Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Duminică, 09 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

7 Februarie 2018
Vizualizari: 550
Comentează add

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25% pe an, de la 2 % pe an.

CA al BNR a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară

iulian-olescu

   

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât, astăzi, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25% pe an, de la 2 % pe an.

BNR a mai decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Guvernatorul Mugur Isărescu estimează că, în urma deciziei de astăzi, creditele în lei se vor scumpi, marginal:

Mugur Isărescu: Cred că Robor-ul, la trei luni, cel care influenţează rata dobânzilor la creditele în lei, va urma, într-o anumită perioadă de timp, majorarea de astăzi. Şi, în consecinţă, creditele în lei se vor scumpi, să spunem, marginal. Deci, este un marginal, pentru că majorările nu sunt de amploare. Şi, dacă ne gândim la nivelul istoric pe care l-a avut rata dobânzii la creditele în lei, în urmă cu câţiva ani, aceasta s-a situat la 5-6%, doar ştim de unde am plecat. Mişcarea sau majorarea este marginală. Mai trebuie să avem în vedere şi rata inflaţiei.

Guvernatorul BNR a mai spus că inflaţia este determinată în mare măsură de unele preţuri administrate şi de preţul ţiţeiului, iar majorarea dobânzii urmăreşte ca această creştere a preţurilor să nu se transmită în anticipaţiile publicului, populaţie şi firme, pentru că într-o asemenea eventualitate dobânzile la credite ar creşte mult mai mult.

 


Etichete BNRdobanda de politica monetaramajorare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live