Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Miercuri, 08 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Stănuţă

14 Februarie 2014
Vizualizari: 1795
Comentează add

Alianţa PSD-UNPR-PC ar mai avea nevoie de 16 susţinători pentru o majoritate absolută, dar fără sprijin liberal ar putea fi obligată să renunţe la proiecte majore.

Calcule pentru o majoritate absolută în parlament

alina-stanuta

Foto: Arhivă.

În eventualitatea destrămării coaliţiei de guvernare, PSD îşi face calcule pentru a vedea dacă îşi poate trece prin parlament iniţiativele legislative.

O analiză a ponderii politice din forul legislativ arată că alianţa PSD-UNPR-PC ar mai avea nevoie de 16 susţinători pentru o majoritate absolută, dar fără sprijin liberal ar putea fi obligată să renunţe la proiecte majore, cum este modificarea Constituţiei.

USD, adică PSD, UNPR şi PC, deţin în Senat 84 de parlamentari din totalul de 171. Majoritatea la Senat este de 86 de senatori, iar USD mai are nevoie doar de două voturi pentru a atinge această majoritate.

La Camera Deputaţilor, partidele din USD deţin 189 de parlamentari, iar majoritatea este de 203 deputaţi.

Pentru a-şi putea trece legile propuse şi în această cameră, USD ar mai avea nevoie şi de voturile minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, care votează, de regulă, alături cei aflaţi la putere.

Diferenţă de 16 voturi

Trăgând linie şi adunând, în cele două Camere USD are 273 de parlamentari, iar pentru a fi adoptate legi în plenul reunit este nevoie de un număr minim de 289 de voturi.

Există aşadar o diferenţă de 16 voturi, care pot proveni fie de la minorităţile naţionale altele decât cea maghiară, de la grupul UDMR sau de la parlamentarii independenţi.

USD ar mai avea nevoie şi de sprijinul altor parlamentari, şi asta pentru că, potrivit legislaţiei, proiectul de revizuire a Constituţiei, aflat acum în dezbatere în parlament, se adoptă cu majoritate de cel puţin două treimi din numărul senatorilor şi deputaţilor, în timp ce legile organice se adoptă cu votul a jumătate plus unu dintre membrii fiecărei camere.

În toată această dispută se aude şi vocea opoziţiei.

Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, consideră că USL ar fi o "înşelătorie politică".

"Ponta şi Antonescu se comportă în aceste zile precum doi chirurgi beţi care se bat în sala de operaţie pe bisturiu, în timp ce pacientul moare", a spus Cătălin Predoiu.


Etichete PSDPNLUSLUSDguvernarePCSenatCamera Deputaţilorvoturi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live