Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Joi, 19 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

30 Octombrie 2017
Vizualizari: 934
Comentează add

Bulgaria va prelungi iniţial cu 10 ani, iar apoi cu încă 10 durata de funcţionare a reactoarelor 5 şi 6 ale centralei nucleare de la Kozlodui.

Bulgaria va prelungi durata de funcţionare a două reactoare de la Kozlodui

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

Centrala nucleară de la Kozlodui. Foto: Arhivă.

Bulgaria va prelungi iniţial cu 10 ani, iar apoi cu încă 10 durata de funcţionare a reactoarelor 5 şi 6 ale centralei nucleare de la Kozlodui.

Noua licenţă de exploatare a reactorului 5  pentru perioada noiembrie 2017- octombrie 2027 va fi emisă în baza unui raport al Academiei bulgare de ştiinţe ce urmează să fie publicat săptămâna aceasta.  

Termenul licenţei precedente era pe data de 5 noiembrie, cel al licenţei reactorul nr.6, în 2021. Ultima modernizare a celor două reactoare la baza programului aprobat de Agenţia internaţională pentru energie atomică a costat 60 de milioane de euro. 

La ambele reactoare au lucrat experţi bulgari din compania "Risk Ingineering", ruşi din "Rusatom Service" şi francezi - din compania EDF.

Bulgaria a semnat cu americanii din Westinghouse un memorandum pentru colaborarea în vederea demontării reactoarelor oprite înainte de 2007 şi modernizării celor rămase în funcţiune.

"Nu există probleme nesoluţionate sau piedici tehnologice ce vor putea întârzia realizarea la termen a măsurilor prevăzute", a spus Petkova, adaugând "Experţii au menţionat că durata de funcţionare a reactoarelor 5 şi 6 va putea atinge 60 de ani". 

Directorul executiv al centralei Ivan Andreev este ceva mai reţinut.


Etichete Bulgariadurata de funcţionare a două reactoareKozlodui

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live