Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ Duminică, 26 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

27 Aprilie 2021
Vizualizari: 323
Comentează add

Unii analiști afirmă că președintele Radev va convoca anticipatele în luna iulie, pentru ca alegerile prezidențiale la toamnă să aibă loc cu un parlament funcțional.

Bulgaria "se îndreaptă spre alegeri anticipate"

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

    Foto arhivă

Bulgaria se îndreaptă spre alegeri anticipate. După eșecul partidului GERB de a forma noul guvern, liderul următoarei formațiuni clasate - Partidul Există un Astfel de Popor a surprins întreaga țară cu anunțul că renunță la mandatul încredințat pentru constituirea cabinetului.

Declarația apărută în propriul Facebook al showman-ului Trifonov privind renunțarea la mandatul de a forma un guvern le-a surprins pe celelalte formațiuni parlamentare.

Întrebarea care se pune este dacă se va merge spre un guvern de tranziția al preşedintelui Radev sau se va încerca, cu șanse minime, repetarea scenariului din anul 2005, când guvernul Stanişev a apărut la cea de-a treia încercare pe mandatul MDL - partidul etnicilor turci și al musulmanilor.

Cel de-al treilea clasat acum, Partidul Socialist, cu 43 de deputați, se confruntă cu multe probleme și este practic izolat de cele trei partide /zise/ ale protestului, în pofida faptului că a participat la demonstrațiile antiguvernamentale din vara trecută și a fost singurul partid de opoziție în parlament, la tandemul unui oficial GERB - MDL. Dorim un guvern al schimbării, a declarat astăzi co-preşedinta coaliției "Ridică-te! Mutrele criminale - afară!", Maia Manolova. Când regele este încolțit și jocul - aproape de victorie, renunțarea este inexplicabilă, a comentat decizia lui Trifonov.

Bulgaria Democrată, dreapta tradițională, nu a criticat decizia, atrăgând atenția asupra faptului că partidele protestului au împreună 92 deputați, cu 29 mai puțini de majoritatea necesară unei guvernări care să nu depindă de Partidul Socialist sau de cel Turc.

Atenția parlamentului trebuie îndreptată spre adoptarea rapidă a noului Cod Electoral, prin generalizarea votului cu mașina, introducerea celui prin poștă pentru diasporă și numirea unei noi comisii centrale electorale.

Premierul demisionar și lider al Partidului GERB, Borisov, l-a numit pe Trifonov un fricos nemulțumit de sprijinul oferit de 165 din cei 240 de deputați.

El a cerut showman-ului să publice lista candidaților săi de miniștri, așa cum a procedat GERB.

Și-a mințit simpatizanții și a fugit de responsabilitate, a mai spus Borisov.

Unii analiști afirmă că Radev va convoca anticipatele în luna iulie, pentru ca alegerile prezidențiale la toamnă să aibă loc cu un parlament funcțional.

(RS)


Etichete bulgariaalegeri anticipategerb(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live