Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 26 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Viorela Pănculescu

8 Februarie 2016
Vizualizari: 1673
Comentează add

RRA vă invită să ascultaţi la emisiunea "Bună dimineaţa, România" poveşti despre suferinţa orfanilor sau chinul unor familii care voiau să-i adopte.

Călătorie în ţara orfanilor

viorela-panculescu

 Foto: pixabay.com

Copilărie fără afecţiune, adolescenţă fără viitor!

Acesta este destinul majorităţii copiilor abandonaţi de familie sau rămaşi orfani.

O soartă ce le-a fost decisă fie printr-o lege mult prea permisivă, aşa cum s-a întâmplat până în 1997, ori printr-una cu restricţii, mai ales în ceea ce priveşte adopţia internaţională, realizată la presiuni internaţionale.

Astăzi, în România nu mai există orfelinate – acele case ale groazei de dinainte de 1990, unde abandonaţii sufereau de foame şi suportau abuzuri psihice şi fizice greu de imaginat.

Copii părăsiţi ajung, în zilele noastre, în centre de plasament, dar în pofida unor condiţii mai umane de trai, traumele psihice încă există.

Nu mai departe de anul trecut, doi adolescenţi aflaţi în grija unor astfel de centre s-au sinucis, arătând încă vulnerabilitatea sistemului.

Un proiect de lege, care simplifică procedurile de adopţie, se află în dezbatere în aceste zile, fiind deja aprobat de Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor.

Cât de mult îi va ajuta pe copiii abandonaţi această nouă lege, rămâne de văzut după ce va fi promulgată şi îşi va dovedi efectele.

În spatele acestor statistici se ascund, însă, destine şi drame ale copiilor nimănui.

Dar şi prejudecăţi rasiale, ori mentalităţi învechite.

Radio România Actualităţi vă invită să ascultaţi la emisiunea „Bună dimineaţa, România!”, poveşti adevărate de viaţă, despre suferinţa orfanilor sau chinul unor familii care s-au luptat cu inerţia unui sistem şi etapele lui birocratice pentru a le oferi unor copii abandonaţi o soartă mai bună.

În prima zi ne-am oprit în Bistriţa-Năsăud, unde familiile aşteaptă uneori şi timp de doi ani să primească un copil declarat de stat adoptabil. 

Marţi am făcut o vizită în Vaslui, unde numărul adopţiilor a crescut în ultimii trei ani.

În a treia zi de campanie am aflat că judeţul Constanţa ocupă locul I în ţară în ceea ce priveşte numărul copiilor cu risc de a fi abandonaţi.

Joi am ajuns în Arad şi am aflat povestea lui Liviu Vilagoş, care a adoptat o fetiţă şi un băieţel. Acesta crede că schimbare legislaţiei nu va schimba mentalitatea celor care îşi doresc un "copil mic, frumos şi clinic sănătos".

Vineri am aflat poveştile unor copii orfani din Bucureşti care nu au reuşit să-şi găsească locul într-o familie.
 
În a şasea zi a campaniei RRA am ajuns în judeţul Ialomiţa, unde de la an la an se înregistrează un salt calitativ privind adopţiile.

"Călătorie în ţara orfanilor” se opreşte în a 7-a zi la Botoşani, unde în grija statului sunt aproape 1.600 de copii abandonaţi.

Miercuri am aflat ca în judeţul Timiş copiii cu probleme de sănătate sunt greu adoptabili.

Joi am aflat povestea Rodicăi, o adolescentă care acum poate spune că viaţa ei este mai bună.


Etichete Călătorie în ţara orfanilorcopilărieadolescenţăorfanicopii abandonaţilegea adopţiei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live