Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ Sâmbătă, 11 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

18 Septembrie 2015
Vizualizari: 1414
Comentează add

Bulgaria are semnate acorduri air policing cu România şi Grecia, ceea ce permite zboruri de avioane militare din cele două ţări în spaţiul aerian bulgar.

Bulgaria vrea să-şi modernizeze flota aeriană militară

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

 MIG 29. Foto: wikipedia.org.

Ministrul bulgar al apărării, Nikolai Nencev, a cerut sprijinul partidelor din coaliţia de centru-dreapta, aflată la guvernare, pentru adoptarea unui amendament la Legea apărării, care să permită participarea unei alte ţări partenere la paza spaţiului aerian. 

Bulgaria are atât planuri de achiziţionare de avioane noi, cât şi planuri mai apropiate, de reparare şi modernizare a parcului de MIG-uri.  
 
Va fi modificat textul care stăvileşte rolul exclusiv al aviaţiei bulgare în apărarea spaţiului aerian. 
 
Ministrul Nencev consideră că participarea unor ţări partenere nu contravine intereselor naţionale şi este încurajată în cadrul Alianţei Nord-Atlantice. 
 
În acest mod vor putea fi ecomomisite fondul din bugetul de apărare. 
 
Până acum s-au declarat interesate ţări precum România, Grecia, Polonia şi Italia. 
 
Bulgaria are semnate acorduri air policing cu România şi Grecia, ceea ce permite zboruri de avioane militare din cele două ţări în spaţiul aerian bulgar. 
 
Pentru prima dată, ministrul Nencev şi-a anunţat ideea în finele lunii aprilie, când a declarat că cele trei republici baltice aplică acest mod de colaboare în cadrul NATO contra unei taxe de 5 milioane de euro pe an. 
 
Acum el a cerut din Consiliul de Miniştrii mandat de a duce tratative cu ţările interesate. Zborurile avioanelor străine vor putea demara în mijlocul anului viitor. 
 
Reacţia iniţială a primului-ministru, Boiko Borisov, la propunerea ministrului apărării a fost una negativă. 
 
Borisov a ordonat încheierea grabnică a tratativelor cu Polonia, în vederea menţinerii în exploatare a avioanelor MIG-29, până la încheierea anului 2016, vor fi reparate motoarele a şase MIG-uri, pentru paza spaţiului aerian vor putea fi folosite şi două-trei avioane nemodernizate, MIG-21. 
 
Ideea participării unor avioane străine la paza spaţiului aerian a reapărut săptămâna trecută, când unele medii bulgare au informat că tema a fost discutată în cadrul întâlnirilor lui Nencev cu miniştrii apărării ai unor ţări aliate. 
 
Între timp, Borisov a declarat că sănătatea publică şi pensiile îi sunt mai importante decât problemele aviaţiei militare. 
 
Şeful Comisiei Parlamentare de Apărare, generalul Mihail Mikov, a anunţat că avioane MIG -21 vor putea fi repuse în serviciu până când vor fi asiguraţi banii pentru modernizarea avioanele MIG-29. 
 
Fostul şef al Marelui Stat Major însă a respins ideea folosirii unor avioane străine pentru paza spaţiului aerian.
 

Etichete Ministrul bulgar al apărăriiNikolai NencevBulgariapaza spaţiului aerianNATORomâniaGreciaPolonia şi ItaliaMIG 29

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live