Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Marţi, 10 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

30 Iunie 2016
Vizualizari: 986
Comentează add

Acordul dintre Israel şi Turcia a fost aprobat miercuri de Cabinetul de Securitate israelian, dar acesta încheie doar o criză diplomatică începută acum şase ani.

Cabinetul de Securitate israelian a aprobat acordul dintre Israel şi Turcia

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi  preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan. Foto: colaj foto facebook.com.

Acordul dintre Israel şi Turcia a fost aprobat miercuri de Cabinetul de Securitate israelian, dar acesta încheie doar o criză diplomatică începută acum şase ani.

Procesul de normalizare a relaţiilor dintre cele două ţări este de durată şi se bazează pe acest acord de apropiere dintre Ierusalim şi Ankara. 

Cabinetul de Securitate a aprobat miercuri un acord care va deschide calea pentru o reconciliere cu Turcia.

Şapte miniştri au votat în favoarea acordului, iar trei au votat împotrivă.

Ministrul apărării, Avigdor Lieberman, ministrul educaţiei, Naftali Bennett şi ministrul justiţiei, Ayelet Shaked, s-au opus acordului.

La Ankara, documentul urmează să fie prezentat Parlamentului turc şi se estimează că va fi aprobat fără dificultăţi.

Acordul între Ankara şi Ierusalim încheie o criză diplomatică de şase ani şi se aşteaptă ca ambasadorii celor două ţări să revină la posturile lor în următoarele săptămâni. La Ierusalim, ministrul securităţii publice şi cel al finanţelor erau indecişi înaintea votului.

Acordul permite un proces de normalizare a relaţiilor cu Turcia în direcţia în care au fost odată.

Opoziţia faţă de acord în Cabinetul israelian de Securitate a avut două componente: de conţinut şi de procedură.

Fondul acordului a fost criticat şi se referă, între altele, la valoarea compensării familiilor victimelor de pe vasul Mavi Marmara cu militanţi pro Hamas care au atacat soldaţii patrulei de coastă a Marinei Militare Israeliene.

În plan procedural, opoziţia ministrului securităţii publice faţă de acord era motivată prin faptul că nu au existat informaţii despre evoluţia negocierilor cu Ankara.

În fine, acordul a fost aprobat de partea israeliană din raţiuni de securitate şi pentru avantaje economice. Blocada asupra enclavei de coastă controlată de Hamas va continua, iar Turcia va trimite mărfuri în zona Gaza prin portul israelian Aşdod.

Dacă situaţia nu va fi calmă, nu se va livra în Gaza, a spus ministrul securităţii publice, Ghilad Erdan.

Totodată, el a subliniat că nimic nu justifică plata teroriştilor care au atacat soldaţi israelieni. În chestiunea ambasadorului care va merge la post la Ankara este dificil de ştiut dacă premierul Benjamin Netanyahu va alege propriul candidat, adică dacă va face o numire politică similară cu ambasadorii de la Washington şi ONU.

Chiar dacă în trecut postul de ambasador în Turcia nu a fost o numire politică, având în vedere sensibilitatea situaţiei, Netanyahu ar putea desemna pe cineva.

De notat că un birou de avocatură israelian a depus o petiţie la Înalta Curte, împotriva Acordului de reconciliere dintre Israel şi Turcia, argumentând că nu este rezonabil deoarece permite Ankarei să găzduiască un sediu Hamas pe teritoriul Turciei.

Biroul de avocatură Shurat este specializat în lupta împotriva grupărilor teroriste.


Etichete israelturciaacordierusalimankaracabinet de securitatevasul mai marmara

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live