Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DESCHIS IN WEEK-END (continuare) Duminică, 26 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

7 Iunie 2018
Vizualizari: 453
Comentează add

Guvernul e format din 11 femei şi 6 bărbaţi.Sunt ministere ce combină domenii fără legătură,precum cultura şi sportul;miniştri care nu sunt membri de partid sau sunt declaraţi gay.

Cabinetul Sánchez porneşte cu surprize şi premiere, într-o atmosferă laică

radiojurnal

  Pedro Sanchez. Foto: facebook.com/pedro.sanchezperezcastejon

Într-o atmosferă laică, fără Biblie sau cruce, la fel ca premierul Pedro Sánchez, noii miniştri ai cabinetului socialist de la Madrid au depus jurământul, în faţa regelui Felipe, şi şi-au preluat atribuţiile de la foştii titulari.

Corespondenta RRA, Annamaria Damian, precizează că Spania se remarcă, de astăzi, prin guvernul cu cele mai multe femei din Europa şi, probabil, din lume.

Annamaria Damian: Cabinetul Sánchez îşi începe activitatea cu mai multe surprize şi premiere: 11 femei şi 6 bărbaţi; ministere care combină domenii ce nu au nicio legătură, precum cultura şi sportul; miniştri care nu sunt membri de partid, precum astronautul Pedro Duque, şi doi miniştri declaraţi gay. Jurământul în faţa regelui Felipe al VI-lea şi preluarea mandatelor au avut loc astăzi cu o formulă nouă, adoptată de vicepremierul Carmen Calvo, ministru al egalităţii.

Carmen Calvo, a schimbat formula "consiliului de miniştri" cu "consiliul de ministre şi miniştri", fiind o premieră.

Carmen Calvo: Promit cu onoare şi conştiinţă să îndeplinesc cu fidelitate obligaţiile funcţiei de vicepremier şi de ministru al egalităţii, cu loialitate faţă de rege, să respect şi să veghez la respectarea Constituţiei ca normă fundamentală a statului, precum şi să păstrez secretul discuţiilor din cadrul consiliului de ministre şi de miniştri.

Annamria Damian mai transmite că, după vicepremierul Carmen Calvo, aproape toţi membrii noului cabinet au pronunţat jurământul în acelaşi mod, trasmiţând, astfel, mesajul că la Madrid se instalează un guvern feminist.

Annamria Damian: Spania face, astfel, un pas uriaş înainte în emanciparea femeilor care revendică de mai mulţi ani un rol mai vizibil, mai multă putere şi mai multe posturi de conducere atât în politică, în  universităţi, în ştiinţă şi în afaceri, pe măsura pregătirii lor profesionale. Preluarea mandatelor s-a realizat cu predarea servietelor care simbolizează portofoliul de către miniştrii conservatori din guvernul destituit al lui Mariano Rajoy. Şi încă o premieră: pentru prima dată un ministru i-a mulţumit public soţului său; este vorba despre Fernando Grande-Marlaska, până acum câteva zile, unul din cei mai cunoscuţi judecători de la Tribunalul Audienţa Naţională, de astăzi, ministru de interne.

Corespondenta RRA, Annamaria Damian, mai spune că dincolo de toate imaginile surprinzătoare, guvernul lui Pedro Sánchez trebuie să facă faţă unei poziţii dominate de parlamentarii Partidului Popular, care tocmai au pierdut puterea şi îl acuză că a alcătuit un executiv de marketing.

Annamaria Damian: Noul Guvern trebuie să negocieze orice iniţiativă legislativă cu Podemos, care tocmai l-a acuzat că a uitat în mai puţin de 24 de ore cine i-a adus guvernul şi, mai ales, trebuie să dialogheze cu secesioniştii din regiunea Catalonia, care au avut, şi ei, prin parlamentarii din Congresul deputaţilor o contribuţie decisivă la demiterea lui Mariano Rajoy, facilitându-i noului premier ascensiunea în funcţie.


Etichete Annamaria DamianspaniaguvernPedro Sánchez

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live