Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Sorina Man

19 Mai 2018
Vizualizari: 3512
Comentează add

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 12 - 18 mai 2018 CALENDAR CULTURAL 12 - 18 mai 2018 - Conține audio

sorina-man

 

 Emisiunea CALENDAR CULTURAL se difuzează sâmbăta, de la ora 6,05 la 7,00.

Ediția din data de 12 mai 2018

*****

Într-o zi de 12 mai, în 1922, avea loc la Teatrul Național din București premiera piesei "Suflete tari" de Camil Petrescu. Era prima piesă scrisă de acest scriitor care vedea luminile rampei. Și apropo de luminile rampei, consacrăm un memento aniversar actriței Elvira Godeanu, născută pe data de 13 mai 1904. Actriță cu o bogată carieră, Elvira Godeanu a interpretat roluri extraordinare în piese de referință, precum Zoe Trahanache în piesa "O scrisoare pierdută" de I.L.Caragiale. Am ales spre audiție un fragment dintr-o montare radiofonică realizată în anul 1951.

AUDIO

Notăm și faptul că, începând din 13 mai și până pe 11 iunie, are loc la Târgu Jiu, orașul în care actrița și-a petrecut adolescența, Festivalul Național "Zilele Elvira Godeanu".

*****

Data de 13 mai se sărbătorește începând din 2015 ca Zi Internațională a DORULUI - o inițiativă pornită din "Orașul Minunilor", mișcarea socială inițiată de trupa Vunk.

Dorul este și unul din simbolurile centrale ale poeziei lui Lucian Blaga, de la a cărui naștere s-au împlinit  pe data de 9 mai 123 de ani. Am ales spre exemplificare poezia DORUL, inclusă în volumul "POEMELE LUMINII".

Două festivaluri de literatură îi sunt dedicate poetului, dramaturgului și filozofului Lucian Blaga. Unul are loc la Cluj-Napoca, în zilele de 15 și 16 mai, iar celălalt este în plină desfășurare la Sebeș, în județul Alba, de unde am primit corespondența Andreei Bogdan.

AUDIO

*****

Comunitatea "Domnițe cu altițe" lansează o invitație pentru data de 13 mai 2018. Este vorba despre o plimbare pe Calea Victoriei, având ca punct de plecare Muzeul Țăranului Român, începând cu ora 11,00. Participanții vor fi îmbrăcați în costume tradiționale românești, pentru a marca Ziua Națională a Portului Tradițional Românesc.

Cei care se află la Sibiu în acest sfârșit de săptămână pot participa la evenimentele organizate cu acest prilej de Muzeul ASTRA, după cum am aflat de la Carmen Vulcan.

AUDIO

*****

Mergând pe urmele tradiției, vom poposi la Baia Mare, la un eveniment ce face parte din Festivalul Zilele Maramureșului, în desfășurare până duminică, 13 mai.

Reporter Adrian Marchiș

AUDIO

*****

Festivalul de Animație GULLIVER revine la Galați, cu 300 de artiști din țară și din străinătate, pregătiți să-i bucure cu spectacolele lor atât pe cei mici cât și pe cei mai mari. 

Reporter Maria Măndiță

AUDIO

*****

Începând de luni  - 14 mai, timp de câteva zile, Bucureștiul se va transforma într-o capitală a poeziei. Peste 150 de poeți din peste 30 de țări vin la Festivalul Internațional al Poeziei. La această a noua ediție a festivalului sunt organizate peste 30 de evenimente care se vor desfășura în zece spații culturale cunoscute, precum cele două sedii ale MNLR, Librăria Humanitas Cișmigiu, Librăria Cărturețti Verona, Casa Memorială Tudor Arghezi Mărțișor, Apollo 111, Tramvaiul 26 și Biblioteca Universitară Carol I,  unde va avea loc și deschiderea oficială luni , de la ora 18,00, cu conferința "Oare mai avem nevoie de literatură?". Conferința va fi susținută de Antonio Lobo Antunes, cel mai important scriitor portughez contemporan. A doua zi, la librăria Humanitas Cișmigiu,  Antonio Lobo Antunes își va lansa cartea cu titlul "Pe râurile ce duc", în traducerea lui Dinu Flămând.

Parafrazând titlul conferinței scriitorului portughez, am putea pune și întrebarea "Oare mai avem nevoie de biblioteci ?" Un posibil răspuns l-ar putea oferi Conferința Națională ce se va desfășura la Bacău sub titlul : "Biblioteca publică - soluții și perspective în dezvoltarea comunității". 

Detalii în interviul acordat de lectorul universitar Adrian Jicu, directorul Bibliotecii județene Bacău corespondentului nostru Gabriel Pop.

AUDIO

*****

Le polar - un gen literar foarte apreciat în Franța și în spațiul francofon - va putea fi descoperit și savurat cu ocazia Zilelor romanului polițist, eveniment care își va deschide porțile luni, 14 mai, la Institutul Francez din București.

Invitatul special al celei de-a doua ediții este scriitorul Antonin Varenne care va lansa cu acest prilej versiunea în limba română a romanului său "Trois mille chevaux vapeur" , publicată de Editura Crime Scene Press sub titlul "Calea răzbunării". Este vorba despre un roman istoric, un thriller despre un ucigaș în serie , o analiză psihologică deopotrivă, un roman care are darul de "a vă  bântui încă mult timp după ce terminați să îl citiți", potrivit criticii de specialitate.

*****

Sâmbătă și duminică sunt ultimele două zile , pline cu spectacole și felurite alte activități, ale Festivalului Internațional de Teatru POVEȘTI.

Reporter Andreea Bodgan

AUDIO

*****

Începând de sâmbătă 12 mai și până pe data de 19 mai, are loc la Sala Dalles din București Festivalul-concurs Bucharest International Jazz Competition. Cea de-a 12-a ediție aduce la rampă șaptesprezece trupe de jazz din 26 de țări.

Începând de vineri 17 mai, Piața Mare din Sibiu va vibra și ea în acorduri de jazz, pentru că începe o nouă ediție a renumitului festival de jazz, SIBIU JAZZ FESTIVAL, ajuns la ediția cu numărul 48.

La București au loc sâmbătă și duminică ultimele proiecții dincadrul Festivalului Filmului European. Festivalul continuă însă în alte orașe din țară, la Galați până duminică 13 mai, apoi la Târgu Mureș, Râmnicu Vâlcea, Timișoara, Alba Iulia, Sibiu și Iași.

Clujenii se pregătesc și ei pentru cel mai mare eveniment din țară destinat artei șii industriei cinematografice. TIFF vine din 25 mai cu producții din toate colțurile lumii și cu sute de invitați români și străini.

Reporter Claudiu Pădurean

AUDIO

*****


Etichete exclusiv radiocalendar culturalElvira GodeanuLucian Blagafestivalul GULLIVERMuzeul ASTRATIFF 2018

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live