Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CALENDAR CULTURAL 11 - 17 noiembrie 2017

Agendă culturală - Recomandări . Știri, reportaje, interviuri.

CALENDAR CULTURAL 11 - 17 noiembrie 2017

Articol de Sorina Man, 11 Noiembrie 2017, 09:43

(Emisiunea CALENDAR CULTURAL se difuzează sâmbăta, de la 6,05 la 7,00. )

Ediția din 11 noiembrie 2017

*****

La Alba-Iulia are loc o nouă ediție a Festivalului de muzică folk "Ziua de Mâine". Iubitorii acestui gen muzical au ocazia să cunoască tinere talente dar și să-i asculte pe câțiva dintre cei mai îndrăgiți interpreți de muzică folk.

Reporter Andreea Bogdan :

Festivalul Național concurs de folk Ziua de Mâine transformă Alba -Iulia în capitala folkului românesc.

Printre cei care vor urca în acest an pe scena festivalului se află Daniela Avram și Școala de folk de la Alba-Iulia, Vali Șerban, Mircea Vintilă , Ducu Bertzi, Dinu Olărașu, Ovidiu Mihăilescu, Alexandra Ușurelu , Florin Săsărman dar și alte nume cunoscute ale muzicii folk românești. În program sunt incluse lansări de carte dar și sesiuni de autografe.

AUDIO

*****

În perioada 13-17 noiembrie, Festivalul internațional de muzică nouă INTRADA de la Timișoara vine cu sonorități de muzică clasică contemporană, cu compoziții, unele în primă audiție dar și cu ecouri din străbuni.

Reporter Alina Bujancă:

" Nu este drept să aștepți să treacă veacurile după moartea unui compozitor pentru ca opera lui să fie recunoscută și cântată. " Publicul timișorean este invitat să facă cunoștință cu ineditul, cu o muzică de care cei mai mulți fug, cu muzica veacului nostru , deseori contorsionată , care - ne place sau nu - ne reprezintă. Organizatorii festivalului INTRADA au făcut și pentru actuala ediție risipă de efort, talent și imaginație pentru a ne pune la suflet sonorități contemporane, în primă audiție absolută , cât compozitorii lor sunt încă în viață.

"Sunt patru cuvinte care alcătuiesc tema ediției de anul acesta : folclor, autor, ordinator, viitor. Am fost confruntat în celelalte ediții cu o întrebare esențială și chiar o critică, anume că acest gen de muzică, muzica nouă, ar fi o muzică pentru elite. Totuși e muzica timpului în care trăim și și în toate epocile oamenii căutau muzica timpului respectiv, încercau să o cunoască. Și atunci erau reacții adverse. Toți marii compozitori au avut parte de criticide rezistența în fața noului, în fața geniului.Ceea ce trebuie să recunosc eu, ca promotor al muzicii noi, este că e o muzică de căutare, de impas, de așteptare și a unei reacții din partea ascultătorului. "(directorul artistic al festivalului, pianistul Sorin Petrescu , membru al Trio Contraste)

Cea de-a patra ediție a festivalului INTRADA aduce la Timișoara reputați soliști din țară și din străinătate, ecouri din străbuni, cu cap de afiș Grigore Leșe, o expoziție de instrumente tradiționale, muzică simfonică de cameră și corală, cu sonorități contemporane, proiecții foto și prime audiții absolute.

"Cred că această muzică , trecând de primul moment de panică, poate să facă din oricine un membru al unei elite. ", mai spune pianistul Sorin Petrescu.

Dacă ai curiozitatea să intri în sală, să asculți cu răbdare instrumentele reinventate și să înțelegi , vă asigur că poți ieși de la concerte chiar și fredonând.

AUDIO

*****

Cine vrea "să călătorească cu cortul", imaginar , pentru a descoperi modul de viață de odinioară al comunităților aflate în mișcare, o poate face grație unui demers cultural al Muzeului Țăranului Român. Este parte a proiectului european "Cu tenda - Povești, imagini și sunete în mișcare". Proiectul, început în urmă cu doi ani, a ajuns acum la mijloc de drum și iese în spațiul public cu o expoziție-eveniment. Vernisajul expoziției a avut loc vineri, 10 noiembrie, în sala Foaier de la Muzeul Țăranului Român. Georgiana Vlahbei, membră a echipei de proiect, ne-a oferit amănunte.

"Este o expoziție ce încearcă să reconstruiască , simbolic, lumea aromânilor. Lumea aceasta a aromânilor, pe care o tot studiem și din care chiar facem parte noi, coordonatoarele acestui proiect (managerul MȚR și curatoarea expoziției, Lila Pastima și Georgiana Vlahbei) este una fascinantă prin detaliile ei, obiectele purtătoare de memorie, prin fotografiile în spatele cărora se regăsesc de fiecare dată povești, între care foarte multe tulburătoare , prin chipurile iconice ale bunicului, ale bunicii, toate aceste elemente-reper ale patrimoniului aromânilor și ale identității lor culturale, din trecut dar și de astăzi, sunt parte a acestei expoziții. Expoziția a fost deschisă de un concert, de o improvizație sonoră a celor din grupul Multumult, o formație care experimentează foarte mult zona muzicilor balcanice. Așteptâm încă trei luni de zile să fim vizitați. "

AUDIO

*****

În perioada 10-18 noiembrie, la Piatra-Neamț se desfășoară festivalul de teatru Pledez pentru tine(ri). În paralel cu spectacolele de teatru , producții ale unor teatre de stat dar și teatre independente, au loc diverse alte evenimente, prezentări de carte sau ateliere.

Reporter Georgiana Tot

AUDIO

*****

Iubitorii de muzică renascentistă sau de cea barocă au motive de bucurie. Din 13 noiembrie revine la București Festivalul de muzică veche/ Bucharest Early Music. Directorul festivalului, Laurențiu Constantin, ne-a vorbit despre propunerile noii ediții.

" Pe scena festivalului, anul acesta , se află câteva nume importante din muzica veche europeană . E vorba despre Marco Bencoboni și de Ketil Haugsand, doi dintre cei mai importanți claveciniști ai lumii în acest moment. Această ediție a XII-a a festivalului are drept temă CLAVECINISSIMO.

Atât Ketil cât și Marco vor susține câte un concert solo de clavecin - Marco Bencoboni pe data de 16 noiembrie iar Ketil Haugsand pe data de 20, ambele concerte la Biserica Anglicană.

E vorba apoi de mai vechiul prieten al festivalului nostru, Javier Diaz-Latorre, lăutist, care va veni cu concertul SONES DE PALACIO, la Sufrageria Regală din Muzeul Național de Artă , împreună cu Pedro Estevan, percuție."

Alte detalii pe www.earlymusic.ro

AUDIO

*****

Centrul Național al Dansului din București lansează platforma Dance Cloud, un proiect legat de "Arhiva activă a dansului contemporan românesc". Despre ce este vorba , am aflat de la Andreea Belu și Corina Cimpoieru.

" Dance Cloud este o platformă virtuală informațională interactivă a dansului contemporan românesc, reunind informații din anul 1920 până în prezent. Mai este și o agendă culturală a evenimentelor din viitorul apropiat, cu interes direct din domeniul dansului contemporan. Evenimentul de lansare a proiectului are loc sâmbătă, 11 noiembrie, de la 19,30 , la Sala Stere Popescu a Centrului Național a Dansului din București. Avem un fragment de spectacol de dans contemporan, în coregrafia Simonei Deaconescu , "Counterbody". O să avem un re-enactement, după coregraful român Trixi Checais, coregrafia de Paul Dunca. Avem discursuri ale coregrafilor despre realitățile contextului actual românesc și internațional al dansului contemporan. O să prezentăm site-ul , cu toate secțiunile lui - ieri, azi și mâine - și o să avem proiecții de filme din arhiva și un montaj de interviuri realizate cu artiști coregrafi români. Intrarea la eveniment este liberă."(Andreea Belu)

"Veți avea acces la fișe, albume de fotografie, documente video , cărți poștale, scrisori, manuscrise, periodice, filme de arhivă, din 1924 până în 2000. Este o istorie culturală alternativă , prin care încercăm să creem acest pod între dans și istoria cea mare. Dacă vreți, este o examinare a dansului ca un microcomos care reflectă istoria la un moment dat, lumea de atunci, relațiile dintre artiști, relația cu mișcarea și tot ce reprezintă începuturile istoriei dansului modern în România. " (Corina Cimpoieru)

AUDIO

*****

Proiectul ART ON DISPLAY , care transformă de trei ani Bucureștiul într-o galerie de artă temporară, revine la București în intervalul 13-26 noiembrie. Am primit detalii de la Suzana Dan , de la Asociația Ephemair.

"ART ON DISPLAY încearcă să intervină în spațiile neutilizate sau aflate ]n clădiri care, din cauza riscului seismic, nu mai sunt utiizate și, din nefericire, Bucureștiul abundă în acest tip de spații, spații de vitrină neutilizate care, datorită acestui fapt, ajung să se prezinte într-o formă deloc estetică pentru aspectul orașului. Practic, schimbăm mesajul pe care îl găsim în aceste vitrine, aspect legat - aproape exclusiv de partea comercială, prin crearea unui dialog cu cultura contemporană, pe care o scoatem din spațiile convenționale, cum ar fi centre de cultură, galerii sau muzee dedicate, direct în stradă, oamenii nemaiputând să mai evite acest contact cu un alt mesaj decât cel pe care îl întâlnim în mod normal în vitrină.

În această ediție , a treia, extinsă în mai multe locații , avem un curator invitat, pe Mircea Nicolae, care ne-a adus un grup de artiști excepționali Dan Acostioaiei, Pavel Brăila, Vlad Nancă, Veda Popovici și culpul de artiști Simona Vătămanu și Florin Tudor.

Toți artiștii vor avea intervenții în patru spații diferite din București, pe bulevardul Titulescu, pe axa Căii Victoriei, în piața Alba-Iulia și pe bulevardul Unirii.

ART ON DISPLAY, prin mesajul pe care îl conține, încearcă nu doar să aducă în spațiul vitrinei un display convențional al unei lucrări, ci o contextualizare cu spațiul și vecinătățile unde se află această vitrină. Tema ediției din acest an este NO NEWS IS GOOD NEWS . Detalii puteți găsi atât pe site-ul www.artondisplay.ro cât și pe pagina dedicată pe Facebook acestui eveniment."

AUDIO

*****

Formația ROOTS REVIVAL are o poveste interesantă. Este un proiect muzical multicultural , ivit dintr-o prietenie legată pe tărâm românesc.

Doi muzicieni, un iranian - Mehdi Aminian și un sirian - Mohamed Zatan s-au întâlnit la București și au început să cânte împreună. Din clipa în care li s-a alăturat și contrabasista franceză Leila Solevila, proiectul a căpătat amploare.

Primele două albume ale grupului au avut ca punct de pornire rădăcinile folclorului românesc, sursa de inspirație fiind prezentă chiar în titlu Chapter I - Maramureș și Chapter II - Colors of Maria / Maria Tănase.

Sâmbătă 11 noiembrie - de la ora 19,00 - la Sala Radio, ansamblul Roots Revival - împreună cu alți doi muzicieni percuționistul iranian Behnam Masoumi și Zahid Tahid , interpret la kamancheh , își lansează cel de-al treilea album.

Intitulat Quieter than silence / Mai tăcut decât liniștea, albumul prezintă compoziții de inspirație persană și siriană, interpretate la instrumente orientale, percuție iraniană și contrabas.

Versurile lui Rumi, Hatef, Esfahani, Omar Khayyam și Ahmad Shamloo, cântate în versiunea originală persană, aduc un mesaj de dragoste și sunt menite să conecteze pe oamenii de pretutindeni.

Potrivit spuselor lui Mehdi Aminian, compozitor, interpret și producător al proiectului "acesta reprezintă o călătorie simbolică de revenire la tabula rasa a existenței pentru a investi sunetele cu o nouă putere creativă, demnă de dialog."

Alte două concerte de promovare a celui mai nou album vor fi la Brașov, duminică 12 noiembrie și la Bistrița, luni 13 noiembrie.

AUDIO

*****

La Teatrul Național "Marin Sorescu" din Craiova are loc , în perioada 13-17 noiembrie, cea de-a XXIV-a ediție a festivalului - Concurs Național al Interpreților Cântecului Popular Românesc "Maria Tănase".

Detalii , în reportajul semnat de Florin Firu.

AUDIO

CALENDAR CULTURAL 1 - 7 iunie 2019
Lumea noastră 02 Iunie 2019, 19:42

CALENDAR CULTURAL 1 - 7 iunie 2019

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 1 - 7 iunie 2019
LIRE LA FRANCE
Lumea noastră 28 Mai 2019, 10:53

LIRE LA FRANCE

O prezență specială a Franței la BOOKFEST 2019 în contextul Sezonului România-Franța

LIRE LA FRANCE
CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019
Lumea noastră 25 Martie 2019, 11:45

CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri.

CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019
CALENDAR CULTURAL 15 - 21 septembrie 2018
Lumea noastră 18 Septembrie 2018, 10:35

CALENDAR CULTURAL 15 - 21 septembrie 2018

Recomandări. Știri, reportaje,interviuri

CALENDAR CULTURAL 15 - 21 septembrie 2018
CALENDAR CULTURAL  8 - 14 septembrie 2018
Lumea noastră 12 Septembrie 2018, 10:32

CALENDAR CULTURAL 8 - 14 septembrie 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 8 - 14 septembrie 2018
CALENDAR CULTURAL 25 - 31 august 2018
Lumea noastră 27 August 2018, 18:53

CALENDAR CULTURAL 25 - 31 august 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 25 - 31 august 2018
CALENDAR CULTURAL 18 - 25 august 2018
Lumea noastră 19 August 2018, 10:13

CALENDAR CULTURAL 18 - 25 august 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 18 - 25 august 2018
CALENDAR CULTURAL 11 - 17 august 2018
Lumea noastră 19 August 2018, 10:12

CALENDAR CULTURAL 11 - 17 august 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 11 - 17 august 2018