Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE Luni, 08 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

15 Iunie 2022
Vizualizari: 272
Comentează add

Preşedinta Comisiei Europene a anunţat un ajutor financiar imediat pentru securitatea alimentară a Egiptului, ţară dependentă de importurile de grâu din Ucraina şi Rusia.

Cairo: Memorandum pentru exportul de gaz din Israel spre Europa prin Egipt

radiojurnal

  Foto: Adriana Tudose - RRA / Arhivă - Egipt

La Cairo, reprezentanţii Israelului, Egiptului şi ai Uniunii Europene au semnat, astăzi, memorandumul care permite exportul de gaz din Israel spre Europa via Egipt. Preşedinta Comisiei Europene a anunţat un ajutor financiar imediat pentru securitatea alimentară a Egiptului, ţară dependentă de importurile de grâu din Ucraina şi Rusia.

Avem mai multe informații de la  Dragoș Ciocârlan, corespondentul RRA la Ierusalim.

Dragoş Ciocîrlan - La Cairo, miniştrii energiei din Israel, Egipt şi comisarul european pentru energie au semnat, astăzi, un memorandum de înţelegere pentru exportul de gaz din Israel spre Europa. Acordul intervine în timp ce Uniunea Europeană caută surse alternative de energie după invadarea Ucrainei de către Rusia. Gazul va fi transferat din Israel în Egipt prin conducta existentă. Va fi lichefiat cu instalaţiile din Egipt şi trimis spre Europa, asigurându-se un flux continuu. Livrarea gazului va continua cel puţin până în 2030. Părţile au convenit să lucreze împreună pentru reducerea emisiilor de carbon şi să coopereze cu sectorul privat în domeniul energiei verzi. Uniunea Europeană va încuraja companii europene să participe la explorare de zăcăminte în apele teritoriale ale Israelului şi Egiptului. Kariner Harrar, ministrul israelian al energiei, a declarat că acordul permite exporturi semnificative de gaz israelian în Europa, iar şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că este un moment special: "Salut foarte călduros semnarea acestui acord istoric!" Pe Twitter, Von der Leyen a scris că acordul va contribui la securitatea energetică a Europei. Israelul are două zăcăminte operaţionale în largul coastei sale mediteraneene cu peste 690 de miliarde metri cubi de gaz natural. O a treia platformă offshore este în lucru. Israelul a semnat acorduri de export de gaz cu ţările vecine, Egiptul şi Iordania. În conferinţa de presă comună cu preşedintele Egiptului, Abdel Fattah el-Sisi, preşedinta Comisiei Europene a declarat că memorandumul de înţelegere a fost semnat în timp ce Europa încearcă să scape de dependenţa de combustibil fosil din Rusia. Astăzi, la Cairo, Von der Leyen a promis ajutor imediat de 100 milioane de euro pentru a sprijini securitatea alimentară a Egiptului, cea mai populată ţară a lumii arabe care se bazează pe Rusia şi Ucraina pentru peste 80% din grâul necesar. De asemenea, ea a promis trei miliarde de euro pentru programe de agricultură, apă şi canalizare, în următorii 5 ani în regiune.


Etichete cairoisraelegiptuniunea europeanămemorandumexport gaz,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live