Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: WEEKEND FAN Vineri, 07 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Cenuşoiu

23 Mai 2011
Vizualizari: 2393
Comentează add

Direcţia de sănătate publică Brăila verifică starea de sănătate a celor 54 de cai sălbatici de la Letea, transportaţi spre un abator spre Covasna.

Caii de la Letea, supuşi recoltării de sânge Caii de la Letea, supuşi recoltării de sânge  - Conține audio Caii de la Letea, supuşi recoltării de sânge  - Conține galerie foto

alexandru-cenusoiu

Caii sălbatici de la Letea. Foto: Vier Pfoten.

Caii sălbatici de la Letea au fost opriţi în localitatea Ianca din judeţul Brăila şi sunt supuşi recoltării de sânge pentru analize. Din 54 de cabaline au murit două, iar multe altele sunt într-o stare deplorabilă, potrivit corespondentului Radio România, Gina Bahor.

Directorul DSV Brăila a spus că procedura recoltării este greoaie pentru că aceşti cai sunt sălbăticiţi. 

Caii la care diagnosticul de anemie infecţioasă se confirmă vor fi abatorizaţi iar cei sănătoşi vor fi adoptaţi de ONG-urile care au sesizat poliţia brăileană.

Coordonatorul de proiecte la Vier Pfoten Kuki Bărbuceanu a declarat că este impresionat de solidaritatea a cel puţin 40 de mii de persoane care au susţinut campania de salvare a cailor lansată pe reţeaua socială Facebook şi că în curând vor lansa un blog unde să se posteze informaţii cât mai corecte despre aceşti cai şi nu numai. 

El a mai spus că sunt oameni din ţara care l-au contactat pentru a aduce mâncare cailor, iar cei de la Ferma Urleasca şi-au dat acordul în acest sens.

Vânătoarea de cai sălbatici în zona Grindului Letea a început când mai mulţi localnici înarmaţi cu lasouri şi bâte de lemn au strâns 94 de cai, conform declaraţiei primarului Antonel Pocora din data de 18 mai, în două ţarcuri rudimentare din zona comunelor C.A.Rosetti, Cardon şi Letea.

Potrivit corespondetului Radio România Geta Negrişanu, este vorba despre ultima comunitate de cai sălbatici din Europa, pentru că, deşi, în urma cu 20 de ani strămoşii lor au servit drept animale de povară, ei s-au născut liberi în sălbăticia Deltei.

Problema cailor sălbatici a fost dezbătută în emisiunea "Obiectiv, România" de către realizatorul Mirela Băzăvan împreună cu Kuki Bărbuceanu, coordonator de proiecte la Vier Pfoten România şi Cristian Ţopescu, senator şi iubitor de cai.

"Caii nu primiseră nimic de mâncare, arătau jalnic, s-au bătut între ei pentru că erau din grupuri diferite, iar câteva iepe erau în călduri, motiv pentru care armăsarii se băteau între ei" a afirmat Kuki Bărbuceanu.

El a precizat că ar putea trăi fără probleme în rezervaţie 3000 de cai iar în prezent nu sunt nici 1000, deşi autorităţile locale susţin că acest număr este mai mare.

Senatorul Cristian Ţopescu, cunoscut drept un mare iubitor de cai, a afirmat în emisiune că este trist şi dramatic ce s-a întâmplat la Letea.

Audio: Fragment din emisiunea "Obiectiv, România"


Etichete cai sălbaticiLeteaabatoareDelta Dunării

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live