea noastră 25 Ianuarie 2018, 13:50

CALENDAR CULTURAL 20 - 26 ianuarie 2018

Recomandări. Știri, interviuri, reportaje

CALENDAR CULTURAL 20 - 26 ianuarie 2018
CALENDAR CULTURAL 13 - 19 ianuarie 2018
Lumea noastră 14 Ianuarie 2018, 10:24

CALENDAR CULTURAL 13 - 19 ianuarie 2018

Recomandări. Ştiri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 13 - 19 ianuarie 2018
CALENDAR CULTURAL 1 - 7 iunie 2019
Lumea noastră 02 Iunie 2019, 19:42

CALENDAR CULTURAL 1 - 7 iunie 2019

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 1 - 7 iunie 2019
LIRE LA FRANCE
Lumea noastră 28 Mai 2019, 10:53

LIRE LA FRANCE

O prezență specială a Franței la BOOKFEST 2019 în contextul Sezonului România-Franța

LIRE LA FRANCE
CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019
Lumea noastră 25 Martie 2019, 11:45

CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri.

CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019