Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ROMANIA – STARE DE ALERTĂ (CONTINUARE) Joi, 13 August

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Sorina Man

10 Februarie 2018
Vizualizari: 2636
Comentează add

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 10 - 16 februarie 2018 CALENDAR CULTURAL 10 - 16 februarie 2018 - Conține audio

sorina-man

 

 Emisiunea CALENDAR CULTURAL se difuzează sâmbăta, de la 6,05 la 7,00.

Ediția din 10 februarie 2018

*****

 În urmă cu 630 de ani, pe data de 10 februarie 1388, se înregistra prima menționare documentară a orașului-cetate Suceava, capitala statului feudal Moldova, condus la acea vreme de Petru I Mușat.

Documentul cu pricina consfințește un împrumut în valoare de "3000 de ruble de argint frâncesc", acordat regelui Poloniei. Potrivit specialiștilor, suma ar echivala cu 47.490 de kg de aur fin, ceea ce dovedește marea putere a economiei moldovene de la acea vreme și soliditatea instituțiilor statale.

Manifestările de sărbătorire încep sâmbătă, 10 februarie, de la ora 11 la cetatea Sucevei, momentele oficiale fiind urmate în cursul după-amiezii de concerte iar seara de un foc de artificii.

Duminică este programat un concert extraordinar de muzică simfonică, susținut de Asociația Culturală Pro Enescu, un concert de muzică populară oferit de Ansamblul Ciprian Porumbescu și piesa de teatru "Povestea Unirii" la Teatrul Matei Vișniec.

Tot pe data de 10 februarie, se împlinesc 151 de ani de la premiera piesei "Răzvan-Vodă", de Bogdan Petriceicu Hașdeu, la Teatrul cel Mare din București. Punerea în scenă i-a aparținut Companiei Dramatice Mihai Pascaly și a avut un deosebit succes, stărnind un val de interes printre intelectualii vremii și nu numai.

Piesa a primit titlul definitiv de "Răzvan și Vidra" în 1869.

AUDIO

*****

Prima expoziție din România realizată în jurul conceptului de Trench Art / Arta tranșeelor a fost organizată în 2015 la Bârlad. A poposit apoi în orașele Vaslui, Galați, Brăila iar acum poate fi văzută la Casa Mureșenilor din Brașov. 

Reporter Nicolae Jalea

AUDIO

*****

"Uciderea lui Gonzago" este o piesă pe care dramaturgul bulgar Nedialko Iordanov a scris-o în 1988, imaginând povestea trupei care pune în scenă scandaloasa reprezentație de la Elsinore, în piesa "Hamlet" de William Shakespeare.

Este vorba despre un tulburător omagiu adus artei actorului dar și o meditație asupra puterii într-un stat totalitar.

Piesa a fost montată pe mai multe scene de teatru din țară, la Oradea, Constanța iar acum și la Bacău, unde premiera va avea loc duminică 11 februarie .

Reporter Gabriel Pop

AUDIO

*****

Pentru anul centenarului Marii Uniri, Asociația Post Modernism Museum a inițiat un interesant proiect de cercetare culturală în domeniul artelor vizuale, ca o recuperare istorică a ceea ce au însemnat femeile în arta românească din ultimul secol. Sâmbătă 10 februarie, are loc un nou eveniment în cadrul proiectului la Muzeul Național Brukental din Sibiu.

Reporter Carmen Vulcan

AUDIO

*****

"Sub numele de spectacol plastic, poveștile mele se derulează pe scena de pânză, din spatele cortinei de pânză, într-un decor de pânză pictată. Bidimensional, tabloul pictat redă privitorului marea bucurie a nemărginirii, recum scriitorul care, prin litere și cuvinte, descrie scene în care cititorul se pierde pe sine alături de personaje.", mărturisea în urmă cu un an artistul Florin Hutium, la vernisarea expoziției Status Quo. El este autorul a douăsprezece narațiuni plastice care compun noua expoziție de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

Interviu cu Florin Hutium, realizat de Răzvan Stoichițoiu

AUDIO

*****

Bistrița-Năsăud este acum unul din județele în care baletul poate fi învățat de la vărste fragede, grație priceperii și entuziasmului unui tânăr, foarte talentat balerin, Ovidiu Danci.

Visul său a fost să se întoarcă în orașul natal și să deschidă o școală după modelul și rigorile marilor școli de balet din lume.

Visul s-a transformat în realitate. La doar câteva luni de la deschiderea școlii din Bistrița, au fost înființate noi clase în mai multe localități din județ, la Prundu Bârgăului, Maieru, Feltru, Năsăud. 

Sămbătă, 10 februarie, se deschide un nou studio în comuna Șanț și un centru de excelență la Sângeorz-Băi.

Reporter Cristiana Sabău

AUDIO

*****

Sâmbătă, 10 februarie 2018, la Opera Națională Română din Cluj-Napoca are loc premiera unui spectacol excepțional, realizat în parteneriat cu Teatrul Csokonai Szinhaz din Debrecen , ce aduce pe scenă o prestigioasă distribuție alături de Corul și Orchestra Operei clujene.Este vorba de o nouă montare a capodoperei lui Gaetano Donizetti, Elixirul dragostei.

Soliștii care vor da viață personajelor din cunoscuta poveste, plină de culoare și romantism, sunt Luiza Fatyol, solistă a Deutsche Oper am Rhein Dusseldorf, Ștefan Pop, artist de excepție aclamat pe cele mai mari scene ale lumii și colaborator apropiat al maestrului Placido Domingo, Bogdan Baciu, solist la Deutsche Oper am Rhein Dusseldorf, Zoltan Nagy și Oana Trâmbițaș, de la teatrul liric clujean. Spectacolul este pus în scenă de regizorul italian Matteo Mazzoni, un artist pasionat în egală măsură de arta cinematografică, fotografie și arte vizuale.

Este cea de-a treia montare a Elixirului dragostei la opera clujeană, după cea din 1964 ăn regia lui Anghel Ionescu Ariton și cea din 1989, în viziunea regizorală a lui Emil Strugaru și dirijorală a lui Tiberiu Popa.

AUDIO

*****


Etichete exclusiv radiocalendar culturalOvidiu DancibaletOpera ClujElixirul dragosteiFlorin HutiumArta tranșeelor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live