Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Marţi, 21 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Ana Maria Olteanu

30 Octombrie 2014
Vizualizari: 1995
Comentează add

Ce înseamnă să fii artist? Sau, cum e să îl întalneşti?

Călătorie sub semnul henna! Călătorie sub semnul henna! - Conține audio Călătorie sub semnul henna! - Conține galerie foto

Ce înseamnă să fii artist? Sau, cum e să îl întalneşti?
Laura Constantin este acel om pe care îţi doreşti să îl cunoşti şi să îl  revezi la nesfârşit.
 
Laura, zâmbeşte, orice ar povesti. Afară este cald, un soare blând, de toamnă ne încălzeşte. Stăm de poveşti pe terasa unei cafenele de pe strada Mihai Eminescu, un loc tare primitor.
 
Pregătesc aparatul de înregistrat, şi, firesc, începe să-mi povestească ca unei prietene bune.
 
În copilărie o fascinau mâinile Maddonei din videoclipul ''Frozen'' şi toată ziua se măzgălea cu pixul pe mâini fără să ştie că, peste ani, va ajunge să testeze desenele cu henna.
 
Ce înseamnă henna?
Henna este o planta, iar din frunzele ei se obţine o pastă, care amestecată cu uleiuri esenţiale se obţine pasta henna.
 
în India, arta pictării cu henna se numeşte mehndi, îmi spune Laura. ,,Aici. este un adevărat ritual, femeile sunt pictate cu henna în timpul ceremoniei de nuntă, dar ele se desenează şi în funcţie de sari-ul (port tradiţional indian) pe care îl poartă cu diverse ocazii''.
 
Însă, cum ajungi în India?
Laura Constantin şi-a dat demisia din bancă, în anul 2013, pentru a porni într-o călătorie de 15 luni prin Asia, împreună cu prietenul ei. 
A vândut maşina, şi-a făcut bagajele şi a pornit în călătorie pentru a scăpa de rutină şi de ceea ce îi sufoca zi de zi.
 
Rănd pe rănd a vizitat India, Thailanda, Cambodgia, Laos, însă, călătoarea Laura a fost atrasă de cultura indiană, în special de arta pictării cu henna, pe care a învăţat-o de la un artist local din New Delhi.

"În timpul călătoriei am cautat bazaruri indiene, henna, artişti locali, am făcut schimb de informaţii. ...am învăţat trucuri de mânuire a conului, am pictat cu henna oaspeţii hostelului la care stăteam în Kuala Lumpur şi mi-am stabilit baza pe insula Koh Phangan din Thailanda, unde am facut desene timp de 5 luni la cafeneaua unei prietene franţuzoaice.

Între timp am studiat simboluri, am citit cărţi, am aprofundat subiectul. Toată călătoria a stat sub semnul henna!", a povestit artista.

Cum reacţionează oamenii care o văd ce face?

Laura a primit încurajari de la prieteni si de la oamenii cu care intra în contact, şi atunci, şi-a propus să încerce şi în România arta pictării cu henna.

"Pentru că m-am întors în ţară în luna iulie, mi-am propus să merg în Vama Veche să pictez cu henna, în dorinţa de a testa dacă există piaţă pentru asta.

...oamenii au fost receptivi şi dornici să îşi decoreze pielea, am legat prietenii şi am conturat idei despre cum voi aborda aceasta activitate în Bucureşti".

Laura Constantin pregăteşte, în această seară de 1 noiembrie, o expoziţie de henna, în colaborare cu fotograful Florin Cristache.

"Ideea de expozitie s-a conturat când am înţeles că trebuie să explic ce presupune de fapt arta decorării pielii cu henna. Aşa că voi recurge atât la modele pictate care se vor număra printre invitaţi, cât şi la fotografii", a explicat Laura.

Cat rezista desenele pe maini?

"Desenele rezista pe mâini pana la 10 zile, iar în alte părţi ale corpului 15 zile, în funcţie de cât de mult este spălată şi folosită zona respectivă." 

Te-a transformat în vreun fel această călătorie?

,,Nu cred, oamenii care mă cunosc îmi spun că sunt aceeaşi Laura, dinainte de călătorie. Însă, chiar dacă nu pot spune că am avut cine ştie ce revelaţie, sunt lucruri care nu pot fi spuse în cuvinte, sunt de natură spirituală. Am avut prilejul de a vedea alte culturi, cum trăiesc oamenii din alte ţări, dacă un prieten foarte bun m-ar fi bătut pe umăr şi mi-ar fi spus ce este viaţa ,, Laura ascultă la mine''nu aş fi înţeles niciodată pentru că nu aveam experienţele necesare.''

Ce înseamnă să fii artist? Sau, cum e să îl întalneşti?
Cum este Laura?  îndrăgostită de India, o călătoare în căutare de frumos, o artistă henna, care în urma experienţei trăite în Asia este un om liber pentru că a înţeles cum să trăiască de acum înainte, asta pot spune despre ea.
Să o întălnesc, tot o experienţă a fost, care rămâne precum o  pagina de jurnal, însă jurnal al sufletului şi memoriei pentru că am câştigat o prietenă.
 
 
 
Audio:

Etichete Laura Constantinartist hennacalatorie15 luniAsiaAna Maria Olteanu

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live